Αυθαίρετα: 12.168 έχουν καταγραφεί στην Αιτωλοακαρνανία

Οι εντολές κατεδάφισης που έχουν δοθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις
Στη διαδικασία αναζήτησης όλων των «επικίνδυνων» αυθαιρέτων που έχουν οικοδομηθεί σε κάθε γωνιά της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τα αυθαίρετα τα οποία έχουν οικοδομηθεί σε αιγιαλούς, δάση και ρέματα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από οποιαδήποτε ρύθμιση για τη νομιμοποίησή τους, καθώς θεωρείται ότι εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών αλλά και για το περιβάλλον.Ηδη, με διοικητικά έγγραφα που έχει αποστείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος στους συντονιστές των αποκεντρωμένων διοικήσεων όλης της Ελλάδας, ζητείται να συγκεντρωθούν τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις παλαιότερες και ανεκτέλεστες πράξεις κατεδάφισης αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα Real News στη Δυτική Ελλάδα έχουν καταγραφεί 35.241 αυθαίρετα και τα σχετικά πρόστιμα είναι στα 82,2 εκατ. ευρώ. Από τα 35.241 αυθαίρετα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, πρωτόκολλα οριστικής κατεδάφισης έχουν μόλις τα 584. Πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία έχουν καταγραφεί 12.168 αυθαίρετα για τα οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 24,2 εκατ. ευρώ. Στην Αχαΐα 15.308 αυθαίρεται με 36,9 εκατ. ευρώ πρόστιμα και στην Ηλεία 7.765 αυθαίρετα με 21,1 εκατ. ευρώ πρόστιμα.

Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή των στοιχείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της μια λίστα με περισσότερα από 7.000 αυθαίρετα, για τα οποία υπάρχει η νομική δυνατότητα της άμεσης κατεδάφισής τους. Σε πρακτικό επίπεδο, όμως, αρκετοί από τους υπεύθυνους των αποκεντρωμένων διοικήσεων θεωρούν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναλάβουν δράση οι μπουλντόζες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018 καθώς η εργασία της κατεδάφισης απαιτεί υψηλό κόστος και θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός, δηλαδή να υπάρξει μια διαδικασία που -ως γνωστόν- απαιτεί αρκετούς μήνες.