Η επιμήκυνση που έγινε γραβάτα

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός, πως δηλαδή η επιμήκυνση συνιστά μεγαλύτερη θηλειά για να κρεμαστούμε, δεν είναι το μείζον πρόβλημα. Το μείζον πρόβλημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός συναίνεσε στην παράλογη απαίτηση των Ευρωπαίων δανειστών να έχει η Ελλάδα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για 40 χρόνια. Αυτό είναι κάτι μπήκε και για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί Τσίπρα. Και μπήκε και έγινε δέσμευση της χώρας, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην σύγχρονη παγκόσμια οικονομική ιστορία. Ξανά λοιπόν πειραματόζωο η χώρα!

Μολαταύτα ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε για την “επιτυχία” αυτή να φορέσει γραβάτα και… να τη βγάλει ξανά βάζοντας την “στολή εργασίας”. Ίσως αυτό να είναι και το μοναδικό ταλέντο του ανθρώπου. Η επικοινωνιακή διαχείριση των συμβόλων. Μια διαχείριση που είναι δύσκολο κανείς να την επισκιάσει. Ωστόσο τα μείζονα πραβλήματα της χώρας παραμένουν, αφού ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα θέλησε να τα αντιμετωπίσει, ούτε οι Βρυξέλλες πίεσαν για την επίλυσή τους. Τώρα έρχεται η ώρα που έχοντας ξανά απέναντί μας τις αγορές θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις… Τι μήνυμα όμως εκπέμπει η χώρα, όταν επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη υδατοδρομίων παραμένουν κολλημένες εδώ και χρόνια, επειδή δεν θέλουμε να καθορίσουμε θεσμικό πλαίσιο; Τι μήνυμα εκπέμπουμε, με το να βάζουμε κάθε τρεις και λίγο εμπόδια στην επένδυση του Ελληνικού; Τι μήνυμα εκπέμπουμε, όταν η κρατική μηχανή στελεχώνεται με τους κομματικούς στρατούς; Τι μήνυμα εκπέμπουμε, όταν η ιερή αγελάδα του Δημοσίου παραμένει ανέγγιχτη; Όταν στη δημόσια διοίκηση υπάρχει γραφειοκρατία, διαφθορά και καμία ουσιαστική αξιολόγηση; Τι μήνυμα εκπέμπουμε, όταν ιδεοληπτικά αρνούμαστε τις συμπράξεις των πανεπιστημίων με ιδιωτικούς φορείς; Τι μήνυμα εκπέμπουμε, όταν δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις;

Τέλειωσε η κρίση, επειδή φόρεσε γραβάτα ο Πρωθυπουργός; Σίγουρα όχι. Μπορεί η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της ή μήπως σε τρία, τέσσερα, δέκα χρόνια θα παρακαλάει και πάλι στις Βρυξέλλες για νέα δάνεια; Η απάντηση κρύβεται στο αν θα καταφέρουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα προηγούμενα.