Ντουφεκιές στον αέρα

Σολτάτος(Πάει και αυτό το Συνέδριο και ας καρτερούμε άλλο)

Γράφει ο Γιώργος Β. Σολτάτος

Υπάρχουν μερικοί συμπολίτες μας που διαχρονικά υπηρετήσαν ; αυτό τον τόπο που το έβαλαν σκοπό να μας τρελάνουν και μάλιστα καλοκαιριάτικα.
Είναι αυτοί που εκμεταλευόμενοι την εκάστοτε συγκυρία, χωρίς στοιχειώδες όραμα, εκμεταλλευόμενοι πότε την εξουσία (εμφανιζόμενοι σαν οι εκφραστές της), πότε την αντιπολίτευση (φορώντας την Αντάρτικη στολή) και μας γέμιζαν φούμαρα.
Ας θυμηθούμε λίγο.
Πήραν τα όπλα εναντίον της ένταξης μας στην περιφέρεια Πελλοποννήσου με έδρα την Πάτρα και διεκδικούσαν Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα μία πόλη του Νομού. Δεν έπαιρναν θέση δηλαδή για την συγκέντρωση που εν πολλοίς αποτελούσε και επιταγή των μνημονικών υποχρεώσεων της Χώρας , αλλά έβαζαν θέμα οργάνωσης των περιφερειών. Καλά ήταν οι άνθρωποι μνημονικοί και αποδέχονταν αυτή την οργάνωση. Όμως , με ποιους άλλους θα κατάφερναν να δημιουργήσουν περιφέρεια με κέντρο το Νομό μας ;
Εύκολα αναφέρονταν στους όμορους Νομούς. Χωρίς βέβαια να ρωτήσουν αν αυτοί το ήθελαν. Παράλληλα δεν δημιουργούσαν ή δεν επιχειρούσαν να δημιουργήσουν συμμαχίες με τους όμορους Νομούς , αλλά μπορεί βάσιμα κάποιος να ισχυριστεί ότι δημιουργούσαν μέτωπο εναντίον τους.
Ας πάμε να δούμε τι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια με συνέδρια αναπτυξιακά ή όχι :
Πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια από την σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου Κρυονερίου . Ποσά τεράστια για την εποχή διατέθηκαν , έργο έγινε , φέραμε και ένα βαγόνι κάπου στο Αιτωλικό (Αγνοείτε η τύχη του). Κάποιοι μιλάνε ότι έγιναν και διορισμοί.
Πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια από την παρουσίαση μελέτης παρατριχωνιου δρόμου .Ποσά πληρώθηκαν (και ίσως πληρώνονται ακόμα) και κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Αν δηλαδή συνεχίζεται η μελέτη αυτή ή σταμάτησε και αν μεν συνεχίζεται σε ποιο στάδιο βρίσκεται ,αν δε σταμάτησε με ποιού απόφαση έγινε και τι ποσά δαπανήθηκαν.
Πέρασαν πάνω από είκοσι χρόνια που άρχισαν τα έργα στο Φράγμα των Αχυρών και ακόμα νερό οι αγρότες δεν έχουν δει και δεν ξέρουν αν κάποτε θα τελειώσει.
Πάνω από είκοσι χρόνια κατασκευάζεται ο δρόμος Αμβρακία-Βόνιτσα και ακόμα δεν λέει να τελειώσει και κανένας υπεύθυνα δεν λέει πότε θα τελειώσει.
Κοντεύει να κλείσει εικοσαετία από τότε που αποφασίσθηκε η σύνδεση των Κοινοτήτων της Βόρειας Τριχωνίδας με το Βιολογικό καθαρισμό του Αγρινίου και έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και κανείς δεν ξέρει πότε και αν ξεκινήσουν. (Η πλάκα είναι ότι σε ορισμένες Κοινότητες σκάφτηκε ο δρόμος μπήκαν και σωληνώσεις που δεν πάνε πουθενά)
Για τριάντα χρόνια υπάρχει μόνιμο πρόβλημα με την Διώρυγα Δ20 που μεταφέρει νερό στην Παραχελωϊτιδα για άρδευση και λύση δεν έχουμε βρει..
Στο Αγρίνιο μελετάμε ακόμα πόσα και ποια δένδρα θα κόψουμε , αν κόψουμε, στο Πάρκο και βέβαια για να γίνει σωστή δουλειά θα φάμε επιεικώς άλλα δέκα με είκοσι χρόνια.
Κλείνουμε πάνω από δέκα χρόνια , για να «γρατσουνίσουμε» τον δρόμο Αγρινίου –Καρπενησίου μέσω Αγίου Βλασίου.
Κατά τα άλλα , ο Δήμαρχος Αγρινίου και όχι μόνο, έχει βάλει στην κορυφή την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό.
Αλλά από ότι ξέρω σε τέτοια σοβαρά θέματα , κανένας δεν ενεργεί μόνος του ,γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια, θεσμούς που πρέπει να υπηρετεί. Μάλιστα όταν επικαλείται .
