Η «δεξαμενή» του Παναιτωλικού

Οι αριθμοί αποτυπώνουν πως τα «καναρίνια» στηρίζουν αρκετά τους παίκτες, που εκείνα χρίζουν επαγγελματίες

Ολο και μεγαλώνει, τα τελευταία χρόνια, η «δεξαμενή» του Παναιτωλικού με τους «μικρούς» και σταδιακά, αυξάνεται ο αντίστοιχος αριθμός παικτών που παίρνουν χρόνο συμμετοχής με την «κυανοκίτρινη» φανέλα. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε έγκεινται και η απόκτηση των Κόκκορη, Αγρόδημου. Αμφότεροι πήραν το βάπτισμα του πυρός στη Football League και πλέον, έκαναν το «βήμα» στην καριέρα τους.

Ας μείνουμε όμως στο θέμα μας. Την περασμένη σεζόν έπαιξαν με τα «καναρίνια» στη Σούπερ Λιγκ επτά ποδοσφαιριστές, οι οποίοι υπέγραψαν στο Αγρίνιο το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο. Δεν ήταν όλοι «απόφοιτοι» των ακαδημιών τους καθώς μεταξύ τους υπάρχουν και παιδιά που πήγαν στον Παναιτωλικό σε ηλικία περίπου 16 ετών, αλλά εκεί έγιναν επαγγελματίες και εντάχθηκαν στην πρώτη ομάδα. Πιο συγκεκριμένα είδαμε τους Μιχάι, Χαντάκια, Βασιλούδη, Μύγα, Γιαννιώτη, Βακράκο και Νταλακούρα να παίζουν, έστω και λίγο, στο πρωτάθλημα και αθροιστικά κατέγραψαν 4.679 λεπτά συμμετοχής. Τα περισσότερα είχε ο Μιχάι (2.403′) και ακολούθησε οι Μύγας (829′), Χαντάκιας (780′).

Ετσι, τρόπο τινά, ο Παναιτωλικός είχε επτά «δικά του παιδιά» στη σύνθεσή του, δηλαδή ποδοσφαιριστές τους οποίους πίστεψε εκείνος και τους εμπιστεύτηκε, προσφέροντάς τους το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο της καριέρας τους. Τα παραπάνω νούμερα τον φέρνουν στις πρώτες θέσεις, σε σύγκριση με τους άλλους 15 περσινούς «μονομάχους» της κατηγορίας.

Η μοναδική ομάδα που χρησιμοποίησε περισσότερους παίκτες τους οποίους έκανε επαγγελματίες ήταν ο Ολυμπιακός με 8, αλλά ο συνολικός χρόνος συμμετοχής των «ερυθρολεύκων» ήταν 1.972′, κατά πολύ λιγότερος των «κυανοκίτρινων». Την ίδια στιγμή ,ανάλογο αριθμό (7) είχαν και οι Πανιώνιος, Παναθηναϊκός, Πλατανιάς, αλλά ουδείς με περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Μόνο ο ΠΑΣ τον ξεπερνά, καθώς τα τέσσερα «δικά» του παιδιά μέτρησαν αθροιστικά 6.238′. Να θυμίσουμε πως δεν αναφερόμαστε σε γηγενείς, αλλά σε ποδοσφαιριστές που έγιναν επαγγελματίες σε μία ομάδα, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως εντάχθηκαν σε αυτή ακόμη και σε ηλικία 18 ετών.

Ετσι ο Παναιτωλικός έρχεται δεύτερος τόσο σε αριθμό παικτών, όσο και σε χρόνο συμμετοχής που τους έδωσε, σε σύνολο 16 ομάδων της Σούπερ Λιγκ. Κάτι που αποτυπώνει ανάγλυφα πως τα «καναρίνια» θέλουν να επενδύσουν σε νέα παιδιά, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

πηγή : gazzetta.gr