«Ανδρομάχη» του Ευριπίδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου

Την Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 21:00 στο Θύρρειο του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας η Αρχαία Τραγωδία «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» του Ευριπίδη

Οι Καλοκαιρινές Πολιτιστικές διαδρομές του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας μετακομίζουν την Τετάρτη 8 Αυγούστου στο Θύρρειο για την Αρχαία Τραγωδία «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» του Ευριπίδη.Στον αύλειο χώρο του μουσείο του Θυρρείου στις 21:00 μια από τις πολυσυζητημένες αρχαίες τραγωδίες θα παρουσιαστεί με είσοδο δωρεάν από τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή. Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με την Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος στα πλαίσια της ανάδειξης του Μουσείου του Θυρρείου.

Τοποθεσια : Θύρρειο – Μουσείο Θυρρείου
Ώρα Έναρξης : 21:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΛίγα λόγια για την Ιστορία της Ανδρομάχης και το έργο
Η πολυζήλευτη “Ανδρομάχη”
Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης….. η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της Ανδρομάχης… η πορεία της και η συντροφικότητά της…το αντίπαλον δέος της “Ωραίας” Ελένης. Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά. Το ένστικτο και η γνώση της την οδηγούν στο σωστό δρόμο και ζητάει βοήθεια από τον ευπατρίδη Πηλέα, για να γλυτώσει το γιό της.Η Ανδρομάχη είναι ένα σημαδεμένο και μοιραίο πρόσωπο για όλους μας.

Μετά την Άλωση της Τροίας……μετά την Άλωση της Πόλης….
Μετά την Άλωση……. Η διαφύλαξη της πορείας του ανθρώπινου είδους, είναι στα χέρια και στην εσωτερική ικανότητα ορισμένων “σημαδεμένων” ανθρώπων. Αυτοί με τη στάση τους, με τον “ίσκιο” τους που λέει ο λαός, χαράζουν το δρόμο για μια νέα αρχή, έχοντας δεδομένο το ιστορικό παρελθόν και την ουσιαστική αξιοπρέπεια της Γνώσης.

Ο Όμηρος πολύ σωστά τοποθετεί την Ανδρομάχη δίπλα στον Έκτορα, υπογραμμίζοντας έτσι, ότι η αξιοπρέπεια η ανδρεία και η φιλοπατρία μπορεί να ταυτίζονται!!

“Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός. Και να πεθάνουνε, λάμπ’ η αρετή τους”. (Ευριπίδης).

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία Γιάννης Νικολαϊδης
Μετάφραση Κώστας Πολιτόπουλος
Σκηνικά Γρηγόρης Ριζόπουλος
Κοστούμια Όλγα Σχοινά
Μουσική επιμέλεια Στέφανος Νικολαϊδης
Φωτισμοί Στέφανος Κεραμιδάς

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Φωτεινή Φιλοσόφου
Γιάννης Νικολαϊδης
Κώστας Κλάδης
Λεωνίδας Αργυρόπουλος
Χριστίνα Σιώμου
Βούλα Κώστα