Άκτιο – Αμβρακία: Έτοιμα, αλλά χωρίς φώτα τα πρώτα 15χλμ

Αν και το Υπουργείο Υποδομών έχει καταβάλλει τη σχετική δαπάνη, η καθυστέρηση στην εργολαβία του ΔΕΔΔΗΕ έχει “φρενάρει” την παράδοση στην κυκλοφορία των πρώτων 15χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο – Αμβρακία. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών στη σχετική ερώτηση του Βουλευτή Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιου Γιαννάκη. Αξίζε δε να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υποδομών από τις 5 Οκτωβρίου του 2018 έχει βεβαιώσει την αποπεράτωση των εργασιών στο τμήμα Άκτιο – Βόνιτσα.

Αναλυτικά η απάντηση της αρμόδιας Υπηρεσίας ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ του Υπ. Υποδομών:
H Υπηρεσία μας λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα τεχνικά και συμβατικά προβλήματα στην ολοκλήρωση του συνόλου του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία μήκους 48,5km, διερεύνησε την δυνατότητα ολοκλήρωσης αυτοτελών και λειτουργικών τμημάτων με τις υπάρχουσες συμβάσεις. Στα πλαίσια της εν λόγω διερεύνησης προέκυψε ότι ήταν δυνατή η κατασκευή της Βόρειας σύνδεσης της Βόνιτσας και της Λευκάδας με το αεροδρόμιο ταυ Ακτίου και συγκεκριμένα το τμήμα από την Χ.Θ 1+3Ο0 (Άκτιο) έως Χ.Θ 15+000 (κόμβος προς Βόνιτσα-Πάλαιρο).

Τα υπόλοιπα τμήματα του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία από τα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας (Χ.Ο 0+000) έως την υφιστάμενη Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων και την υφιστάμενη Επαρχιακή Οδό Σαμαρίου Κατούνας περί την Χ.Ο. 48+497 θα ολοκληρωθούν στο πλαίσια του έργου «Υπολειπόμενες εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά — Νότου από Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Ο. 48+500» που δημοπρατήθηκε την 26-6–2018.

Σύμφωνα με την με αριθμ. πρωτ. ΠΡ/ΦΚΠΡ03.00/ΟΔ/ΣΥ/2804/18-10-2018 Βεβαίωση Περάτωσης των Εργασιών οι προβλεπόμενες εργασίες τον αυτοτελούς και λειτουργικού τμήματος από Χ.Θ 1+300 έως Χ.Ε. 15+000 ολοκληρώθηκαν την 5-10-2018 και έχουν υποστεί ικανοποιητικά τις δοκιμασίες που προβλέπονται στην σύμβαση. Συνεπώς στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων της εργολαβίας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες.

Ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος είναι τμήμα του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου με κωδικό «Α52» και απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας για να δοθεί στην κυκλοφορία είναι η μόνιμη ηλεκτροδότηση του στις περιοχές των κόμβων, χώρων στάθμευσης κλπ. Οι εργασίες ηλεκτροδότησης γίνονται αποκλειστικά από εργολαβία της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. η δαπάνη των οποίων έχει εγκριθεί με την με αριθμ. ΚΒ/ΦΚΠρ02.00/ΟΔ/ΕΓ/3631/14-8-2018 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών. Κατόπιν των ανωτέρω η παράδοση στην κυκλοφορία του εν λόγω τμήματος Ακτίου – Βόνιτσας θα γίνει άμεσα μετά την ηλεκτροδότηση του.