Τέσσερις μήνες κι ακόμη πόρισμα

Συμπληρώνονται αισίως τέσσερις μήνες από τότε που με απόφαση του Υπουργού Παιδείας συστάθηκε η Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό ουσιαστικά να καταρτίσει ένα σχέδιο συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων κατά τα πρότυπα αντίστοιχων συγχωνεύσεων που έχουν ήδη προχωρήσει σε κάποιες άλλες περιφέρειες. Τέσσερις μήνες μετά δεν υπάρχει πόρισμα από την πλευρά της Επιτροπής και οι όποιες ζυμώσεις – συγκλίσεις φαίνεται πως προχωρούν μετ΄εμποδίων. Παρά το γεγονός ότι το… θέμα της Επιτροπής ήταν “δοσμένο” από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Κυβέρνηση εξήγγειλε συγκεκριμένες αλλαγές στην περιοχή, ανάμεσά τους και η ίδρυσης Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία. Ενδεχομένως βέβαια να υπάρξουν εξελίξεις από τον προσεχή Σεπτέμβριο…

Υπάρχουν όμως νέα δεδομένα σε άλλα μέτωπα. Και κυρίως στις εκτιμήσεις για τα χρονικά περιθώρια που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, η ψήφιση του “Κλεισθένη” για την Αυτοδιοίκηση και το σενάριο των τριπλών εκλογών για τον Μάϊο του 2019, στενεύουν το χρονικό ορίζοντα για την αναδιάταξη στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν η Κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία σαφώς και υπάρχει χρόνος, ώστε το Σεπτέμβριο του 2019 να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές και να πάρουν σάρκα και οστά τα νέα Ιδρύματα. Όμως η πιθανότητα εκλογών την άνοιξη ή ακόμη και στις αρχές του 2019 στενεύουν κατά πολύ τα χρονικά περιθώρια… με κίνδυνο οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, που τουλάχιστον στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας προηγήθηκαν κατά πολύ των ζυμώσεων ανάμεσα σε Πανεπιστημίο και ΤΕΙ, να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες. Κάτι που -αν συμβεί- θα είναι βέβαια αρκετά οδυνηρό για το ΣΥΡΙΖΑ ιδίως για την περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας, να μην μπορέσει δηλαδή να επιλύσει τα προβλήματα των δομών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η σιγή ιχθύος που τηρούν οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων και όχι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία. Με δεδομένο πως ο Κ. Γαβρόγλου δηλώνει συνεχώς πως “δεν θα πιεστεί κανένας να ακολουθήσει το όποιο σχέδιο, ακόμη κι αν αντανακλάται στο πόρισμα της Επιτροπής” και πως “αν δεν υπάρχουν συμφωνίες, τα πράγματα μπορούν να παραμείνουν ως έχουν” είναι πραγματικά οξύμωρο για το γιατί δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί τα Τμήματα για το μέλλον τους…