Εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου ή μπλόφα Τσίπρα για να αιφνιδιάσει νωρίτερα;

Μετά από ένα ράβε-ξήλωνε στις τροπολογίες, ο κύβος ερρίφθη και οι αυτοδιοικητικές κάλπες θα στηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές. Η δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τη σχετική πρωτοβουλία, δεν ήταν παρά εντολοδόχοι του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αποφάσισε ότι καλή μεν η αποσύνδεση των περιφερειακών εκλογών από τις αυτοδιοικητικές ( όπως έλεγε ο Πάνος Σκουρλέτης όλο το προηγούμενο διάστημα) αλλά ακόμη καλύτερη δε, η “ενεργοποίησή” της από την επόμενη φορά.

Το σκηνικό αυτό επιχειρεί να λύσει στην Κυβέρνηση, καταρχήν δύο ζητήματα:
1. Το πρώτο είναι το τυπικό, το οποίο και επικαλέστηκε χθες τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η ΚΕΔΕ είχε χαλάσει τον κόσμο ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες εάν πράγματι το ΥΠΕΣ αποφάσιζε την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών στα τέλη Οκτωβρίου ( όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός). Θέμα αντισυνταγματικότητας είχε άλλωστε εξαρχής θέσει και η Ν.Δ.
Τούτων δοθέντων η Κυβέρνηση προφασίστηκε (;) ότι εισακούει τις ενστάσεις ΚΕΔΕ και αντιπολίτευσης αποδίδοντας εκεί το στήσιμο της διπλής κάλπης για τον προσεχή Μάιο.

2. Στο …υπέδαφος όμως, η απόφαση Τσίπρα για επίσπευση των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών στα τέλη του Μαίου, κρύβει και αμιγώς πολιτικά κίνητρα.
Καθώς ουκ ολίγοι συνέδεσαν τις διπλές κάλπες με το ενδεχόμενο να στηθούν τελικώς …τρεις που να περιλαμβάνουν και τις εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα να επιχειρεί να “καθαρίσει” τους επόμενους μήνες από τη διαρκή εκλογολογία η οποία καταρχήν προκαλεί αναστάτωση στα ενδότερα της Κυβέρνησής του.
Παραλλήλως, εφησυχάζοντας ότι ο σχεδιασμός του είναι οι εαρινές βουλευτικές εκλογές , μπορεί ανά πάσα στιγμή να αιφνιδιάσει πραγματοποιώντας τις ακόμη νωρίτερα.

“Έκλεισαν” το μάτι
Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι χθες, τόσο το Μαξίμου, δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου όσο και η Κουμουνδούρου, δια του Κώστα Ζαχαριάδη “έκλεισαν” το μάτι στο ενδεχόμενο τριπλών εκλογών στις 26 Μαΐου, φροντίζοντας να μην αποκλείσουν το σχετικό σενάριο. Η επίσημη γραμμή της Κυβέρνησης πάντως, επιμένει στην “εξάντληση της συνταγματικής θητείας” στο τέλος του χρόνου, όπως διατυπώνουν άπαντες σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Για τον χρόνο των εκλογών, τοποθετήθηκε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος. Όσο δεν έρχεται για ψήφιση η συμφωνία με πΓΔΜ στη Βουλή, εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν είπε και καθώς προέβλεψε ότι τελικώς η συμφωνία δεν θα προχωρήσει στη γείτονα, κατέληξε ομοίως και αυτός στη μαξιμινή γραμμή, περί εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Παρά ταύτα, ο ίδιος έχει από καιρό διατρανώσει δημόσια την προτίμησή του, οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Μάιο.

Ο σχεδιασμός Μαξίμου
Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης με στόχο την δημοσκοπική της διάσωση, εκτείνεται έως και τον Ιανουάριο του 2019.Όπως ανέφερε το Capital.gr σε σχετικό δημοσίευμά του, με “ορμητήριο” την ΔΕΘ, ανοίγει η αυλαία της “αντεπίθεσης” Τσίπρα που περιλαμβάνει:
1. Αύξηση κατώτατου μισθού και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων
2. Φοροαπαλλαγές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
3. Επιστροφή κοινωνικού μερίσματος τα Χριστούγεννα του 2018.
Τελευταίο αλλά και πιο κρίσιμο: Η δυνατότητα μη εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019 ( Τα αποκαλυπτήρια για το εάν πράγματι θα επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάργηση ή αναστολή των μειώσεων θα γίνουν με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου).

πηγή : capital.gr