Ναύπακτος : Η “Γλυκόπικρη τέχνη” στο Τεχνουργείον

Το Θέατρο Χωρίς Αυλαία με μεγάλη χαρά παρουσιάζει το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, στο Τεχνουργείον Πολυχώρος Τέχνης , τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Γλυκόπικρη τέχνη, βασισμένη στο διήγημα του Γιάννη Βλαχογιάννη «Επαχτίτη», Της Τέχνης τα Φαρμάκια.
Ο Γιάννης Βλαχογιάννης, λογοτέχνης και ιστοριοδίφης, πρωτοπόρος του δημοτικισμού, γεννήθηκε στη Ναύπακτο (1867) και έμεινε στην ιστορία ως ο εκδότης του χειρογράφου των απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη. Το 1943, δημοσίευσε τη νουβέλα Της τέχνης τα φαρμάκια, ενός αριστουργήματος, μοναδικού στο είδος και το θέμα του, όπου παρουσιάζει το καταφρονεμένο τότε επάγγελμα του καραγκιοζοπαίχτη.
Τα γεγονότα του έργου διαδραματίζονται κάπου μεταξύ 1895 και 1905 κι αυτό το συμπεραίνουμε από τον κεντρικό ήρωα, τον «διάσημο καραγκιοζοπαίκτη Φούλια», όπως τον ονομάζει ο Βλαχογιάννης, ο οποίος, σύμφωνα με όλους τους μελετητές, δεν είναι άλλος από τον Γ.Ρούλια, που έδρασε εκείνη ακριβώς την εποχή κι έμεινε στην ιστορία ως ο καραγκιοζοπαίκτης που επέβαλε τη φιγούρα του Μπαρμπαγιώργου. Αλλά σε τι μας αφορά σήμερα αυτό το έργο; Η εποχή που μελετάμε (τέλος 19ου αι.-αρχές 20ου αι.) έχει πολλά να μας διδάξει. Η σταφιδική κρίση, η χρεοκοπία του 1893, οι ξένοι δανειστές, οι Ολυμπιακοί αγώνες και τα μεγάλα έργα δημιουργούν μιαν απίστευτη αναλογία με το σήμερα. Με τη διαφορά, ότι αυτός ο λαός ήξερε τότε να αντιμετωπίζει τη φτώχεια και την κοινωνική αδικία μέσα από την παρηγοριά της τέχνης, ενώ σήμερα… κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα από έλλειψη προφορικής παράδοσης και συλλογικής δημιουργικότητας. Γι αυτό το λόγο, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ξανασκύψουμε πάνω από αυτά τα κείμενα και να τα μεταδώσουμε με τη γλώσσα του θεάτρου.
Σκηνοθεσία, διασκευή κειμένου: Δημήτρης Σιούντας
Σκηνογραφία, κινησιολογία: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου
Μουσική επιμέλεια: Μάνια Ασημακοπούλου
Φιγούρες: Χρήστος Καλπουζάνης
Φωτισμοί: Παναγιώτης Κερασιάς, Δημήτρης Σιούντας
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, Μάνια Ασημακοπούλου,
Παναγιώτης Κερασιάς, Βασιλική Μουχτούρη, Δημήτρης Σιούντας
Ζωντανή μουσική από τους: Γιώργο Τσιλιγιάννη, Μάνια Ασημακοπούλου, Παναγιώτη Κερασιά
Οργάνωση – Παραγωγή: Θέατρο Χωρίς Αυλαία – Τεχνουργείον Πολυχώρος Τέχνης
Φωτογράφιση: Λάμπρος Ξύτσας, Αντώνης Αλεξάκης
Ηλεκτρονική επεξεργασία εντύπων: Κυριάκος Σφακιανάκης
Video-demo παράστασης: Γιώργος Ντάλης
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 21:00 .
στο Τεχνουργείον Πολυχώρος Τέχνης (Δημ. Πλαστήρα 48, Ναύπακτος)
Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Μειωμένο- προπώληση: 8 ευρώ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6946217750