Το Αγρίνιο τίμησε το Νεομάρτυρά του και το Κοινωνικό Φροντιστήριο τον προστάτη του, Άγιο Ιωάννη Βραχωρίτη

Με ιδιαίτερη ευλάβεια τελέστηκαν το Σάββατο 22/9/2018 ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και την Κυριακή 23/9/2018 η θεία λειτουργία και η παράκληση προς τιμή του Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη (εξ Αγαρηνών), στον κατάμεστο από πιστούς περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, που αποτελεί και χώρο μαρτυρίου του αγίου. Πλήθος πιστών καθώς και πολλοί μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου προσκύνησαν την εικόνα και τα ιερά λείψανα του αγίου και συμμετείχαν στις ακολουθίες στο εκκλησάκι που έχει χτιστεί προς τιμή του, δίπλα από τον πλάτανο στον οποίο μαρτύρησε.
Ήταν Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου του 1814, όταν ο πρώην δερβίσης του Αγρινίου, ο γιος του Σεΐχη της Κόνιτσας, αρνήθηκε την θρησκεία των Αγαρηνών για την αλήθεια του Χριστιανισμού. Μετά από πολλά βασανιστήρια, οδηγήθηκε ανάμεσα από τον πλάτανο και το πηγάδι, έξω από τον Άγιο Δημήτριο. Ο Άγιος προσεύχεται και προλαβαίνει να ψιθυρίσει το «Μνήσθητί μου Κύριε εν τη βασιλεία σου». Το σπαθί του δημίου ελευθερώνει τη ψυχή του νεομάρτυρα από το πολυβασανισμένο σώμα του, που άψυχο πέφτει ύπτιο πάνω στο χώμα του Αγρινίου. Οι Τούρκοι διέταξαν να μείνει άταφο, βορά για τα σκυλιά. Για το λόγο αυτό, το έριξαν μαζί με την αιμόφυρτη ιερά κάρα σε ένα ρυάκι που έτρεχε πιο κάτω από το ναό του Αγίου Δημητρίου στη σημερινή θέση του «Μετρό» το οποίο οι παλιοί Αγρινιώτες το θυμούνται με την ονομασία «Κατρουλής». Οι πρόκριτοι του Αγρινίου, μετά τα απαραίτητα μπαξίσια, πήραν τη συγκατάθεση από τον Τούρκο Μουσελίμη να πάρουν το σώμα του Αγίου. Με ευλάβεια και δάκρυα στα μάτια τοποθέτησαν οι Βραχωρίτες το ιερό λείψανο σε τάφο που έφτιαξαν, σε ιδιωτικό χώρο στα Σουλιώτικα σπίτια των Κουτσονικαίων στο Αγρίνιο. Ο τάφος βρισκόταν εκεί που σήμερα βρίσκεται η αρχή της οδού Κρυστάλλη, αμέσως μετά το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.
Η ευλάβεια που έδειχναν οι Χριστιανοί προς τον τάφο του Αγίου του Τουρκόγιαννου θορύβησε τους Τούρκους. Για να μην ατιμαστεί ο τάφος αλλά και για να διασωθεί το χριστιανικό στοιχείο από τη σφαγή, με πρωτεργάτες τον Καρπενησιώτη δάσκαλο Ιατρίδη και τον Ηγούμενο του Προυσού Κύριλλο Καστανοφύλλη, έκρυψαν το ιερό λείψανο σε κρύπτη της Ιεράς Μονής Προυσού, δίπλα ακριβώς από τη θαυματουργή εικόνα της Προυσιώτισσας. Η κρύπτη βρέθηκε μετά από εργασίες το 1974 και το ιερό λείψανο ευωδίαζε όπως συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για την πόλη του Αγρινίου να έχει προστάτη έναν μάρτυρα του Χριστού, που σε δύσκολους για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό καιρούς, γνώρισε την αλήθεια και την υπερασπίστηκε με τη ζωή του. Άφησε την πλάνη της πίστης των μουσουλμάνων και του κορανίου για την αλήθεια του Ευαγγελίου. Η ολοκληρωτική αγάπη του για το Χριστό και η αυταπάρνησή του ας μας εμπνεύσουν αυτή τη δύσκολη για την Ελλάδα εποχή και ο μαρτυρικός βίος του ας αποτελέσει πρότυπο για όλους μας. Η ορθόδοξη πίστη είναι ζωντανή και οι άγιοι βρίσκονται δίπλα μας , μεσιτεύοντας για εμάς στο Θεό, όπως μαρτυρούν τα θαύματα και οι εμφανίσεις που έχει επιτελέσει ο Άγιος Ιωάννης σε πολλούς πιστούς. Ας έχουμε την ευλογία του!

View post on imgur.com