Χαιρετισμός Ομίλου «Κ. Χατζόπουλος» στην Ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων

Χαιρετισμός Ομίλου «Κ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ» στην Ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας για την «Κοινότητα των Σουλιωτών στο Αγρίνιο» (10.11.2018)

δρελλιαςΤου Παναγιώτη Δρέλλια (Γεν. Γραμματέα Ομίλου)
Xαιρετίζουμε τη σημαντική σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «την κοινότητα των Σουλιωτών στην πόλη του Αγρινίου», ένα ζήτημα σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό, αναμένοντας με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, δύο από τους οποίους(ο κ. Νάκος και ο κ. Νεραντζής) είναι μέλη στο Δ.Σ. του Ομίλου μας.
Να μην ξεχνάμε ότι το Σούλι συνδέεται άρρηκτα και με τη Νεοελληνική Λογοτεχνία, που τόσα χρόνια υπηρετεί το ιστορικό σωματείο της πόλης «ΦΙΛΟΛΟΛΟΓΙΚΟΣ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ». Ο ηρωισμός των Σουλιωτών και η θυσία στο Ζάλογγο που ενέπνευσαν το έργο σπουδαίων Ποιητών, όπως ο Ανδρέας Κάλβος, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Χρήστος Χρηστοβασίλης, η Μυρτιώτισσα και πολλοί άλλοι, εξακολουθούν να συγκινούν τον ελληνικό λαό. H περιπέτεια δε της διασποράς και της ένταξης των Σουλιωτών στην επαναστατημένη Ελλάδα, όπως και εδώ στο Αγρίνιο, αποτελεί θεμελιακό στοιχείο για την εξέλιξη και τη διαμόρφωση της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Συγχαίρουμε τους διοργανωτές της ημερίδας. Παναγιώτης Κων. Δρέλλιας

——————————————————–
ΣΗΜΕΙΩΜΑ: Η εξαιρετική εκδήλωση έγινε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στο πρώην κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος στο Αγρίνιο. Οι εισηγήσεις των ομιλητών ήταν οι παρακάτω:
1.Ευθύμιος Αδάμης, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοκαρνανίας: «Το Αγρίνιο προεπαναστατικά και κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21»
2 Δώρα Μονιούδη- Γαβαλά, Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών: «Η εγκατάσταση των Σουλιωτών στο Αγρίνιο τον 19ο αιώνα: πολεοδομική επισκόπηση.»
3.Νάκος Κώσταντίνος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδας:
«Άγιος Δημήτριος και Zωοδόχος Πηγή. Ναοί και ενοριοσυνοικίες που συνδέθηκαν με την παρουσία των Σουλιωτών στο Αγρίνιο»
4.Ιωάννης Νεραντζής, Διδάκτωρ Ιστορίας: «Οι γεωκτησιακές διεκδικήσεις των Σουλιωτών στην πεδιάδα του Ζαπαντοβράχωρου, ως αυτές καταγράφονται στη Λογοτεχνία και τη Δημοσιογρφία του Μεσοπολέμου».
5.Γιοπάνου Ειρήνη, Οργανωτικός Γραμματέας Συνδέσμου: «Οι σουλιώτες Αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821».
6. Πατρώνης Βασίλης, καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών: «Από το Βραχώρι του 19ου αιώνα στο Αγρίνιο του 20ού: Οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι της μεταμόρφωσης μιας πόλης».
7.Νικόλαος Κουτσονίκας, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλογου ΤΟ ΣΟΥΛΙ: «Οι Σουλιώτες στο Αγρίνιο. Τα σημαντικότερα πρόσωπα»
Άριστος ο συντονισμός από τον Λίνο Υφαντή, Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας.
panagd@otenet.gr