Λεπενού: Από το αίμα για τους αγώνες της αγροτιάς στο σκάνδαλο των ψευδών δηλώσεων

Συνεχίζεται η αντιπαράθεσης Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και ΟΠΕΚΕΠΕ
Για σπέκουλα σχετικά με την υπόθεση των μαζικών δηλώσεων ψευδούς ζωικού κεφαλαίου στη Λεπενού, κατηγορεί με ανακοίνωσή της η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί μετά από ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ τον Ιανουάριο του 2017 έφερε στο φως, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μία «οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης των Αρχών» με σκοπό τη λήψη επιδοτήσεων για ανύπαρκτα ζώα και σήμερα πάνω από 150 κτηνοτρόφοι να είναι υπόλογοι στη Δικαιοσύνη.

Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η κατανομή των βοσκοτόπων. Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ λοιπόν κατηγορεί τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ πως “έβαλε χέρι στις επιδοτήσεις των αγροτών, κρατώντας εκατομμύρια ευρώ από τους κτηνοτρόφους για τα τέλη βόσκησης”. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε απαντήσει πως δεν έχει λάβει οποιαδήποτε διαμαρτυρία “εκτός της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, για τη γνωστή υπόθεση της Λεπενούς, όπου από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί δήλωναν το 2016 ζώα (βοοειδή), τα οποία δεν είχαν στην κατοχή τους”. «Ενδεχομένως τα εν λόγω ζώα, ενώ χρησιμοποιηθήκαν για τον υπολογισμό κατανομής επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων το 2015, τώρα αυτό πιθανόν να τους δημιουργεί ανάλογες μειώσεις στην κατανομή των βοσκοτόπων» είχε αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκείνο ωστόσο που μοιάζει αρκετά παράδοξο είναι πως πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Λεπενούς, η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ στην ανακοίνωσή της συνιστά “στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε όλους τους άλλους, να δείξουν λίγο μεγαλύτερο σεβασμό, καθώς πρόκειται για ένα χωριό που έχει πληρώσει με αίμα τους αγώνες της αγροτιάς”. Δυσκολεύεται όμως κανείς να καταλάβει τι σχέση μπορεί να έχουν οι αγώνες των αγροτών της περιοχής στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες με μία υπόθεση μαζικών δηλώσεων ψευδούς ζωικού κεφαλαίου εν έτει 2017… Προφανώς οι ήρωες του αγροτικού κινήματος στην περιοχή, όπως ο Μήτσος Βλάχος, δεν αγωνίστηκαν για να διαπιστωθεί το 2017 ποσοστό απόκλισης περίπου 60% ανάμεσα στα δηλωθέντα και στα επιλέξιμα ζώα… Όπως λοιπόν δεν πρέπει οι παρατυπίες κάποιων να στιγματίζουν μια ολόκληρη περιοχή και τους έντιμους παραγωγούς της, γιατί προφανώς υπάρχουν και έντιμοι κτηνοτρόφοι στη Λεπενού, έτσι ακριβώς δεν πρέπει να μπαίνουν στη συζήτηση για μια υπόθεση που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη οι αγώνες του αγροτικού κινήματος…