Αποκαλύψεις για το κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά στο Αγρίνιο

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στο Αγρίνιο είναι αναμφισβήτητα μία σημαντική επιτυχία της τοπικής Αστυνομίας και αποτελεί οπωσδήποτε ένα σημαντικό χτύπημα στη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή. Από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε διακινήσει από τον Νοέμβριο του 2017 έως σήμερα, τουλάχιστον ένα κιλό κοκαΐνη και πενήντα κιλά κάνναβη, αποκομίζοντας όφελος που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

“Στρατολόγηση” ανηλίκων και διακίνηση σε σχολεία
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο που αποκαλύφθηκε με την εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι είχαν “στρατολογηθεί” τρεις ανήλικοι (δυο από τους οποίους έχουν συλληφθεί) οι οποίοι διακινούσαν ναρκωτικά σε συνομηλίκους τους, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία αρκετές αγοραπωλησίες πραγματοποιήθηκαν και μέσα σε σχολεία. Αυτό είναι ένα στοιχείο που οπωσδήποτε πρέπει να απασχολήσει περαιτέρω τις Αρχές και όχι μόνο τις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές. Βεβαίως θα πρέπει να διευκρινιστεί, επειδή πολλές φορές οι τίτλοι των ειδήσεων δημιουργούν αναπόφευκτα κάποιες εντυπώσεις, ότι η διακίνηση ναρκωτικών όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr δεν αφορά συλλήβδην όλα τα σχολεία του Αγρινίου. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί πρωτοφανές για τα τοπικά δεδομένα και άκρως επικίνδυνο για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, το γεγονός ότι οι διωκτικές αρχές διαπιστώνουν για πρώτη φορά τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης που διακινεί μέσω στρατολογημένων ανηλίκων ναρκωτικά ακόμη και μέσα σε σχολεία.

“Μίλησαν” τα τηλέφωνα
Η Αστυνομία κατάφερε να φτάσει στην εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης παρακολουθώντας τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της, τα οποία γνωρίζοντας τον κίνδυνο αυτό, χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες εφαρμογές του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (viber, messenger κτλ) ξέροντας την αδυναμία καταγραφής των επικοινωνιών μέσω αυτών από τις διωκτικές αρχές λόγω της έλλειψης νομοθεσίας σε διεθνές επίπεδο. Επίσης χρησιμοποιούσαν κάρτες sim που αντιστοιχούν σε τηλεφωνικές συνδέσεις με στοιχεία κατόχων αλλοδαπούς χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ασίας. Μολαταύτα η Αστυνομία κατάφερε να “ακούσει” και πλέον εκατοντάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλών αποτελούν μέρος της ογκώδους δικογραφίας που έχει σχηματιστεί. Όπως έχει συμβεί και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι μιλούσαν κωδικοποιημένα χρησιμοποιώντας φράσεις “κλειδιά” για τη μεταξύ τους συνεννόηση, όσον αφορά τις ποσότητες και τις τιμές των ναρκωτικών, την ταυτότητα των πελατών τους κτλ.

Παρελθόν με τη συμμορία των μπράβων της νύχτας του Αγρινίου
Όπως αναφέρει και η Αστυνομία στην ανακοίνωσή της πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές. Ωστόσο το ΑγρίνιοCulture.gr πληροφορείται πως τρία από τα τέσσερα αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν ενταχθεί ως μέλη στην πολυμελή εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε το 2013 και η οποία παρείχε προστασία σε καταστηματάρχες του Αγρινίου και διακινούσε επίσης ναρκωτικά.

100 πελάτες και συνέχεια στην έρευνα
To πελατολόγιο της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αρκετά μεγάλο. 100 άτομα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr αναφέρονται στη δικογραφία ως αγοραστές ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση, ανάμεσά τους κάποιοι ανήλικοι, αλλά και ορισμένα πρόσωπα αρκετά γνωστά στην τοπική κοινωνία. H έρευνα των Αρχών συνεχίζεται και δεν αποκλείεται -όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr- να υπάρξει συνέχεια είτε με νέες συλλήψεις, είτε με νέες κατηγορίες για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πιθανόν σε σχέση με τα οικονομικά οφέλη από τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Πολλές επιβαρυντικές περιστάσεις
Το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για τους 20 συλληφθέντες που θα απολογηθούν σήμερα στον Ανακριτή Αγρινίου είναι αρκετά βαρύ. Νομικοί κύκλοι εκτίμησαν στο ΑγρίνιoCulture.gr πως είναι εξαιρετικά απίθανο η πλειονότητα των εμπλεκόμενων και ιδίως όσοι είχαν αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση να αποφύγουν την προφυλάκιση. Και αυτό γιατί, το κατηγορητήριο περιέχει τρεις επιβαρυντικές περιστάσεις του Κώδικα Νόμων για τα Ναρκωτικά, οι οποίες επισύρουν τα ισόβια δεσμά. Συγκεκριμένα η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών αξίας άνω των 75.000 ευρώ, η “στρατολόγηση” ανηλίκων και η κατοχή όπλων για τη διακίνηση ναρκωτικών.