Τα “αγκάθια” για να προχωρήσει η Σχολή στην Αιτωλοακαρνανία

Εν κρυπτώ και παραβύστω διεξάγονται οι συζητήσεις για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Ο Υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μεσολόγγι έθεσε χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την έγκριση του ακαδημαϊκού ιδρύματος, που θα περιλαμβάνει και την εξαγγελθείσα Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία. Για να προχωρήσει ωστόσο το εγχείρημα υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

“Αγκάθια” ΔΠΦΠ και ΔΠΠΝΤ
Ένα από τα “αγκάθια” για να προχωρήσει το νέο εγχείρημα είναι το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων που εδρεύει στο Αγρίνιο. Το Τμήμα τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλλει προσπάθεια μέσω αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών του να πετύχει την πολυπόθητη μετονομασία σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και να κατοχυρώσει τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό, παρόλο που το Τμήμα εντάχθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Προς το παρόν το μόνο που έγινε εφικτό (πρόσφατα) είναι η αναγνώριση της πενταετούς φοίτησης του Τμήματος σε integrated master. Το πρόβλημα στην παρούσα φάση έγκειται στο γεγονός ότι από τη στιγμή που το Τμήμα δεν μετονομάστηκε σε Μηχανικών Περιβάλλοντος θεωρείται από πολλούς στην Πάτρα “βαρίδι” για την Πολυτεχνική Σχολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις εκ Πατρών αντιδράσεις παραδέχθηκε πρόσφατα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος μιλώντας στον Ρ/Σ Αέρας FM 99,5. “Υπάρχει ένα πρόβλημα με το ένα τμήμα του Αγρινίου, που η Πάτρα δεν το θέλει. Αντιδρά το Πολυτεχνείο, λένε ότι δεν είναι μηχανικοί. Επ’ αυτού το θέμα είναι ανοιχτό… Όμως κάτι πρέπει να γίνει γιατί τα παιδιά έχουν ένα βασικό δίκιο” ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον το αντικείμενο του Τμήματος δεν συνάδει 100% με το αντικείμενο της εξαγγελθείσας Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία και έτσι φαίνεται πολύ πιθανό να εξωθηθεί σε αναγκαστική προσαρμογή του αντικειμένου του και εκ νέου αλλαγή του προγράμματος σπουδών του, ώστε να “δέσει” με τη Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών. Πράγμα που βεβαίως είναι πέρα για πέρα άδικο και ξεσηκώσει πιθανό να ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Στην περίπτωση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αλλά καθόλου ευχάριστα. Εάν το νέο ίδρυμα στην Αιτωλοακαρνανία διαθέτει μόνο τη Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών, τότε το ΔΠΠΝΤ μάλλον δεν έχει θέση στην Αιτωλοακαρνανία, αφού το αντικείμενό του είναι άσχετο με το αντικείμενο της Σχολής. Η θέση του είναι μάλλον στην εξαγγελθείσα Σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης στην Ηλεία. Εξάλλου γι΄αυτό προϊδέασε από την πρώτη στιγμή ο Ηλείος υφυπ. Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης προαναγγέλλοντας τη μεταφορά του ΔΠΠΝΤ από το Αγρίνιο στη Αμαλιάδα. Κάτι που πιθανότατα συνεπάγεται τη μεταφορά του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ από την Αμαλιάδα στην Αιτωλοακαρνανία. Σε κάθε περίπτωση όμως η μεταφορά τμημάτων ένθεν κακείθεν είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε όσες συνενώσεις Πανεπιστημιών και ΤΕΙ έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσουν να προχωρήσουν χωρίς αντιδράσεις. Ανάλογο πρόβλημα προκύπτει και με τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής του ΤΕΙ που εδρεύουν στο Μεσολόγγι και δεν “δένουν” με την προοπτική μιας Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών.

Ακαδημαϊκά κριτήρια στα λόγια…
Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr υπάρχει η βούληση τόσο από την πλευρά του Υπουργείου, όσο και από την πλευρά των διοικήσεων των δύο Ιδρυμάτων να φτάσουμε στη νομοθέτηση, ακόμη κι αν μείνουν κάποια θέματα άλυτα. Θα θεωρηθούν ήσσονος σημασίας και θα διευθετηθούν εν ευθέτω καιρώ… Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως αν και από την πρώτη στιγμή υποτίθεται ότι τέθηκε πάνω από όλα το ακαδημαϊκό κριτήριο για την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η διαβούλευση δεν έγινε ουδέποτε με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εξάλλου η Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό κατόπιν διαβούλευσης με τοπικούς (πολιτικούς κατά βάση) φορείς και όχι με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ η κοινή επιτροπή Πανεπιστημίου και ΤΕΙ συγκροτήθηκε με υπουργική απόφαση. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως μέχρι στιγμής τα Τμήματα δεν έχουν τοποθετηθεί επί όσων διαδραματίζονται και δρομολογούνται. Ενδεχομένως αυτό συμβεί όταν υπάρξει το πόρισμα της κοινής επιτροπής Πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Αρκεί να μην είναι αργά…