Ελλάς Ημετέρων Ρουσφετιών

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει καταφέρει μια χαρά. Όχι στην οικονομία, αλλά στα ρουσφέτια. Τα ρουσφέτια του κομματικού στρατού και η τοποθέτησή του στη κρατική μηχανή ήταν αυτονόητη. Το θέμα είναι ότι Τσίπρας και συν αυτώ διάλεξαν εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, εν δυνάμει εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ, που εξ ορισμού έχουν μια καλή προδιάθεση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμες να συγχωρήσουν τα “λάθη” και την “απειρία” του 44χρονου Πρωθυπουργού υπό την προϋπόθεση βέβαια να πάρουν κι αυτές το κατιτίς τους.

Ξεκίνησε λοιπόν η κυβέρνηση με τις καθαρίστριες, όχι μόνο του ΥΠΟΙΚ αλλά και του ιδιωτικού τομέα με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, που κάποια στιγμή θα πούμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα τις διορίσουμε κανονικά, μετά πήγαμε στους συμβασιούχους των ΟΤΑ, πήγαμε στους νηπιαγωγούς με τη δίχρονη προσχολική αγωγή, με το νόμο Παρασκευόπουλου πιάσαμε τον ποινικό κόσμο -συνυπολογίστε στα ψηφαλάκια και τις οικογένειές τους- με άλλες “ομορφιές” που συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη (βλ. Κουφοντίνας) πιάσαμε τα Εξάρχεια, με τα σύμφωνα συμβίωσης, την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια κτλ πιάσαμε όλη την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, με άλλες συζητήσεις που άνοιξαν περι ουδετερόθρησκου κράτους και με αλλαγές στα θρησκευτικά πιάσαμε τους άθεους, με τη ψήφο στα 17 τα πιτσιρίκια, με τους άλλες ρυθμίσεις και επιδόματα τους μετανάστες/πρόσφυγες. Κι ένα σωρό άλλα ρουσφέτια…

Το τελευταίο χρονικά ρουσφέτι είναι η πρόσφατη ρύθμιση που ουσιαστικά διέγραψε χρέη των πανεπιστημιακών, οι οποίοι την τελευταία εικοσαετία δεν απέδιδαν ατα ιδρύματά τους την εισφορά, που όφειλαν από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (π.χ. γιατροί, μηχανικοί κ.λπ.). Από το 1997 η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα ΑΕΙ, στα οποία υπηρετούν, ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν από την τυχόν άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Το ποσοστό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, ενώ οι μετέπειτα κυβερνήσεις απαντούσαν στην πίεση για διαγραφή των χρεών με σταδιακή μείωση του ποσοστού της εισφοράς. Το ρουσφέτι του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στον επανυπολογισμό των οφειλών των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας με πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ίσχυε κατά περιόδους (7% επί των καθαρών αποδοχών από το ελεύθερο επάγγελμα). Όμως υπήρχαν και αρκετοί πανεπιστημιακοί που πλήρωναν κανονικά την εισφορά τους και τώρα βλέπουν το κράτος να διαγράφει τα χρέη των κακοπληρωτών. Και επιπλέον βλέπουμε όλοι εμείς την κυβέρνηση να διαγράφει χρέη στην φτωχή πλην τίμια τάξη Καθηγητών π.χ. της Ιατρικής. Αυτό είναι η “δίκαιη ανάπτυξη” που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ….