Άκυρη από την Αποκεντρωμένη η απόφαση του δήμου Αγρινίου για πολυτεκνικό επίδομα

Άκυρη έκρινε, όπως αναμένονταν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση του δήμου Αγρινίου για χορήγηση εφάπαξ πολυτεκνικού επιδόματος ποσού 3.000€ σε μητέρες που αποκτούν τέταρτο παιδί και για κάθε επιπλέον παιδί.

Η λήψη αυτή της απόφασης είχε δημιουργήσει αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου κυρίως από την πλευρά της παράταξης του Π. Μοσχολιού, που αν και υπερψήφισε(!), ισχυρίστηκε πως ο δήμαρχος γνωρίζοντας πως η απόφαση θα ακυρωθεί, θέλει να εξαπατήσει τους πολύτεκνους, με σκοπό να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η εν λόγω απόφαση δεν είναι νόμιμη, διότι η χορήγηση των χρηματικών βοηθημάτων από το Δήμο Αγρινίου σε πολύτεκνες οικογένειες δεν βρίσκει νόμιμο έρεισμα στις διατάξεις των άρθρων 21 και 102 τον Συντάγματος και δεν αποτελεί επιτρεπτή άσκηση δημογραφικής πολιτικής από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια της κατοχυρωμένης διοικητικής αυτοτέλειάς τους. Διότι, η άσκηση της δημογραφικής πολιτικής και η ερειδόμενη στο άρθρο 21 παρ. 2 και 5 τον Συντάγματος ενίσχύση των πολύτεκνων οικογενειών, δεν αποτελούν τοπική υπόθεση, ούτε εξάλλου συμπεριλαμβάνεται στις ενδεικτικά απαριθμούμενες στο άρθρο 24 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα αρμοδιότητες των Δήμων και των Κοινοτήτων.