Η «κατσιφάρα» σκεπάζει την κάλπη της Δυτικής Ελλάδας

Μπερδεμένο κουβάρι θυμίζει το σκηνικό εν όψει των περιφερειακών εκλογών στη Δυτική Ελλάδα

Η λέξη “η κατσιφάρα” χρησιμοποιείται κυρίως στη νότια Ελλάδα (Κρήτη, Κυκλάδες και στην Πελοπόννησο) για να περιγράψει την καταχνιά, την ομίχλη.

Μπορεί η “γραμμή” που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ για στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα να επιταχύνει τις διεργασίες ενόψει της περιφερειακής κάλπης, όμως “η κατσιφάρα” κάθε άλλο παρά “καθάρισε”. Και αυτό γιατί, πρώτα και κύρια πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο των εθνικών εκλογών, δηλαδή από το εάν αυτές θα διεξαχθούν πριν, μετά ή ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι “όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών”, ενώ σε σχέση με το Σκοπιανό και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, που είναι μάλλον το μόνο θέμα που μπορεί φέρει πρόωρες κάλπες και να απειλήσει την κυβερνητική συνοχή, απάντησε ότι «τον Φεβρουάριο θα κρίνουμε με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία των πραγμάτων».

O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δεν έχει “απαντήσει” ακόμη στη στήριξη που είναι έτοιμος να του προσφέρει απλόχερα ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς θα περιμένει να σταθμίσει τις αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στο ΚΙΝΑΛ ή θα περιμένει μήπως γίνουν οι εθνικές εκλογές (π.χ λόγω Σκοπιανού) νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές. Πάντως πέρυσι σε συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο, όταν ρωτήθηκε για το αν οι αποφάσεις του σχετικά με κάποια έργα, όπως η διπλή οδική σύνδεση της Λευκάδας, σηματοδοτούν τη στοίχισή του με την Κυβέρνηση, δήλωσε πως οι πολίτες έκριναν τον ίδιο και τους συνεργάτες του ως ανεξάρτητη (!) αυτοδιοικητική παράταξη και στη συνέχεια -μάλλον μειδιώντας- δήλωσε πως «όσο για τα κόμματα, όταν έρθουν οι καιροί και οι χρόνοι, ας πάρουν τις αποφάσεις τους»…

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει πως θα στηρίξει τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες του. Αποδεχόμενοι όμως εκείνοι τη στήριξή του ΣΥΡΙΖΑ, του δίνουν προβάδισμα έναντι του ΚΙΝΑΛ να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά για την επόμενη μέρα, τη στιγμή που το κόμμα τους προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να γίνει αυτό ο κεντρικός πόλος στην κεντροαριστερά μετά τη διαφαινόμενη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον όμως το ΚΙΝΑΛ θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην προσπάθεια διεμβολισμού του από το ΣΥΡΙΖΑ; Σχεδόν ακαριαία μετά τη διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα για το “εξαιρετικό έργο” του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στο ΚΙΝΑΛ άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις. Ήδη υπάρχουν φωνές που λένε πως αν ο Απόστολος Κατσιφάρας αποδεχθεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να στηριχθεί άλλος υποψήφιος για την Περιφέρεια. Δεν είναι λίγοι που πίστεύουν πως αυτός μπορεί να είναι ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήση, ο οποίος όμως εκπέμπει αμφίσημα μηνύματα για τις προθέσεις του, επικαλούμενος την αντίθεσή του με την απλή αναλογική και τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που βάζει.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί από κοντά και η ΝΔ, η οποία δυσκολεύται να καταλήξει στο δικό της υποψήφιο Περιφερειάρχη. Ο παρ΄ολίγον νικητής του 2014 Ανδρέας Κατσανιώτης έχει δείξει ότι στοχεύει στην επανεκλογή του στην έδρα της Αχαΐας και στη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση της ΝΔ. Εσχάτως όμως φαίνει ότι δέχεται πιέσεις από την Πειραιώς να είναι και πάλι υποψήφιος στη Δυτική Ελλάδα, δεδομένου ότι θα μπορεί εκκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία με καλύτερες προϋποθέσεις αυτή τη φορά ως παρ΄ολίγον νικήτης του 2014 και όχι ως ένα “μη αναγνωρίσιμο” πρόσωπο όπως το 2014. Η πιθανότητα να “επιστρατευτεί”, όντας κιόλας καταγεγραμμένος στο σαμαρικό στρατόπεδο, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εναλλακτικά στη ΝΔ υπάρχει η σκέψη μετά από ένας Αιτωλοακαρνάνα και ένα Αχαϊό, αυτή τη φορά να είναι ένας Ηλείος υποψήφιος Περιφερειάρχης. Και σε αυτή την περίπτωση η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πρώην βουλευτή Γιώργο Κοντογιάννη, που ανήκει στην ευρύτερη ομάδα συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκείνο όμως που προβληματίζει περισσότερο τη ΝΔ είναι αν θα πρέπει να γίνει στη δύσκολη περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας μια επιλογή έξω από τα στενά κομματικά πλαίσια. Η πιθανότητα να επιλεγεί τελικά κάποιο πρόσωπο – έκπληξη φαντάζει αρκετά ισχυρή, αλλά το ποιο μπορεί να είναι αυτό το πρόσωπο, μπορεί να το ξέρει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν ο Απ. Κατσιφάρας αποδεχθεί το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, τότε θα είναι δύσκολο το ούτως ή άλλως “ακραίο” σενάριο της υποψηφιότητας του δημάρχου Αμφιλοχίας Απόστολου Κοιμήση (που διατηρεί προσωπική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Και αυτό γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν μια τέτοια κίνηση θα κάνει “γκελ” στη βάση του κόμματος. Το ίδιο ισχύει και από πλευράς ΚΙΝΑΛ, γιατί όσοι θεωρούν ότι το κόμμα δεν πρέπει να γίνει δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, όπως θα αντιδρούν με τη συμπόρευση Κατσιφάρα – ΣΥΡΙΖΑ, λογικά το ίδιο θα αντιδράσουν με τη σύμπλευση Κοιμήση – ΝΔ. Επιπλέον η ΝΔ έχει -ή τουλάχιστον θα πρέπει να έχει- πάντα υπ’ όψιν της στο μέτρημα των “κουκιών” την πιθανότητα να υπάρξει και αξιοσημείωτη υποψηφιότητα στο δεξιά της. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, που έχει ισχυρά ερείσματα στη Αχαΐα και ο οποίος πλείστες όσες φορές έχει απασφαλίσει κατά του Απόστολου Κατσιφάρα, με πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.