Καταγγελία για ψεκασμούς στο Αιτωλικό με λάθος φάρμακο…

Ένα πρωτόγνωρο θέαμα αντίκρυσαν οι κάτοικοι στο Αιτωλικό, με μεγάλο τμήμα της παραλίας στην περιοχή να έχει καλυφθεί από ιστό αράχνης, γεγονός που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Σε έκταση που ξεπερνά τα 300 μέτρα, η ακτή και ό,τι βρίσκεται σε αυτή, δέντρα, χαμηλή βλάστηση και αρμιρίκια έχουν σκεπαστεί από ένα πυκνό, αραχνούφαντο πέπλο αράχνης.

Μιλώντας στο Reader.gr, ο Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος των Αλιέων Αιτωλικού, Θεόδωρος Μπότας, επεσήμανε πως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών στην περιοχή: «Όλο το καλοκαίρι είχαμε ένα φοβερό φαινόμενο με τον πληθυσμό των κουνουπιών να πολλαπλασιάζεται με απερίγραπτο ρυθμό. Όταν έχουμε πολλά κουνούπια, το σίγουρο είναι πως κάποτε θα εμφανιστούν και αράχνες».

αράχνηΣύμφωνα με τον κ. Μπότα, η περιοχή έχει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του πληθυσμού των κουνουπιών και «πρέπει να δούμε ποιοι δεν μερίμνησαν και δεν μελέτησαν ότι θα υπάρξει η ανάπτυξη του πληθυσμού». Παράλληλα διευκρίνισε πως το Αιτωλικό έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο φαινόμενο στο παρελθόν αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, καθώς έχει καλυφθεί όλη η παραλία.

«Το οικοσύστημα δεν διαταράχθηκε, πάντα η περιοχή μας είχε μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών. Αρχίσαμε όμως να οργανωνόμαστε σαν κοινωνία και πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις για να προλαμβάνονται τα αποτελέσματα. Έπρεπε να δούμε την κατάσταση που βρίσκονται τα λιμνάζοντα νερά. Πλέον, στην περιοχή μας, λόγω της απραξίας πολλών ετών και του πολύ βαρύ χειμώνα, ήρθε αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε ο κ. Μπότας.

Σε ερώτηση για το αν ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ο κ. Μπότας συνέστησε προσοχή και τόνισε ότι η παραλία του Αιτωλικού δεν είναι κατάλληλη για επίσκεψη: «Οι αράχνες είναι επικίνδυνες. Δεν μπορεί ο καθένας να πάει με το παιδί του στην παραλία. Οι περισσότερες αράχνες είναι δηλητηριώδεις. Από ένα απλό τσίμπημα μπορείς να πονέσεις μέχρι να σου συμβεί κάτι πολύ χειρότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπότα, τον Αύγουστο υπήρξε έξαρση του φαινομένου, «δεν μπορούσες να αναπνεύσεις από τα κουνούπια. Ο Δήμος άρχισε να ραντίζει τα πάντα με ψεκαστήρα. Ανακαλύψαμε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα φάρμακο που ήταν απαγορευμένο για τους δημόσιους χώρους. Ψέκασαν χωρίς να κοιτάξουν τις οδηγίες χρήσης. Το συγκεκριμένο φάρμακο απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί σε υδάτινο περιβάλλον, διότι σκοτώνει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Είχαν ψεκάσει τη θάλασσα και όχι τα λιμνάζοντα νερά όπου μεγαλώνουν τα κουνούπια. Μιλάμε για ένα έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας».

πηγή : reader.gr