Επίδομα στους πολύτεκνους με φόντο την επαπειλούμενη ακύρωση και τις… ψήφους

Εφάπαξ επιδόμα 3.000€ σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο παιδί αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, γνωρίζοντας την ισχυρή πιθανότητα η απόφαση να ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Την απόφαση για χορήγηση από το Δήμο Αγρινίου εφάπαξ πολυτεκνικού επιδόματος ποσού 3.000€ σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο τέκνο και για κάθε επιπλέον τέκνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χορήγηση εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος από Ο.Τ.Α. σε οικογένειες με τέσσερα και πλέον τέκνα έχει ζητήσει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από τη Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ωστόσο η συζήτηση του θέματος σημαδεύτηκε από τις αντιδράσεις της παράταξης του Π. Μοσχολιού, κατά κύριο λόγο, σχετικά με τη νομιμότητα της απόφασης. Ο πρώην δήμαρχος, αν και υπερψήφισε την απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος, στάθηκε στο γεγονός ότι αντίστοιχη απόφαση του δήμου Θέρμου ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως μη συννόμη, για το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση αυτού του επιδόματος. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό είναι σε γνώση του δημάρχου και ισχυρίστηκε πως ο δήμαρχος θέλει να εξαπατήσει τους πολύτεκνους, με σκοπό να υφαρπάξει την ψήφο τους. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου απαντώντας ανέφερε πως έχει μιλήσει στους πολύτεκνους για την πιθανότητα ακύρωσης της απόφασης, ωστόσο υπογράμμισε ότι με την απόφασή του ο δήμος Αγρινίου πρέπει να “τσιγκλήσει” αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν αυτή την προνοιακή πολιτική και δεν το κάνουν, ούτε αφήνουν τους δήμους να την κάνουν. Σε ανάλογο τόνο με τον Π. Μοσχολιό τοποθετήθηκαν ο Ν. Καζαντζής κάνοντας λόγο για παραχολογία και υποκριτική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, αλλά και ο Κ. Ρόκος που μίλησε για εμπαιγμό και άκρατο λαϊκισμό από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Στον αντίποδα ο επικεφαλής της παράταξης “Ανατροπή Τώρα” Δ. Τραπεζιώτης χαρακτήρισε επαρκή και σοβαρή την εισήγηση του αντιδημάρχου Κ. Καλαντζή και τόνισε πως ακόμη κι αν ακυρωθεί η απόφαση του δήμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να προσβληθεί η απόφαση του Συντονιστή της. Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Πελοπίδας Αντωνάκος υπογράμμισε ότι αυτή η προνοιακή πολιτική είναι υποχρεώση της Πολιτείας και πως το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι αποσπασματικά. Ο Στ. Μερμίγκης, επικεφαλής της παράταξης “Ανυπότακτο Αγρίνιο” χαρακτήρισε τη συζήτηση παρωδία και σχολίασε με νόημα πως από το τάξιμο δεν έχασε κανείς… Εκτίμησε ακόμα πως η δημοτική αρχή εκπληρώνει τη υπόσχεσή της σε μιά “σφιχτή” κοινωνική ομάδα, αλλά δεν επέδειξε παρόμοια σπουδή σε άλλα μείζονα θέματα.

Τελικά η χορήγηση του επιδόματος πέρασε κατά πλειοψηφία, με τους Στ. Μερμίγκη, Βλ.Σφυρή και Κ.Ρόκο να απέχουν.

Το επίδομα σύμφωνα με τη εισήγηση που υπερψηφίστηκε προβλέπεται -αν τελικά ισχύσει- να δοθεί υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:
(α) Η μητέρα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένη στα Δημοτολόγιο του Δήμου Αγρινίου,
(β) Τα παραπάνω δεν ισχύουν, εάν κάποιο εκ των τέκνων συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και σε περίπτωση που σπουδάζει, το 25ο έτος ή δημιουργήσει δική του οικογένεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χορήγηση του επιδόματος στη μητέρα θα γίνεται εφόσον υπάρχουν τέσσερα τέκνα εξαιρουμένου του τέκνου που συγκεντρώνει τα ανωτέρω χαρακτηριστικά.
Ως δικαιολογητικά για την χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος ορίζονται:
1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της δικαιούχου πολυτέκνου μητέρας ή σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισής του, αντίγραφο της φορολογικής της δήλωσης, όπου και να εμφανίζεται η οικογενειακή της κατάσταση.
2. Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας σύμφωνα με το ν. 3454/2006.
3. Πιστοποιητικό σπουδών των παιδιών, εφόσον σπουδάζουν.
4. Εκκαθαριστικό Σημείωμα τελευταίου οικονομικού έτους.
5. Κάθε άλλο δικαιολογητικό που τυχόν θα κρίνει απαραίτητο η υπηρεσία».