Μετά το δημαρχείο, μελέτη και για μια Περιμετρική που δεν θα γίνει ποτέ…

Αν νομίζετε πως η περίπτωση της μελέτης για το νέο δημαρχείο στο Αγρίνιο είναι η μοναδική περίπτωση που οι φορολογούμενοι δημότες έχουμε πληρώσει μελέτη για ένα έργο που δεν θα κατασκευαστεί ποτέ, κάνετε λάθος.

Μια ανάλογη περίπτωση -ευτυχώς με πολύ μικρότερο τελικό κόστος για το δήμο Αγρινίου- είναι αυτή της «Μελέτης Ανατολικής Περιμετρικής οδού Αγρινίου (τμήμα ΙΙ)». Μετά από διαταγή πληρωμής του Διοικητικού Εφετείου Πατρών ο δήμος Αγρινίου αναγκάστηκε προ ημερών να καταβάλλει 30 χιλιάδες ευρώ (για την ακρίβεια 29.593,66 ευρώ) στην εταιρία «ΤΟΜΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ» για τη συγκεκριμένη μελέτη. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr η σύμβαση μεταξύ του δήμου Αγρινίου και της εταιρείας ύψους περίπου 400.000 ευρώ υπογράφτηκε το 2009, σημειωτέον πως η κατασκευή της περιμετρικής που ξέρουμε σήμερα ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2010. Ωστόσο η σύμβαση για την “Ανατολική Περιμετρική” του Αγρινίου, ενός φαραωνικού και αμφιβόλου σκοπιμότητας έργου, δεν προχώρησε και εκτελέστηκαν μόνο κάποιες τοπογραφικές εργασίες μαζί με μία αναγνωριστική μελέτη χάραξης. Έτσι ο λογαριασμός για αυτά μετά τη προσφυγή των μελετητών στη Δικαιοσύνη μαζί με τους τόκους έφτασε στις 30 χιλιάδες ευρώ.

ΠεριμετρικήΠοια είναι όμως η “Ανατολική Περιμετρική” του Αγρινίου; Η “Ανατολική Περιμετρική” του Αγρινίου, όπως τιτλοφορείται επίσημα, μοιάζει περισσότερο με βορειοδυτική περιμετρική, όπως αποτυπώνεται και στην ιστοσελίδα της μελετητικής εταιρείας,  και είναι κατά κάποιο τρόπο η “συνέχεια” της υπάρχουσας περιμετρικής. Ξεκινά από την περιοχή πίσω από τον παλιό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, “εφάπτεται” με το αλσύλλιο, συνεχίζει βόρεια στα όρια του αστικού ιστού του Αγρινίου και καταλήγει στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Μετά το 2010 και την ολοκλήρωση της περιμετρικής που ξέρουμε σήμερα, από τη μεριά του δήμου Αγρινίου η ιδέα της “Ανατολικής Περιμετρικής” εγκαταλείφθηκε… προφανώς γιατί  δεν υπήρχε πια η προοπτική να βρεθούν τα πολλά εκατομμύρια που θα απαιτούσε η υλοποίηση του έργου.

Η υπόθεση αυτή έχει το θετικό -αν υπάρχουν τέτοια- ότι η σύμβαση για τη μελέτη δεν προχώρησε και το project εγκαταλείφθηκε γρήρορα με αποτέλεσμα η ζημία για το δήμο Αγρινίου να είναι τελικά κάπως περιορισμένη και να μην ξεφύγει σε εξαψήφια ποσά. Το αρνητικό είναι το πάθημα των μεγαλεπίβολων σχεδίων του νέου δημαρχείου δεν έγινε μάθημα. Γιατί, αν το 2001 ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς πως μια μελέτη για ένα νέο  δημαρχείο, που θα κόστιζε 20 εκατ. ευρώ περίπου, θα είναι άχρηστη σε λίγα χρόνια… ελλείψει πόρων, το 2009 όφειλε κανείς να είναι υποψιασμένος πως δεν υπάρχουν πλέον λεφτά για ένα περιμετρικό δρόμο που θα κοστίσει στην καλύτερη περίπτωση περί τα 15 εκατ. ευρώ…

Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι πως οι φορολογούμενοι δημότες για άλλη φορά έχουν ρίξει χρήματα στη “μαύρη τρύπα” των κακών σχεδιασμών, δηλαδή σε μελέτες για έργα που δεν θα γίνουν ποτέ…