Το ΔΝΤ επιμένει στην περικοπή των συντάξεων

Υπέρ της συμφωνημένης για το 2019 περικοπής των συντάξεων τάχθηκε εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε κατά την πρόσφατη κοινή επίσκεψη των κλιμακίων του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας, συζητήθηκαν με τις ελληνικές αρχές όλες οι δημοσιονομικές εξελίξεις τις φετινής και της επόμενης χρονιάς. Ειδικότερα, εξετάσθηκε ο προϋπολογισμός του 2018 και του 2019 και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα για τις συντάξεις ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πρόκειται για περικοπές που συμφωνήθηκαν το 2017, “δεν πρόκειται για νέο μέτρο”. Σύμφωνα με τον ίδιο η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές, ότι η χώρα παραμένει σε μεταρρυθμιστική πορεία. Κατά το ΔΝΤ, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού μείγματος πιο φιλικού προς την ανάπτυξη, που θα ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο υπέρ των μη συνταξιούχων, επιτρέποντας παρεμβάσεις όπως η ελάφρυνση του φορολογικού βάρους. Τέλος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως κατά την αποστολή των κλιμακίων διαπιστώθηκε ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και ανέφερε ότι η επόμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2019.

Χάσμα
Η τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε λίγη ώρα μετά την ομιλία του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Λονδίνο η οποία κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος. Μόλις δυο ώρες νωρίτερα και απευθυνόμενος σε επενδυτές (στο πλαίσιο του road show που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο) ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος πως το ΔΝΤ συνεχίζει να διαφωνεί (σ.σ. δηλαδή ότι επιμένει πως υπάρχει διαρθρωτικό θέμα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του χρέους και του συνταξιοδοτικού). Μάλιστα, το ΔΝΤ τοποθετήθηκε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Χθες, το θέμα των συντάξεων τέθηκε από τον ΥΠΟΙΚ τόσο στον Επίτροπο Μοσκοβισί όσο και στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, ενώ σήμερα παρουσιάζεται στο EWG.

Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στους επενδυτές κράτησε χαμηλούς τόνους επισημαίνοντας “θα εξηγήσουμε σε όλους τι έχουμε να κάνουμε, δεν θέλουμε να ξαφνιάσουμε επενδυτές”. Ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις στο θέμα των συντάξεων για να βρεθεί μία “αποδεκτή λύση”. Επισήμανε ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία απαιτεί συζητήσεις και εύρεση κοινού τόπου. Τέθηκε το θέμα και η ελληνική πλευρά με στοιχεία και πίνακες θα συζητήσει εποικοδομητικά το θέμα, είπε. Υποστήριξε το βασικό ελληνικό επιχείρημα, ότι δηλαδή η μη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις δεν επηρεάζει λόγω της φυσικής γήρανσης του πληθυσμού διαρθρωτικά την οικονομία. Δεν επηρεάζει δηλαδή, εξήγησε, μακροχρόνια το 2030, ή το 2040 και αυτό δείχνουν τα στοιχεία που εστάλησαν στους θεσμούς.

Πηγή : capital.gr