Λ. Αντωνακόπουλος: Ουσιαστικός διάλογος για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνέδριο στο Αγρίνιο από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: Ελλάδα- Ευρώπη, Προκλήσεις και Προοπτικές»
“Να υπάρξει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποια είναι τα σημεία τα οποία πρέπει να βελτιωθούν, ποια πρέπει να διορθωθούν και ποια είναι εκείνα τα οποία πρέπει να προστατευθούν ότι αφορά την εξέλιξη των ευρωπαϊκών θεσμών”. Με αυτά τα λόγια ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος προλόγισε το Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο που ξεκινά αύριο στην Πάτρα και ολοκληρώνεται το Σάββατο στο Αγρίνιο, μιλώντας στον “Αέρα Fm” και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

“Είναι μία ευκαιρία για ένα ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες στην περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες οι βασικές διαρθρωτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξίσωση των ανισορροπιών, για την υποβοήθηση στην ανάπτυξη των περιφερειακών οικονομιών, την υποστήριξη στην αγροτική παραγωγή κατευθύνονται στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες” είπε ο Λ. Αντωνακόπουλος θέλοντας να υπογραμμίσει την στόχευση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα να απευθυνθεί στις τοπικές κοινωνίες με την ευκαιρία των Περιφερειακών Συνεδρίων.

Με δεδομένο πως στα χρόνια των μνημονίων τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα των Ελλήνων μάλλον ετρώθησαν ο Λ. Αντωνακοόπουλος σχολίασε αρχικά πως “απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αισθήματα των πολιτών στην Ελλάδα είναι αρκετά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Από την άλλη πλευρά η συμμετοχή ενός ενός θεσμού εκτός Ευρώπης όπως το ΔΝΤ δημιούργησε στην κοινή γνώμη μία αποστροφή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως είχε το ρόλο του ελέγχου της Τρόικα, χωρίς να θέλει να επιβάλει και δεν επέβαλε πότε θα απόφασεις στην Ελλάδα, αντιθέτως προσπάθησε να δει πιο καθαρά τι πήγε καλά και τι πήγε στραβά. Και το λέω αυτό, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για να ξέρουμε τι κάνει ο καθένας και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”. Υπενθύμισε μάλιστα ο κ. Αντωνακόπουλος τα όσα είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα και την προσπάθεια να αποτραπεί κάθε σκέψη για έξοδο της χώρας από τον ευρωπαϊκό κορμό.