Μέσω γνωστού βιντεοπαιχνιδιού η χορωδία του Δήμου Μεσολογγίου θα ακούγεται παγκοσμίως

Chroma Musika και Ubisoft ταξιδεύουν παγκόσμια την Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου μέσα από το «Assassin’s Creed Odyssey»

Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Χολέβα ,τριάντα χορωδοί συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις των τραγουδιών που ακούγονται από το “πλήρωμα” της “Αδράστειας”,( της τριήρους που οι παίχτες του διαδικτυακού παιγνιδιού Assassin’s Creed Odyssey μπορούν να «ναυλώσουν» και να «εξερευνήσουν» τα επικίνδυνα νερά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου).
Η μοναδική ευκαιρία να ακουστεί η χορωδία του Δήμου Μεσολογγίου παγκοσμίως σε ένα από τα 3 μεγαλύτερα βιντεοπαιχνίδια της υφηλίου, δόθηκε χάρη στην προσωπική συνεργασία του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή Σπ. Χολέβα, με τον παραγωγό των τραγουδιών αυτών και χάρη στη πρόοδο και τον επαγγελματισμό των χορωδών της τα τελευταία χρόνια.
Η εταιρεία «Chroma Musika» των Δημήτρη Ηλία και Μαρίας Διαμαντή που εδρεύει στο Μόντρεαλ, προσελήφθη από την Πολυεθνική Εταιρεία Ubisoft (η οποία δημιουργεί τα Assassin’s Creed) για να αναλάβει την παραγωγή και τη γενική μουσική διεύθυνση των τραγουδιών που ακούγονται πάνω στην τριήρη «ΑΔΡΑΣΤΕΙΑ», όταν βρίσκεται σε πλεύση. Ο κ. Δ. Ηλίας επέλεξε τη χορωδία του Μεσολογγίου για την ηχογράφηση των πενήντα ( από τα συνολικά εξήντα ) «καραβοτράγουδων», που ερμηνεύτηκαν από γυναίκες και άντρες χορωδούς. Τα υπόλοιπα 10 ηχογραφήθηκαν στο Μόντρεαλ από την ανδρική χορωδία «Ζακυνθινές Φωνές», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πέτρου Πυλαρινού.
Τη μουσική των τραγουδιών έγραψε ο Αθηναίος συνθέτης Γιάννης Γεωργαντέλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την αρχαία Ελληνική μουσική, τη Βυζαντινή καθώς και από το δημοτικό τραγούδι.
Οι στοίχοι των περισσότερων τραγουδιών προέρχονται από αρχαίους λυρικούς ποιητές όπως ο Ανακρέων, ο Αρχίλοχος, ο Αλκαίος και είναι τραγούδια της χαράς, του κρασιού και του έρωτα . Άλλα αναφέρονται στις επιλογές του παίχτη, εξυμνούν τα κατορθώματά του και περιγράφουν την καθημερινότητα.
Μία από τις πιο σοβαρές και χρονοβόρες δουλειές που επωμίστηκε ο μαέστρος Σπύρος Χολέβας, ήταν η μετάφραση και προσαρμογή των Αγγλικών στίχων στα αρχαία Ελληνικά που έγινε με την πολύτιμη βοήθεια της φιλολόγου κυρίας Ελένης Αντζουλάτου.
Το διαδίκτυο έχει κυριολεκτικά πάρει «φωτιά» με διθυραμβικές κριτικές για τα καραβοτράγουδα-«Sea Shanties του Assassin’s Creed Odyssey» με τη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιερά Πόλεως Μεσολογγίου ν’ απολαμβάνει μια μεγάλη διάκριση
Ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος συγχαίρει τον μαέστρο Σπύρο Χολέβα και τα μέλη της Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου σημειώνοντας πως «Το Μεσολόγγι της δημιουργίας ταξιδεύει στον κόσμο μέσω του διαδικτύου. Εκπροσωπεί άξια μια μακρά παράδοση η οποία κατά περίπτωση είναι προσαρμοσμένη στις υψηλές απαιτήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας. Προχωρά μπροστά έχοντας ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, ανταποκρινόμενο σε υψηλές προκλήσεις και απαιτήσεις».