Επιστροφές φόρων 1,8 δισεκ. οφείλει το Δημόσιο και έτσι χτίζει το πλεόνασμα

Η πρακτική της μη επιστροφής φόρων ουσιαστικά συγκρατεί το πρωτογενές υπερπλεόνασμα.
Με καθυστερήσεις σε επιστροφές φόρων ύψους 1,83 δισεκατομμυρίων ευρώ συντηρείται εν μέρει το πρωτογενές υπερπλεόνασμα που καταγράφει η κυβέρνηση το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το Δημόσιο αποφεύγει να επιστρέψει εντόκως το χρέος του προς τους φορολογούμενους, όπως προβλέπει ο νόμος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι επιστροφές ούτε καν συμψηφίζονται αυτόματα με άλλες οφειλές των πολιτών, όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Στον αντίποδα, οι Εφορίες καλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι σταθερά συνεπείς στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, δίνοντας την υπόσχεση πως κάποτε θα πιστώσουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που οφείλει το κράτος. Το μεγαλύτερο μέρος των χρωστούμενων επιστροφών πηγάζει από τον ΦΠΑ νομικών προσώπων, όπου το Δημόσιο οφείλει σχεδόν 876 εκατομμύρια.

Σημειώνεται πως εάν η κυβέρνηση εξοφλούσε το σύνολο των οφειλών της γενικής κυβέρνησης και τις επιστροφές φόρων το πρωτογενές πλεόνασμα, που τον Αύγουστο ξεπέρασε τα 3,1 δισεκ. ευρώ, θα μετατρεπόταν σε έλλειμμα.

Πηγή: skai.gr