Μόλις 4% έκπτωση στο έργο του δήμου Μεσολογγίου για την αποκατάσταση των αντλιοστασίων

Την διαδικασία δημοπράτησης του έργου είχαν καταγγείλλει η αντιπολίτευση του δήμου και ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Τεχνικών Εταιρειών
Μόλις 4% έκπτωση -στην εποχή των μεγάλων εκπτώσεων- έλαβε το έργο «Συντήρηση και Εκσυγχρονισμός Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ομβρίων, υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2016» προϋπολογισμού 1.200.000 €, που δημοπράτησε ο δήμος Μεσολογγίου. Για τη διαδικασία του διαγωνισμού είχε αντιδράσει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Μεσολογγίου, αλλά και ο Πανελλήνιος Συνδέσμος Τεχνικών Εταιρειών, κάνοντας λόγο για παράτυπη διαδικασία διαγωνισμού. Ο δήμος Μεσολογγίου δημοπράτησε το συγκεκριμένο έργο με την διαδικασία της διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω του «λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της», ωστόσο είναι προφανές ότι δεν στοιχειοθετείται το επείγον για ένα έργο που δημοπρατείται τον Ιούνιο 2018 και αναφέρεται σε αποκατάσταση βλαβών που έγιναν από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2016.

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Μεσολογγίου Θ. Μαργαρίτης ζητά να ακυρωθεί το έργο και να δημοπρατηθεί ξανά. “Καταγγέλλουμε την όλη διαδικασία, ως αδιαφανή και τέτοια που μπορεί να δημιουργήσει ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει. Σας καλούμε άμεσα να την ακυρώσετε ως ασύμφορη για το δήμο και να επαναληφθεί με διεθνή διαγωνισμό” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ. Μαργαρίτης απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή Μεσολογγίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Στις 2/8/2018 συνήλθε η οικονομική επιτροπή του δήμου Ι .Π. Μεσολογγίου και μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση ήταν και η έγκριση ανάδειξης αναδόχου του έργου «Συντήρηση και Εκσυγχρονισμός Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων Αντλιοστασίων ομβρίων υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 του δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου», ποσού 1.200.000 ευρώ, στην κατασκευαστική εταιρία «ΕΡΜΩΝ Α.Ε» που έδωσε 4% έκπτωση, αφού οι άλλες δύο, η ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ και Τ & Τ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ που είχαν προεπιλεγεί από τη δημοτική αρχή έδωσαν 3% & 1% αντίστοιχα.

Η νομοθεσία, ορίζει σαφώς, ότι προμήθειες τέτοιων μεγάλων ποσών υλοποιούνται με διεθνείς διαγωνισμούς. Η δημοτική αρχή, παρά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, επέλεξε όχι αυτή τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου του έργου, αλλά τη δημοπρασία με διαπραγμάτευση με προεπιλεγμένες εταιρίες και αρνήθηκε τη συμμετοχή περισσοτέρων εταιριών πλην τεσσάρων (που τελικά έγιναν τρεις). Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι και για αυτή τη διαδικασία σαφώς απαιτείται οι εταιρίες να είναι τουλάχιστον τέσσερις και όσον το δυνατόν περισσότερες.

Το γεγονός ότι το επιχείρημα της δημοτικής αρχής περί κατεπείγοντος που δεν επιτρέπει διεθνή διαγωνισμό, γιατί αυτός απαιτεί τουλάχιστον δυο μήνες, ακυρώνεται στην πράξη, αφού ήδη έχουν περάσει τρεις μήνες (απόφαση δημοτικού συμβουλίου στις 26/4/2018). Προκαλεί επίσης και η σχεδόν μηδενική έκπτωση των προσφορών που δόθηκαν και από τις τρείς εταιρίες.