Απόφαση – καταγγελία της Β’ ΕΛΜΕ για τη μη έγκριση ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Καινουργίου

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
(Ομόφωνη απόφαση Γεν. Συνέλευση 18-10-2018)

Η Γεν. Συνέλευση της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γ/σιο Αγρινίου την Πέμπτη 18-10-2018 με θέμα την εισήγηση της ΟΛΜΕ, εκτός των άλλων θεμάτων τέθηκε και το ζήτημα της μη έγκρισης από τον Υπουργό παιδείας (για το τρέχον σχολικό έτος), της ειδικότητας «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ Καινουργίου, όπου έγινε ενημέρωση των συναδέλφων εκπαιδευτικών στο θέμα για τα εξής:
1. Το συνδικαλιστικό εκπαιδευτικό κίνημα είναι αντίθετο με την γενικότερη πολιτική, συγχωνεύσεων τμημάτων, καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, που είναι αποτέλεσμα των περικοπών του προϋπολογισμού στην εκπαίδευση.
2. Ως Β’ ΕΛΜΕ έχουμε δραστηριοποιηθεί σε επίπεδο ΔΙΔΕ Αιτωλ/νίας και Περιφερειακή Εκπ/ση μαζί με όλες της ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας, όπου εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα και εντονότερα για το ΕΠΑΛ Καινουργίου, αφού η εκπαιδευτική κοινότητα του συγκεκριμένου σχολείου βιώνει ακόμα το «μαρτύριο» της σταγόνας.
3. Με την τελευταία απόφαση του Υπουργού παιδείας με Αρ. Πρωτ.: Φ12/156878 /Δ4/ 20-09-2018 εγκρίθηκε για το ΕΠΑΛ Καινουργίου μόνο η μία ειδικότητα εκ των δύο ολιγομελών, αυτή των «Υπάλληλων Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών» Γ’ τάξης, αφήνοντας αίολους τους μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού». Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αδιαφόρησε για την ομόφωνη απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου, που ζητούσε την έγκριση και των δυο ειδικοτήτων, που είναι οι μοναδικές που λειτουργούν 26 χρόνια τώρα από την ίδρυσή του ως ΤΕΛ καλύπτοντας εκπαιδευτικά ως μοναδικό σχολείο επιλογής στην ΤΕΕ στην διαδημοτική περιοχή της ΒΑ Τριχωνίδας, καθώς και τους μαθητές του ορεινού Δήμου Θέρμου.
4. Οι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ, η Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκηση και με φορείς της κωμόπολης του Καινουργίου μετέβησαν στην Πάτρα τις 4-10-2018 και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης για την «κοροϊδία» που γίνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα του συγκεκριμένου σχολείου, όπου το θέμα της μη έγκριση της ειδικότητας μεταβιβάζεται από τον «Άννα στον Καϊαφα». Μετά τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τον Δ/ντή και τον Υπεύθυνο τομέα του ΕΠΑΛ και τους παριστάμενους εκπαιδευτικούς, ο Περιφερειακός δεσμεύτηκε να κάνει θετική εισήγηση στο Υπουργείο για την έγκριση και της 2ης ειδικότητας που είναι σε εκκρεμότητα, η μη έγκρισή της έως τώρα προφανώς λειτουργεί ο κόφτη που έχει μπει για συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων των ΕΠΑΛ που κάθε χρόνο θα κλείνουν, περίπου 30%.
5. Ένα σοβαρό στοιχείο που δεν λαμβάνει καν υπόψη του το Υπουργείο είναι ότι εγκεκριμένη και λειτουργούσα αντίστοιχη ειδικότητα Γ’ Ψ’ δεν υπάρχει σε άλλο ΕΠΑΛ στην περιοχή του Αγρινίου. Εντός νομού λειτουργεί η ειδικότητα «Ψυκτικών» στο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου 40+40=80 χιλιόμετρα καθημερινής ταλαιπωρίας ενώ ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι κατά την μεταφορά στο παλαιό εθνικό δίκτυο, όπου δικαιολογημένα οι γονείς ανησυχούν.
6. Η άρνηση του Υπουργείο να εγκρίνει την ειδικότητα του «Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού», σήμερα έχει ως αποτέλεσμα από τους 5 μαθητές του τμήματος οι 4 να διακόψουν το σχολείο ενώ όταν εγκριθεί η μεταγραφή του (5ου) δηλαδή ενός μαθητής που θέλει να συνεχίσει στην ειδικότητα και αφού εγκριθεί (υποχρεωτικά) η καθημερινή μετακίνησή του από το Καινούργιο στο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου, η Περιφέρεια – δηλαδή οι πολίτες – θα πληρώνει σε ΤΑΧΙ 10.000 ευρώ μηνιαίως για έναν μαθητή και από την άλλη κόβει μισθούς και συντάξεις!!! Η παραμονή των μαθητών στο ΕΠΑΛ Καινουργίου δεν κοστίζει ούτε 1 ευρώ, διότι υπάρχουν οι εκπαιδευτικοί και οι υποδομές αντίθετα τώρα περισσεύουν εκπαιδευτικοί.
7. Κι όλα αυτά χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, όπως η αγωνία των μαθητών της Γ΄ τάξης και ο αγώνας όσων φοιτούν στο ΕΠΑΛ Καινουργίου από δυσπρόσιτες περιοχές της Ορεινής Τριχωνίδας και τα χωριά του Θέρμου, με δυσκολία μετακίνησης, ακόμα και τη δεινή θέση των γονέων, αφού τους στερούν στα παιδιά τους το συνταγματικό δικαίωμα φοίτησης στη δημόσια εκπαίδευση, στην ελεύθερη επιλογή ειδικότητας καθώς και της επαγγελματικής εξέλιξης.

Η ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ
1. Η Γεν. Συνέλευση των εκπαιδευτικών της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας αφού έλαβε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω στοιχεία που έθεσε το Δ.Σ. στο σώμα ομόφωνα ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την «ανάλγητη» και αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργού Παιδείας και ορισμένων υπηρεσιακών παραγόντων στο ζήτημα της μη έγκρισης της ειδικότητας «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ Καινουργίου.
2. Αρνούμαστε να δεχθούμε να «θυσιάζονται» τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των νέων παιδιών προς τέρψη των ξένων δανειστών της χώρας μας, και μιας ιδιότυπης κανονικότητα που διώχνει τα παιδιά από το σχολείο, ταυτόχρονα απαξιώνεται εκπαιδευτικά και κοινωνικά μια ολόκληρη περιοχή της Τριχωνίδας του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την τοπική κοινωνία.
3. Καταγγέλλουμε την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος για μεταφορά ενός μαθητή στο Μεσολόγγι, όπου το ετήσιος κόστος ξεπερνά ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα του ΕΠΑΛ και καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας να μην συναινέσει σε αυτή την πρόκληση της κοινωνίας σε αυτή τη οικονομική συγκυρία που τα μνημόνια έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τον κόσμο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1) Εδώ και τώρα..! να εγκριθεί η ειδικότητα «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού» της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ Καινουργίου και να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο.
2) Να καταγγείλει αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική ειδικά για το ΕΠΑΛ Καινουργίου η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας που θα διεξαχθεί στις 20-10-2018 στην Αθήνα.
3) Καμία συγχώνευση τμημάτων, καμία κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ του νομού

Από τα πρακτικά της Γεν. Συνέλευσης της Β’ ΕΛΜΕ

Υ.Γ. : Με εντολή της Γ.Σ. να διαβιβαστεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, στα ΜΜΕ και στα σχολεία

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Κατσίφας Βαγγέλης Τσούκας