“Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον η δημοτική αρχή Μεσολογγίου”

Για αποθέωση της αδιαφάνειας μιλάει η αντιπολίτευση του δήμου Μεσολογγίου σε κοινή ανακοίνωση. Συγκεκριμένα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρατσόλης Παντελής, Μαργαρίτης Θόδωρος, Μουρκούσης Νίκος, Κατσούλης Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Πάνος, Βασιλείου Σπύρος, Δαουτίδης Κώστας, Γυφτογιάννης Γιάννης, Κοκοτός Δημήτρης, Γιαννόπουλος Ντίνος και Διαμαντόπουλος Σπύρος μιλούν για αδιαφάνεια και διασυρμός του δήμου με αφορμή τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για το έργο “Συντήρηση και Εκσυγχρονισμός Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ομβρίων, υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου”, προϋπολογισμού 1.200.000 €.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Συμμετείχαμε χθες ως εκπρόσωποι της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου. Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ανάδειξη του μειοδότη για το έργο “Συντήρηση και Εκσυγχρονισμός Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ομβρίων, υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου”, προϋπολογισμού 1.200.000 €. Εν συντομία υπενθυμίζουμε τι έχει συμβεί για το ζήτημα αυτό το 5ημερο.

Τη Δευτέρα 11/6/2018, συζητήθηκε ξανά το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την κατάθεση 11 υπογραφών δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας. Η δημοτική πλειοψηφία επέμενε στη θέση της για την εφαρμογή μιας διαδικασίας “ανάθεσης κατ’ επιλογή” και τη συμμετοχή μόνο 4 εταιρειών, που η ίδια επέλεξε αυθαίρετα.

Την επόμενη μέρα, κατήγγειλε την όλη διαδικασία ως αδιαφανή και ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Αγρινίου, ο οποίος μάλιστα καλούσε τα μέλη του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο “Δημοτικό Μέγαρο Μεσολογγίου, για να μην συνεδριάσει η επιτροπή διαγωνισμού”. Είχε προηγηθεί η δημόσια καταγγελία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών.Την ίδια μέρα προσήλθε στο δήμο εκπρόσωπος εταιρείας, εκτός των προεπιλεχθέντων τεσσάρων, για να λάβει τα σχετικά έγγραφα και να καταθέσει προσφορά. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αρνήθηκαν και εκείνος προσέφυγε στην Εισαγγελία, όπου και έλαβε εισαγγελική παραγγελία. Μόνο έτσι έλαβε τα σχετικά έγγραφα και κατέθεσε προσφορά για το εν λόγω έργο.

Χθες στην Οικονομική Επιτροπή, η δημοτική πλειοψηφία αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη δεχθεί τη συμμετοχή και οικονομική προσφορά αυτής της εταιρείας. Αποφάσισε να συμμετάσχουν στη “ διαπραγμάτευση” μόνο 3 εταιρείες, αφού ήδη η μια εκ των τεσσάρων είχε αποκλειστεί από μόνη της.

Ρωτήθηκαν, ο πρόεδρος της επιτροπής και τα μέλη που ανήκουν στην πλειοψηφία, για ποιο λόγο δεν δέχονται έστω αυτή την εταιρεία που με εισαγγελική αρχή παρέλαβε τα σχετικά έγγραφα, έχει τις προϋποθέσεις και ζητά επιμόνως να συμμετέχει και μάλιστα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, έχει προσφύγει και δικαστικά. Πως επιμένουν στην άρνηση, δεν φοβούνται μήπως η έκπτωση αυτής της εταιρείας είναι πολλαπλάσια από τις επιλεγμένες και πως θα δικαιολογηθούν στους δημότες;

Επισημάναμε πως ο νόμος (4412/ 2016, άρθρο 84) σαφώς και ορίζει: «…. στην ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση ο ελάχιστος αριθμός των συμμετεχόντων είναι τρεις (3). Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται πρέπει να είναι επαρκής ώστε να εξασφαλίζεται πραγματικός ανταγωνισμός.». Σε αντίθεση με τον κ. νομικό σύμβουλο του δήμου που λαθεμένα υποστήριξε ότι είναι συγκεκριμένος ο αριθμός από το νόμο τεσσάρων (4) υποψηφίων.

Με δήλωση μας επισημάναμε, πως παρ’ όλο που διαφωνούμε κάθετα και απολύτως με την ακολουθούμενη διαδικασία της “διαπραγμάτευσης”, για λόγους στοιχειώδους διαφάνειας και υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να γίνει δεκτή και η συμμετοχή αυτής της εταιρείας και όποιας επιμένει ότι θέλει να συμμετέχει.Δυστυχώς η δημοτική πλειοψηφία είχε προαποφασίσει. Αδιαφορώντας για την τήρηση της στοιχειώδους διαφάνειας και αγνοώντας τόσο εμάς και το σύνολο σχεδόν των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, όσο και τις καταγγελίες των συλλόγων των εργοληπτών σε πανελλαδικό και νομαρχιακό επίπεδο.Η αδιαφάνεια και ο διασυρμός του δήμου συνεχίζεται…