Επιμένει ο Παπαναστασίου για τη χρηματοδότηση της διπλής σύνδεσης της Λευκάδας

“Λανθασμένη επιλογή του Κατσιφάρα”
13 μήνες μετά την ένταξή της στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος η διπλή οδική σύνδεση της Λευκαδάς με τη Βόνιτσα και το Άκτιο (προϋπολογισμού 52,5 εκατ. ευρώ) δεν έχει δημοπρατηθεί εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη σκοπιμότητα του τμήματος Άγιος Νικόλαος – Άκτιο. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ήταν ο πρώτος που αντέδρασε με σφοδρότητα στη απόφαση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να χρηματοδοτηθεί το έργο από τους πόρους του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος. Με το έργο να παραμένει “στον αέρα” ο Γ. Παπαναστασίου με δήλωσή του στο ΑγρίνιοCulture.gr επιμένει στην αρχική του θέση σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου και χαρακτηρίζει λανθασμένη την επιλογή του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να “ελαφρύνει” το πρόγραμμα του Υπ. Υποδομών από τη χρηματοδότηση του έργου.

“Πιστεύω πια ότι χάνουμε χρόνο, πιστεύω ότι τα χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδος δεν θα πρέπει να φεύγουν από την περιοχή ή να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Συνεχίζω επομένως να πιστεύω ότι ήταν μία λάθος επιλογή. Είναι ξεκάθαρο και νομίζω ότι η εμπλοκή στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι καταλαβαίνω δεν αφορά ίσως το σύνολο του έργου, αφορά τη διπλή σύνδεση” αναφέρει αρχικά μιλώντας για το θέμα στο Αγρίνιο Culture.gr o Γ. Παπαναστασίου. Και προσθέτει:
Και στη συνέντευξη τύπου που είχα δώσει τότε, είχα πει ότι “μα καλά χρειαζόμαστε και τη διπλή σύνδεση και τη ξεχωριστή σύνδεση του Ακτίου με τον Άγιο Νικόλαο;” Το λέω γιατί είναι ένα έργο, το οποίο μπορεί να γίνεται στο έδαφος της Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδος, όμως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα, ούτε εξυπηρετεί τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδος και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα. Δεν μπορεί να δίδονται τόσα πολλά χρήματα σε ένα έργο που ουσιαστικά εξυπηρετεί τη Λευκάδα, το αεροδρόμιο του Ακτίου και τα συμφέροντα του και την Πρέβεζα και στο ελάχιστο την Αιτωλοακαρνανία.

“Δεν θα διαφωνήσω ότι είναι ένα έργο, το οποίο πρέπει να γίνει, διαφωνώ όμως γιατί η σύνδεση πρέπει να είναι διπλή και δεύτερον διαφωνώ για ποιο λόγο πρέπει να το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και όχι η Κεντρική Κυβέρνηση”

Επιμένω ότι ήταν λάθος επιλογή, επιμένω ότι τα χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδος, ειδικά τα 130 εκατομμύρια που αφορούσαν τους άξονες, έπρεπε να πάνε και πρέπει να πάνε στο να κατασκευαστούν άξονες που θα εξυπηρετούν τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδος και της Αιτωλοακαρνανίας και όχι τους πολίτες άλλων περιφερειών. Το έργο σαφώς και πρέπει να γίνει, το έργο όμως δεν πρέπει θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αλλά πρέπει να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και για αυτό είναι ένα έργο το οποίο μελετήθηκε και θα κατασκευαστεί από ΕΥΔΕ – ΚΣΣΥ την υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και όχι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Τα έργα που είναι εθνικού χαρακτήρα, τα έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από την Κεντρική Κυβέρνηση. Η περιφέρεια το μόνο που κάνει στο συγκεκριμένο έργο -και αυτή είναι η διαφωνία μου- είναι ότι απλά βγάζει τα χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδος, από τα χρήματα που έπρεπε να γίνουν έργα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδος και τα δίνει στο Υπουργείο για να κατασκευάσει το έργο. Είναι λανθασμένη επιλογή.