Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο Αγρίνιο [pics]

Στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας

“Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: Ελλάδα- Ευρώπη, Προκλήσεις και Προοπτικές” ήταν το κεντρικό θέμα του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου που πραγματοποίηθηκε σήμερα στο Αγρίνιο. Οι εργασίες ξεκίνησαν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, όπου οι ευρωβουλευτές Μ. Κεφαλογιάννης και Μ. Σπυράκη, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπειρογνώμονες καθώς και εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών διεξάγουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για τη διαμόρφωση της Ευρώπης του μέλλοντός μας.

Ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κι επεσήμανε ότι ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, που συνδέεται με τις ευρωεκλογές του επόμενου χρόνου. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο «να σταματήσει η προσπάθεια για μια αντιφιλελεύθερη Ευρώπη», ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και αξιών».

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα παρενέβη στη συζήτηση ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, εστιάζοντας στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανέφερε ότι η Ευρώπη αποτελεί ένα όραμα που δεν τελειώνει ποτέ, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει διασφαλίσει 70 χρόνια ειρήνης και ευημερίας στο δυτικό κόσμο».

«Ο διάλογος και ο προβληματισμός που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης, είναι η ευκαιρία για την ΕΕ να αλλάξει ρότα και να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι η ευκαιρία μας ως Ευρωπαίοι για να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε όχι μόνο αυτά που δεν κάναμε σωστά, αλλά και αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε.Όμως, ο χρόνος για διάλογο αρχίζει να στερεύει και πλησιάζει αμείλικτα ο καιρός για αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Ήδη βρισκόμαστε στη φάση κατάθεσης των νομοθετικών προτάσεων για το μέλλον όλων των σημαντικών Ευρωπαϊκών Πολιτικών μετά το 2020, ενώ, μπροστά μας, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπου το πολιτικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, καλείται πρωτίστως να αναμετρηθεί με το φόβο, την ανασφάλεια και την έλλειψη ελπίδας των Ευρωπαίων πολιτών. Έτσι, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι αντιμέτωπο με επιλογές και αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της Ευρώπης, εμείς είμαστε σήμερα εδώ, για να συζητήσουμε».

View post on imgur.com