Για ατέλειωτο συνδικαλιστικό κατήφορο μιλά η αντιπολίτευση στο ΣΕΝΑ

Κατά της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου με αφορμή την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στρέφονται με ανακοίνωσή τους οι αιρετοί συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης του ΣΕΝΑ, Βαγγέλης Παπασπύρου και Βαγγέλης Μαχαλιώτης. “Ήρθαν στη συνέλευση με μια απέραντη σιωπή για όλα όσα οι ίδιοι έγραψαν στις ανακοινώσεις και με την χαρακτηριστική μάλιστα δήλωση του πρόεδρου σε εργαζόμενους «ότι ποιοι είναι αυτοί που θα αμφισβητήσουν επιλογές της διοίκησης»” αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν “όχι μόνο διαφοροποιούμαστε από τέτοιες πρακτικές και λειτουργίες αλλά στεκόμαστε και απέναντι τους προσπαθώντας να λειτουργήσουμε σαν φρένο σ’ αυτήν την απέραντη κατρακύλα που έχουν φέρει το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγρινίου η πλειοψηφία που το διοικεί”.

Αναλυτικά:
Ένας ατέλειωτος συνδικαλιστικός κατήφορος
Η τελευταία συνέλευση των εργαζομένων του ΓΝΑ αποτέλεσε και την θρυαλλίδα αποκαλύψεων για το ρόλο και την αντίληψη που υπηρετεί η καινούρια πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων. Οι δήθεν ανεξάρτητοι από κόμματα και πολιτικές πολύ γρήγορα από τη μέρα κιόλας της εκλογής τους πέταξαν την μάσκα της ανεξαρτησίας και ταυτίστηκαν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεχνώντας τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις απέναντι στους συναδέλφους. Αρνήθηκαν να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα του συνόλου του τοπικού τύπου για την πολιτική και κομματική ταυτότητα που ορθά τους προσέδωσαν ενώ τα κομματικά τους ραντεβού με βουλευτές και πρώην υπουργούς της ΝΔ γίνονται πλέον απροκάλυπτα σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους της πόλης. Αυτό όμως είναι το λιγότερο κακό. Η μη έγκαιρη ενημέρωση όλων των μελών του ΔΣ, η ακανόνιστη και μη περιοδική λειτουργία των συνεδριάσεων του, η έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών σε θέματα που προκύπτουν για τους εργαζόμενους όπως αυτό με τις συμβάσεις επικουρικών εργαζομένων και των καθαριστριών αλλά και η χαρακτηριστική αφωνία τους για μια σειρά προβλημάτων, οδηγεί πολύ εύκολα στο συμπέρασμα ότι είτε έχουν αδυναμία να τρέξουν ως οφείλουν από το ρόλο τους το ΔΣ είτε επιθυμούν με αυτό τον τρόπο να υποτιμήσουν τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το νοσοκομείο και τους εργαζομένους και μάλιστα εκείνους που βρίσκονται στην πιο δεινή θέση σήμερα, μετατρέποντας έτσι το ΔΣ σε μέρος της παθογένειας του νοσοκομείου μας. Δυο μέρες μετά τη δημόσια και έγγραφη αντιπαράθεση με την διοίκηση και αφού δήλωσαν ρητός ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις και δράσεις για τα άλυτα θέματα του νοσοκομείου ήρθαν στη συνέλευση με μια απέραντη σιωπή για όλα όσα οι ίδιοι έγραψαν στις ανακοινώσεις και με την χαρακτηριστική μάλιστα δήλωση του πρόεδρου σε εργαζόμενους «ότι ποιοι είναι αυτοί που θα αμφισβητήσουν επιλογές της διοίκησης». Την ίδια στιγμή έφεραν στο σώμα της συνέλευσης είτε ήσσονος σημασίας προτάσεις για εκδρομές και χριστουγεννιάτικα πάρτι είτε ακόμη χειρότερα επικίνδυνες προτάσεις όπως αυτή της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και αστικής ευθύνης ζητώντας από τους εργαζόμενους να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη υπονομεύοντας στη πράξη τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση που τόσοι αγώνες έχουν γίνει στο παρελθόν για να καθιερωθεί αλλά και το ρόλο και λειτουργία του νοσοκομείου μας αφού προκρίνονται τα ιδιωτικά κέντρα παροχής υγείας. Λειτουργούν φαίνεται σαν λαγοί του επίδοξου πρωθυπουργού Μητσοτάκη που λατρεύει το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή όπως δήλωσε πρόσφατα ο συντοπίτης μας βουλευτής της Ν.Δ κ. Καραγκούνης.
Ο ρόλος του συνδικαλιστή εδώ και πολλά χρόνια έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα στην κοινωνική του καταξίωση και όχι φυσικά αδίκως. Επιλογές όπως οι παραπάνω που σκοπό έχουν να απαξιώσουν και να εκφυλίσουν ακόμη περισσότερο το ρόλο των σωματείων στα μάτια των εργαζομένων και της κοινωνίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς. Κατ’ επέκταση όχι μόνο διαφοροποιούμαστε από τέτοιες πρακτικές και λειτουργίες αλλά στεκόμαστε και απέναντι τους προσπαθώντας να λειτουργήσουμε σαν φρένο σ’ αυτήν την απέραντη κατρακύλα που έχουν φέρει το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αγρινίου η πλειοψηφία που το διοικεί.
ΥΓ: η συμμετοχή ενός Δ.Σ. σε όποιες κινητοποιήσεις προκρίνονται από την ομοσπονδία στη οποία ανήκει είναι αυτονόητο εφόσον φυσικά συμφωνεί με το περιεχόμενο αυτό. Όπως φυσικά είναι αυτονόητη η συμμετοχή των συνδικαλιστών στις απεργίες που εξαγγέλλονται. Όταν όμως δεν έχεις μάθει ποτέ ότι υπάρχει ένα κόστος για τον όποιον αγώνα σου τότε η συμμετοχή σου σε άλλου τύπου κινητοποιήσεις είναι απλά δημόσιες σχέσεις και ανέβασμα φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.