Έγκριση των ολιγομελών τμημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Αιτωλοακαρνανίας ζητά η Β’ ΕΛΜΕ

Συνεδρίασε την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ και με ανακοίνωση- ψήφισμα που εξέδωσε στη συνέχεια, τονίζει πως απαιτεί από το αρμόδιο Υπουργείο, να εγκριθούν τα τμήματα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών των ΓΕΛ Ματαράγκας και Παναιτωλίου, να εγκριθούν τα δύο «ολιγομελή» τμήματα ειδικοτήτων Γ’ τάξης ΕΠΑΛ Καινουργίου, να εγγράφονται ελεύθερα οι παλαιότεροι πτυχιούχοι ΕΠΑΛ και ΤΕΕ (β΄- κύκλου) στη Γ΄ τάξη για απόκτηση άλλης ειδικότητας του ίδιου Τομέα και για το σχολικό έτος 2018-2019, ακολουθώντας τη διαδικασία της συνδιδασκαλίας μαθημάτων, σύμφωνα με την παρ. 19 του άρθρου 46 του ν. 4186/2013 (Α’193).

Αναλυτικά:
Στα οκτώ μνημονιακά χρόνια η νυν κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των μηδενικών μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών. Με διάφορους τρόπους «μεθοδεύεται» από το Υπουργείο Παιδείας η ελαχιστοποίηση των κενών για να πετύχει την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, όπως με την ενοποίηση κλάδων και ειδικοτήτων, τηναναμοριοδότηση σχολικών μονάδων, τη μείωση ωρών μαθημάτων, τηναύξηση των μαθητών ανά τμήμα κλπ, κάνονταςτους εκπαιδευτικούς… λάστιχο και ωθώντας τους μαθητές μας σε χειρότερες συνθήκες μάθησης.

Ένα από τα βασικά εργαλεία για να εξοικονόμηση προσωπικούείναι τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα τμήματα χαρακτηρίζονται ολιγομελή και όλο και λιγότερα εγκρίνονται τελικά. Στην Περιφέρειάμας Β’ Αιτωλ/νίας δεν εγκρίθηκαν τα τμήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών στο ΓΕΛ Παναιτωλίου και στο ΓΕΛ Ματαράγκας. Παράλληλα δεν έχουν εγκριθεί δύο (τμήματα) ειδικότητας στη Γ’ τάξητου ΕΠΑΛ Καινουργίου, χωρίς κάποια σοβαρή αιτιολογία, δημιουργώντας έτσι και πρόβλημα διαφορετικής μεταχείρισης των σχολικών μονάδων με παρόμοιους αριθμούς μαθητών.Για την έγκρισή τους υπάρχει η θετική εισήγηση τόσο του ΔΙΔΕ Αιτωλ/νίας, όπως επίσης και του Περιφερειακού Δ/ντήΕκπ/σης Δυτ. Ελλάδας, λόγω ειδικών συνθηκών.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε δικαιολογημένες και τις διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων αυτών. Κάτι παρόμοιο οφείλουν να πράξουν και οι τοπικές κοινότητες και οι φορείς τους, για να μην κλείσει κανένα σχολείο της περιφέρειάς μας. Κάθε χρόνο αγωνιζόμαστε σταθερά για να διασφαλιστεί σε κάθε σχολείο επαρκής αριθμός τμημάτων με τόσους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να υπάρχει ομαλή και απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών μας, αλλά και ανεκτό διδακτικό και εργασιακό περιβάλλον για τους συναδέλφους. Δεν θα κάνουμε πίσω στο αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών να ακολουθήσουν την ειδικότητα και τον τομέα σπουδών που επιθυμούν.

Καλούμε τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
Αγωνιζόμαστε για μόνιμους μαζικούς διορισμούςΤΩΡΑ με άμεση μονιμοποιήση 25 χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να εγκριθούν τα τμήματα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών των ΓΕΛ Ματαράγκας και Παναιτωλίου.
Να εγκριθούν τα δύο «ολιγομελή» τμήματα ειδικοτήτων Γ’ τάξης ΕΠΑΛ Καινουργίου.
Να εγγράφονται ελεύθερα οι παλαιότεροι πτυχιούχοι ΕΠΑΛ και ΤΕΕ (β΄- κύκλου) στη Γ΄ τάξη για απόκτηση άλλης ειδικότητας του ίδιου Τομέα και για το σχολικό έτος 2018-2019, ακολουθώντας τη διαδικασία της συνδιδασκαλίας μαθημάτων, σύμφωνα με την παρ. 19 του άρθρου 46 του ν. 4186/2013 (Α’193)
Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών
Να επανέλθουν οι τομείς ειδικοτήτων στη Β’ ΕΠΑΛ με αποσυμφόρηση της Γ’ ΕΠΑ.Λ