Ζητούμενο η χωροθέτηση για την έλευση του φυσικού αερίου στο Αγρίνιο

Τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην πόλη του Αγρινίου ήταν το θέμα συζήτησης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018, στο Αγρίνιο, στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,με σκοπό την ενημέρωση και την προετοιμασία για το έργο.

σύσκεψη φυσικό αέριοΗ συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στην κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στο Αγρίνιο και στη σύνδεση των καταναλωτών σε αυτά. Στην πόλη του Αγρινίου εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν σε πρώτη φάση 70χλμ δικτύου διανομής φυσικού αερίου και ο αριθμός των συνδέσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1.200, ενώ το πλήθος των ωφελουμένων από το έργο είναι πολλαπλάσιο αυτού των συνδέσεων, αφού εκτιμάται ότι το πλήθος των νοικοκυριών που θα συνδεθούν θα είναι περίπου 2,5 ανά σύνδεση για την κατηγορία των οικιακών καταναλωτών. Οι συγκεκριμένες συνδέσεις αφορούν την περίοδο μέχρι το 2023, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται πολλαπλάσιες συνδέσεις.

Αναζητείται έκταση 2 στρεμμάτων περίπου στο Αγρίνιο για την αποθήκευση του CNG
Αφού έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσα από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, ζητούμενο η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης του φυσικού αερίου, που στο Αγρινίου θα έρθει ως συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Οι εγκαταστάσεις αυτές θεωρούνται μέσης όχλησης και έτσι η χωροθέτησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην περίπτωση του Αγρινίου -όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr- θα απαιτηθεί μία έκταση της τάξης των δύο στρεμμάτων περίπου. Επ΄αυτού λοιπόν αρχίζει να γίνεται συζήτηση ανάμεσα στα στελέχη του δήμου Αγρινίου και της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την δημιουργία των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου που θα πληροί τις αναλυτικές προδιαγραφές, που θα θέσει η χωροταξική μελέτη από την ΔΕΠΑ, η οποία και αναμένεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr μια πρώτη σκέψη -χωρίς ακόμη να είναι κάτι οριστικό αφού δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες προδιαγραφές- έχει γίνει για την περιοχή δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Αγρινίου.

Παράλληλα το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έκανε ήδη γνωστό ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και την ΔΕΔΑ ΑΕ να διερευνήσουν, σύμφωνα με τις πλέον ασφαλείς και σύγχρονες προδιαγραφές που θα δώσει η τελευταία, όλες τις περιοχές εκείνες οι οποίες τις πληρούν, προκειμένου εν συνεχεία και σε συμφωνία με τους Δήμους που επιθυμούν την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις τους, να χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας του δικτύου.

Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί μία στρατηγική επιλογή και αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη. Αρχικά, σε ότι αφορά τον εμπορικό τομέα, αφού θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας. Στη συνέχεια, στον οικιακό τομέα, αφού το ενεργειακό αυτό προϊόν θα είναι οικονομικότερο σε σχέση με τα υφιστάμενα. Τέλος, σημαντικό όφελος αναμένεται να υπάρξει στον τομέα της απασχόλησης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, όσο και στη συνέχεια για τη συντήρηση και λειτουργία των δικτύων διανομής.

Στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας οι εργασίες αφορούν στην εγκατάσταση ενός σταθμού LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Πάτρα και δύο εγκαταστάσεις CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) σε Αγρίνιο και Πύργο, καθώς επίσης και οι κεντρικοί αγωγοί σύνδεσης των αστικών και βιομηχανικών κέντρων με τις εγκαταστάσεις.
Ο προγραμματισμός για την επέκταση των δικτύων περιλαμβάνει:
• Δήμοι Πατρέων, Αγρινίου και Πύργου. Πρόκειται να συνδεθούν 2.437 Οικιακοί, 255 Εμπορικοί και 23 Βιομηχανικοί νέοι Τελικοί Πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 51.129 MWh για τους Οικιακούς, 27.321 MWh για τους Εμπορικούς και 111.757 MWh για τους Βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες. Το κόστος εγκατάστασης είναι 16.649.122 ευρώ.