ΔΙΕΚ Μεσολογγίου: Οι νέες ειδικότητες για το χειμερινό εξάμηνο 2018β

Νέες ειδικότητες για το χειμερινό εξάμηνο 2018β
Μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ανακοινώθηκαν οι ειδικότητες που πρόκειται να λειτουργήσουν στο Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου το χειμερινό εξάμηνο 2018β.

Τομέας αγροτικής ανάπτυξης
• Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων
• Στέλεχος επιχειρήσεων τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων (υπό έγκριση)
Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι το μείζον παραγωγικό σύμπλεγμα στην τοπική οικονομία. Επίσης είναι κοινά αποδεκτό, ότι ένας από τους πλέον στρατηγικούς άξονες και κλάδους στους οποίους θα πρέπει να βασιστεί η εθνική οικονομία είναι η αγροτική παραγωγή. Εντούτοις το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα της χώρας παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Οι ειδικότητες στοχεύουν στην κατάρτιση ειδικευμένων στελεχών εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας αγροτικών προϊόντων σε πρωτογενή αλλά και μεταποιημένη μορφή. Αφορούν ακόμη και αυτούς που επιθυμούν να αναπτύξουν τη δική τους ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Τους δίνεται η δυνατότητα να οργανώσουν την παραγωγική διαδικασία, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα σύγχρονες μεθοδολογίες προσέγγισης της αγοράς και τελικά ικανοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις των καταναλωτών για το τελικό προϊόν.

Τομέας Τουρισμού
• Θρησκευτικού Τουρισμού & Προσκυνηματικών Περιηγήσεων
Το Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου, ξεκινώντας μια στρατηγική συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, προτείνει την ειδικότητα, με σκοπό την ανάδειξη του πλήθους των θρησκευτικών μνημείων, των βυζαντινών εκκλησιών και των μοναστηριών της ευρύτερης περιοχής.
Ο θρησκευτικός τουρισμός, είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της πίστης τους και να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία τους. Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση των πιστών έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρονιά τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς. Αρκετοί προορισμοί γνωρίζουν άνθιση κυρίως λόγω των πιστών που έρχονται να επισκεφτούν τα θρησκευτικά μνημεία.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας “Θρησκευτικού Τουρισμού & Προσκυνηματικών Περιηγήσεων”, αναλαμβάνει να ξεναγεί Έλληνες και ξένους τουρίστες σε θρησκευτικούς “θησαυρούς” και ιστορικά θρησκευτικά μνημεία και να τους μεταφέρει μερικές εξειδικευμένες γνώσεις. Μπορεί να εργαστεί σε τουριστικά γραφεία και υπηρεσίες, σε ξενοδοχειακές μονάδες ως συνοδός, σε αντίστοιχα τμήματα Ιερών Μητροπόλεων ακόμη και ατομικά ως προσωπικός ξεναγός.

Τομέας Υγείας
• Βοηθός Φυσικοθεραπείας
Μετά την επιτυχημένη λειτουργία της ειδικότητας “Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας” τον περασμένο Οκτώβριο, το Δ.ΙΕΚ Μεσολογγίου συνεχίζει την προσπάθεια κάλυψης του τομέα υγείας με ειδικευμένο προσωπικό σε επαγγέλματα που συνδυάζουν την παροχή υγείας αλλά και την κοινωνική ευθύνη.
Ο “Βοηθός Φυσικοθεραπείας” συμβάλλει στη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση του ασθενούς. Οι υπηρεσίες παρέχονται υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη πτυχιούχου Φυσικοθεραπευτή, ενώ οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως χειροπρακτικές.

Τομέας εφαρμοσμένων τεχνών
• Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων
• Τέχνη φωτογραφίας
Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου προτείνει τη λειτουργία της ειδικότητας “Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων”.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας, πραγματοποιεί, εργασίες συντήρησης πάνω σε έργα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την επιβράδυνση της φθοράς τους. Συμβάλει στη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ανανεώνει το ενδιαφέρον του θεατή.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια η τέχνη της εικόνας, μέσα από τη φωτογραφία, αναπτύσσεται έντονα και στο Μεσολόγγι. Μια πόλη με περιβάλλον που αποτελεί ιδανικό χώρο έμπνευσης γνωστών και “άγνωστων” φωτογράφων. Ανθρώπων που καταθέτουν την προσωπική τους δημιουργική ματιά και αφηγούνται μέσα από τα έργα τους την δική τους ιστορία.
Το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου με την πρόταση της ειδικότητας “Τέχνη φωτογραφίας” αποσκοπεί να δώσει διέξοδο σε όλους που ενδιαφέρονται μέσα από ποικιλόμορφες φωτογραφικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις να εκφράσουν το ταλέντο τους και μια ιστορία πολυσύνθετη, μυστηριώδη και γοητευτική.

Επαναλειτουργία ειδικοτήτων
• Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων
• Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης
• Τεχνικός Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων κατάρτισης, προτείνεται να επαναλειτουργήσουν στο Α’ εξάμηνο οι παραπάνω ειδικότητες.
Ειδικά η ειδικότητα Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης θα λειτουργήσει το χειμερινό εξάμηνο, μόνο στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου.

Εγγραφή στο Γ’ εξάμηνο
Μπορεί να εγγραφούν στο Γ’ εξάμηνο και να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, απόφοιτοι ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, ΕΠΑΣ (αντίστοιχων ειδικοτήτων), ολοκληρώνοντας τη φοίτηση σε ένα χρόνο, στις παρακάτω ειδικότητες:
• ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
• ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
• ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ

Τέλος, θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο Γ’ εξάμηνο και μπορούν να εγγραφούν για να συνεχίζουν τις σπουδές τους, όσοι έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το Β’ εξάμηνο στις ειδικότητες δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ
• ΦΥΛΑΚΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
• ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Πληροφορίες για τους υποψήφιους
Οι υποψήφιοι σπουδαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
• Αποκτούν μετά την πιστοποίησή τους, Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, σύμφωνα με το “Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων” το οποίο κατατάσσει τους τίτλους σπουδών που αποκτώνται στη χώρα σε 8 συνολικά επίπεδα. Το Δίπλωμα είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί επιπλέον προσόν για διορισμό σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ.
• Η φοίτηση διαρκεί συνολικά 1.200 διδακτικές ώρες θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, επιμερισμένη σε 4 εξάμηνα σπουδών (15 εβδομάδες, 20 ώρες/εβδ.) και περιλαμβάνει υποχρεωτική Πρακτική άσκηση ή Μαθητεία στο χώρο εργασίας, συνολικής διάρκειας 960 ωρών.
• Τα μαθήματα είναι απογευματινά (15:00-19:10), τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Επίσης, παρέχονται κίνητρα στήριξης της ολοκλήρωσης των σπουδών με οφέλη και ευκολίες στους σπουδαστές και συγκεκριμένα:
• Η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ.
• Όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις δικαιούνται αναβολή στράτευσης για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
• Ιδιαίτερα στους σπουδαστές που δε διαμένουν στο Μεσολόγγι, προσφέρεται από το Αστικό ΚΤΕΛ Μεσολογγίου και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας για τις μετακινήσεις τους από τον τόπο κατοικίας τους στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, έκπτωση 25%.