Είχα γράψει τον Μάη του 2017 και κατέθεσα την προσωπική μου άποψη για το θέμα σε άρθρο με θέμα «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΆΡΒΟΥΝΟ»
Εκεί καταλήγοντας ,ανέφερα : «Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι να συζητηθεί το θέμα στα Δημοτικά συμβούλια του Νομού και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στα συλλογικά όργανα (Επιστημονικά ή επαγγελματικά) και εκεί όλοι να πάρουν θέση με την υπευθυνότητα που ταιριάζει στην περίπτωση. ‘Η μήπως δεν είναι κατανοητό ή δεν φαίνεται καθαρά τι επιδιώκουν να πετύχουν αυτοί που θέτουν διαχρονικά τέτοια ανούσια θέματα;»
Σε άλλο άρθρο μου τον Απρίλη φέτος με τίτλο «Επειγόντως γιατρός» έγραφα για το ίδιο θέμα
«Και λίγα τοπικά.
– Κάποιο χάρισαν μια μελέτη για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Μπράβο τους!!! Και συγχαρητήρια !!!!
Ο ηγέτης της Πόλης την πήρε παραμάσκαλα και έτρεξε στον Υπουργό να την παρουσιάσει.
Αν τώρα εγώ, ηγέτη, χαρίσω μια μελέτη για αεροδρόμιο στην Παραβόλα θα κάνεις το ίδιο;;; Θα την πας και αυτή στον Υπουργό;;; Δεν θα την συζητήσεις με κανένα;;;
Και τούτους τους λεβέντες που ψηφίσαμε για Δημοτικό Συμβούλιο τι θα τους κάνουμε ;; Θα τους ρωτάμε αν πρέπει να αλλάξουμε καμία κλειδαριά σε καμιά αποθήκη και όχι για τα σοβαρά αυτά θέματα ;;;
Άρχοντα μου παρουσίασες αυτή την μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο , να ακούσεις απόψεις και θέσεις , να ξέρουμε και εμείς οι μουζίκοι, τι πιστεύει για αυτό το θέμα ο καθένας τους.»
Στις 15 Φλεβάρη 2018 ο κ. Δήμαρχος, παρουσίασε την μελέτη στον Υπουργό κ. Σπίρτζη και είχε δηλώσει τότε: «Παρουσιάσαμε στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη την μελέτη για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Η σημερινή εξέλιξη είναι η επιβράβευση μιας διεκδίκησης μεθοδικής και απόλυτα στοχευμένης. Δουλέψαμε εντατικά και κατορθώσαμε να διορθώσουμε ένα εγκληματικό λάθος. Επί σειρά ετών παλεύαμε για το αυτονόητο. Δεν σταματήσαμε να φωνάζουμε ότι είναι αδιανόητο η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας να απέχει 20 χιλιόμετρα από το νέο αυτοκινητόδρομο…… ….Σήμερα, είμαι χαρούμενος γιατί δικαιώνονται, με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι επίμονες προσπάθειες μας. Πολύτιμος συμπαραστάτης σε όλη την διαδρομή είναι ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος κατανόησε το δίκαιο αίτημά του Αγρινίου.»
Κ. Δήμαρχε ποια είναι τα δίκαια αιτήματα της Πόλης δεν είναι θέμα λίγων φίλων και γνωστών. Είναι τα αιτήματα που μετά από συζήτηση, διαφωνία, αντιπαράθεση, καταλήγουν σε σύνθεση και απόφαση συλλογικών οργάνων και προωθούνται από τους Δημάρχους ή Προέδρους μαζικών φορέων. Και βέβαια δεν μου κάνει εντύπωση πως ο κ. Σπίρτζης δεν σε ρώτησε το απλό. «Δήμαρχε μου αυτή τη μελέτη την συζήτησες στο Δημοτικό σου Συμβούλιο και έχεις απόφαση του. Αν όχι τότε ξαναγύρνα πίσω και όταν κάνεις αυτές τις ενέργειες να ξαναρθείς.»
Αλλά για να τα κάνει αυτά ο κ. Υπουργός πρέπει μα πιστεύει στο διάλογο και στις συλλογικές αποφάσεις. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο.
Σημειώνω ότι στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί στο δέκατο Θέμα της ημερήσιας Διάταξης και το: « ‘Έγκριση διοργάνωσης εγκαινίων της Δομής Παροχής Συσσιτίου Δήμου Αγρινίου» Τέλεια !!!