Θ.Παπαθανάσης: Δεν χωρούν ασάφειες, οι εμβολιασμοί είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί

Την ανησυχία του για την «αμφίσημη», όπως τη χαρακτηρίζει, εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών των παιδιών πριν από την εγγραφή στο σχολείο, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγος Θανάσης Παπαθανάσης μιλώντας στον “Αέρα Fm” 99,5 και το Δημήτρη Παπαδάκη για το θέμα τόνισε πως ο μη εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία. Εξήγησε μάλιστα ότι η τελευταία εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας αφήνει ασάφειες ή και υπόνοιες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών όταν αναφέρει πως οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προωπικά δεδομένα ή πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης. “Μπαίνουν με αυτή την εγκύλιο κάποια θέματα δήθεν προσωπικών δεδομένων που δημιουργούν ασάφεια και δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους γονείς που δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει με τον εμβολιασμό και κλείνουν το μάτι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα” είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παπαθανάσης. Και εξήγησε πως ο Σύλλογος καλεί τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε αυτό το θέμα, γιατί οι εμβολιασμοί είναι και πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικοί, ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ιλαράς και άλλων νοσημάτων λόγω μη εμβολιασμού.

“Πρέπει να υπάρχει καθολικός εμβολιασμός στη χώρα. Και μάλιστα αυτή τη στιγμή ποιυ υπάρχουν αυξανόμενες ροές προσφύγων που δεν είναι εμβολιασμένοι, υπάρχει εξάρση για παράδειγμα κρουσμάτων ιλαράς. Υπάρχει επίσης η γρίπη που κάθε χρόνο προκαλεί αρκετούς θανάτους, για την οποία πρέπει και τα μικρά παιδιά, αλλά και οι άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιάζονται. Άρα δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα να μπει σε επικίνδυνες ατραπούς” τόνισε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγος και πρόσθεσε πως το επιχείρημα περί ανοσίας της αγέλης είναι πέρα για πέρα αντεπιστημονικό.

Και κατέληξε λέγοντας πως “είναι κρίμα στη σημερινή εποχή να αφήνουμε τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και τα παιδιά μας ακάλυπτα, επειδή κάποιοι γονείς μπορεί να έχουν κάποιες ιδεοληψίες”.