Το διήμερο των εγκληματικών οργανώσεων

Μέσα σε δύο μόλις η εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων συντάραξε την Αιτωλοακαρνανία. Προφανώς η αποκάλυψη την περασμένη Πέμπτη 28/6 της εγκληματικής οργάνωσης των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών και η συμμετοχή που φέρεται να είχαν σε αυτή δύο δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Μεσολογγίου, οι οποίοι κατείχαν μάλιστα και θέσεις ευθύνης στο δήμο αποτέλεσε βόμβα μεγατόνων. Και πριν κάτσει ο κουρνιαχτός την επομένη ήρθε η αποκάλυψη για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ρευματοκλοπές. Στην οποία μπορεί να μην συμμετείχαν άνθρωποι με δημόσια αξιώματα, συμμετείχαν όμως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr γνωστοί επιχειρηματίες στην πόλη της Ναυπάκτου και του Μεσολογγίου.

Είναι σίγουρα πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα ενεργεία αυτοδιοικητικοί να κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο η υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών και των παράνομων αδειών παραμονής στο Μεσολόγγι φαίνεται πως έχει ουρά… Για το μεσολογγίτικο πλοκάμι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης -ανεπιβεβαιώτες επισήμως- πληροφορίες λένε πως οι πρώτες υποψίες προέκυψαν στα πλαίσια της έρευνας της Αστυνομίας για το κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών από την αερολέσχη Μεσολογγίου στην Ιταλία, που αποκαλύφθηκε το 2016. Υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε τέως δήμαρχος Μεσολογγίου. Ενδεχομένως όμως πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο η αποκάλυψη αυτού του κυκλώματος το 2016, από τη στιγμή που “έκλεισε” η δίοδος προς τη Ευρώπη για πολλούς αλλοδαπούς, να υπήρξε απλώς μια από τις βασικές αιτίες δημιουργίας του κυκλώματος που τώρα αποκαλύφθηκε: εξ ου οι παράνομες ελληνοποιήσεις και παράνομες άδειες παραμονής.

Στην υπόθεση των ρευματοκλοπών το ενδιαφέρον είναι ότι από την αστυνομία εξιχνιάστηκαν ήδη 90 περιπτώσεις ρευματοκλοπής στην Αιτωλοακαρνανία και σε άλλους νομούς. Και εδώ προκύπτει επίσης κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: σε αρκετές περιπτώσεις η ρευματοκλοπή γίνονταν για λογαριασμό ανθρώπων που φαινομενικά τουλάχιστον κάθε άλλο παρά σε οικονομική δυσπραγία βρίσκονται. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρηματιών, αλλά και επαγγελματιών (όπως π.χ. δικηγόρων) που κανείς δεν θα περίμενε να κάνουν ρευματοκλοπή. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που ουσιαστικά έπεσαν θύματα της εγκληματικής οργάνωσης και των μεθόδων της. Μία από τις μεθόδους της εγκληματικής οργάνωσης ήταν να υπόσχεται πως καταβάλλοντας ένα μικρό ποσοστό των συσσωρευμένων οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, θα μπορούσαν πετύχουν διαγραφή του χρέους τους μέσω υποτιθέμενου fund που θα αγόραζε το χρέος τους, με την προϋπόθεση ότι παράλληλα θα μετέφεραν τη σύνδεση τους σε συγκεκριμένο ιδιωτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, υποβάλλοντας ψευδή υπεύθυνη δήλωση για μη οφειλή στον προηγούμενο πάροχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εντάλματα σύλληψης για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπής που εξιχνιάστηκαν και θα έχει ιδαίτερο ενδιαφέρον αν θα αποδοθεί απλώς η κατηγορία της ρευματοκλοπής ή ενδεχομένως και της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση.