Αιτωλοακαρνανία: Αεροδρόμιο Ακτίου και Ιονία Οδός αλλάζουν τα δεδομένα στον τουρισμό

Το αεροδρόμιο του Ακτίου, όπως και η Ιόνια Οδός δίνουν σημαντική ώθηση στην Αιτωλοακαρνανία που διεκδικεί να μπει στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Παράλληλα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της λίμνης Τριχωνίδας και των δυτικών ακτών του νομού συνιστούν μια διαφορετική τουριστική προοπτική.

Το γραφικό λιμανάκι της Παλαίρου
Το γραφικό λιμανάκι της Παλαίρου

Την ανάγκη για ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μέσα από το σχεδιασμό και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Στυλιανός Μπλέτσας. Στοπλαίσιο αυτό το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, έχει ήδη προβεί σε σύσταση ειδικής Ομάδας Εργασίας, προκειμένου να αναθεωρήσει το προηγούμενο Χωρικό και Αναπτυξιακό του Σχέδιο, με αποκλειστικό γνώμονα την ανάδειξη των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων του νομού. Ήδη η δυναμική της περιοχής έχει αρχίσει να εκδηλώνεται με αύξηση της επισκεψιμότητας σε συγκεκριμένους προορισμούς. Οι επισκέπτες του νομού επιλέγουν κατά πρώτο λόγο το Δήμο Ναυπακτίας, την περιοχή της Παλαίρου και ακολουθούν το Μεσολόγγι και το Θέρμο. «Υπάρχουν ως γνωστόν, περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία που είναι τουριστικά αναπτυγμένες, όπως η Ναύπακτος και η Πάλαιρος. Από δω και πέρα πρέπει να γίνουν οργανωμένες προσπάθειες» έχει επισημάνει ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κωστακόπουλος. «Άρα από μάς εξαρτάται να φέρουμε τους δυνητικούς επισκέπτες στην Αιτωλοακαρνανία» έχει τονίσει, ενώ ο ίδιος από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος διαπίστωσε την αύξηση της επισκεψιμότητας, την οποία κυρίως αποδίδει στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρομου.

Στο Μεσολόγγι το ποδήλατο είναι το κατεξοχήν μέσο μετακίνησης
Στο Μεσολόγγι το ποδήλατο είναι το κατεξοχήν μέσο μετακίνησης

Η Αιτωλοακαρνανία που από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προβάλλεται ως περιοχή που διαθέτει άγνωστες πτυχές οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πηγή εμπειριών, κάνει ένα ακόμη βήμα προς μία ειδική μορφή τουρισμού, τον ποδηλατικό τουρισμό. Έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να διαμορφωθεί η Μεσογειακή, παράκτια ποδηλατική διαδρομή (EurοVelo 8) που θα ξεκινάει από την Ισπανία και θα καταλήγει στην Κύπρο. Η διαδρομή σχεδιάστηκε από το European Cyclists’ Federation (ECF) και σε ότι αφορά το νομό περιλαμβάνει το τμήμα από Μενίδι έως Αντίρριο. Το «MEDiterranean Cycle route for sustainable coastal TOURism – Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό», είναι πρόγραμμα που υλοποιείται από την Πε- ριφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Στοχεύει στην βιώσιμη ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομίας στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως επίσης στην δημιουργία ενός βιώσιμου παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού.

πηγή : Εφημερίδα “Σύμβουλος Επιχειρήσεων” / symboulos.gr