Παρέλαβε το Υπουργείο το έργο – Αρμόδια πλέον η Περιφέρεια για την είσοδο του Αγρινίου

Ανοίγει ο δρόμος για διορθωτικές παρέμβασεις στην παλιά Εθνική Οδό στην είσοδο του Αγρινίου, μετά από την έγκριση των πρωτοκόλλων παραλαβής του έργου της αναδιαρρύθμισης της Εθνικής Οδού από το Υπουργείο Υποδομών.

Αν και το έργο έχει ολοκληρωθεί από το 2015 παρέμεινε «εγκλωβισμένο» από το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών δεν το είχε παραλάβει από την ανάδοχο εταιρεία. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr πριν λίγες εβδομάδες, στις 15 Ιουνίου 2018, εγκρίθηκαν τα ειδικά πρωτόκολλα (δείτε το σχετικό έγγραφο στη συνέχεια) και πλέον υπεύθυνη για τη συντήρηση του συγκεκριμένου τμήματος από τη Γέφυρα της Ερμίτσας έως την είσοδο του Αγρινίου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα, κάτι που προκύπτει και από σχετική απάντηση του Υπουργείου Υποδομών (δείτε το σχετικό έγγραφο στη συνέχεια) στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγες μέρες μετά την επιστολή του δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου προς τον Υπουργό Υποδομών, με την οποία έθετε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα προβλήματα δυλειτουργίας που επέφερε το έργο της αναδιαρρύθμισης της Εθνικής Οδού στην είσοδο της πόλης.

Είναι πανθομολογούμενο ότι το συγκεκριμένο έργο αντί να λύσει μάλλον δημιούργησε περισσότερα προβλήματα… Και διαμόρφωσε τα τελευταία χρόνια μία κατάσταση που χρήζει διορθώσεων. Και αυτό γιατί το στηθαίο που έχει τοποθετηθεί μεταξύ του δρόμου και των παραδρόμων και ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκαν οι είσοδοι – έξοδοι από και προς τους παραδρόμους έχουν μεγάλη επικινδυνότητα, ενώ εμποδίζουν την προσέγγιση οχημάτων μεγάλου όγκου προς τις επιχειρήσεις της περιοχής. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα με την επικινδυνότητα μπροστά στο σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πάμπολλα τροχαία ατυχήματα, ορισμένα εκ των οποίων θανατηφόρα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που είναι αποκλειστικά η αρμόδια, ενδεχομένως και σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου, να προχωρήσει σε διορθωτικές επεμβάσεις, ιδίως από τη στιγμή που το μεγαλύτερο εμπόδιο έφυγε.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου παραμένει μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένο ως πρωτεύον εθνικό δίκτυο… Όμως από το 2009 που λειτούργησε η παράκαμψη του Αγρινίου στην Ιόνια Οδό, η παλιά Εθνική Οδός λειτουργεί ουσιαστικά κάτι σαν δημοτική οδός, εν είδει νότιου περιφερειακού του Αγρινίου. Εντούτοις ο χαρακτηρισμός ως πρωτεύον εθνικό οδικό δίκτυο παραμένει…

Η απόφαση παραλαβής του έργου από το Υπ. Υποδομών

Η απάντηση του Υπ. Υποδομών σχετικά με την αρμοδιότητα