Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από το Αγρίνιο: Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα ευρύτερο δίχτυ προστασίας

Παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσικό Σχολείου Αγρινίου η ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας με θέμα: «Τα παιδιά μας δημιουργούν: Η δημιουργικότητα ως παράγοντας αποτροπής της ανομίας». Στο πλαίσιο της ημερίδα παρουσιάστηκαν project που δημιούργησαν μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας με θέματα όπως ο εκφοβισμός, ο ρατσισμός, η βία στα γήπεδα κ.α και στα οποία απονεμήθηκε ευφήμη μνεία από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου κ. Γ. Πέτρο.

Ωστόσο η παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης  Δημητρίου-Βασιλοπούλου σήμερα στο Αγρίνιο, μετά από πρωτοβουλία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου κ. Γ. Πέτρου, ήταν εκείνο το στοιχείο που προκάλεσε ιδαίτερο ενδιαφέρον. Η κα  Δημητρίου-Βασιλοπούλου αρχικά ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τις δράσεις του και προσερχόμενη στην ημερίδα δήλωσε πως πρόκειται για “μία εκδήλωση από τα παιδιά για τα παιδιά. Έχουν κάνει καταπληκτικά πράγματα και ήρθα να τα θαυμάσω, ήρθα να πάρω, παρά να πω πράγματα. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίστηκε ενθουσιασμένη από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου λέγοντας χαρακτηριστικά “δεν πίστευα στα ματιά μου”.

Μολαταύτα στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Ο ρόλος του Εισαγγελέα στην πρόληψη σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας» αναφέρθηκε διεξοδικά στο γεγονός ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το 2016 ήρθε σε επαφή με την Εισαγγελέα Λος Άντζελες Jackie Lacey σχετικά με το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πολιτεία για την πρόληψη της παραβατικότητας στους ανηλίκους. Το πρόγραμμα αυτό παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, μεταφράστηκε και ήδη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προκειμένου να δοθεί η άδεια εκπονηθεί αυτό το πρόγραμμα μέσα στα σχολεία. Σημειωτέον ότι ήδη το πρόγραμμα εκπονείται μέσα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου “προκειμένου να προσεγγίσουν τα παιδιά την εξουσία που λέγεται δικαιοσύνη και την εξουσία που λέγεται η αστυνομία”.

Στις λίγες Εισαγγελίες της χώρας που έχουν πάρει πρωτοβουλίες το Αγρίνιο
Εντύπωση προκάλεσε πως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην ομιλία της συμπεριέλαβε και την Εισαγγελία Αγρινίου στις λίγες Εισαγγελίες της χώρας που “έχουν πάρει πρωτοβουλίες και κάνουν πράγματα με την τοπική κοινωνία για την προστασία των παιδιών”. “Με αίσθημα ευθύνης οι Εισαγγελείς μας σε πολλές πόλεις της χώρας μας, βάζουν το λιθαράκι τους σε αυτό τον αγώνα. Πρωταγωνιστής είναι και η Εισαγγελία Αγρινίου. Επίσης άλλες πόλεις που έχουν διακριθεί, όπου δηλαδή οι εισαγγελείς μας έχουν πάρει πρωτοβουλίες και κάνουν πράγματα με την τοπική κοινωνία είναι ο Δήμος Ηρακλείου της Κρήτης, ο δήμος Χαλκίδας, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Βέροια, η Καλαμάτα, η Φλώρινα, η Αθήνα, η Κομοτηνή, η Λάρισα και η Χίος. Αυτές είναι μόνο 12 Εισαγγελίες Πρωτοδικών. Οι Εισαγγελείς της χώρας είναι 62, μας μένουν λοιπόν να κινητοποιηθούν άλλες 50 Εισαγγελίες Πρωτοδικών στη χώρα μας, για να είμαστε ικανοποιημένοι πως και εμείς συμμετέχουμε σε αυτό τον αγώνα για την προστασία των παιδιών”.

“Τα παιδιά μας βγαίνουν ένα κοινωνικό περιβάλλον που έχεις φτιάξαμε για αυτά και ακροβατούν, δοκιμάζουν, προβληματίζονται για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν. Το μύθο για το σταυροδρόμι που βρέθηκε ο Ηρακλής μεταξύ του δρόμου της Αρετής και της Κακίας θα τον ζήσει το καθένα από τα παιδιά μας και εμείς πρέπει όλοι μας να τα έχουμε εφοδιάσει με τα πειστικά μας επιχειρήματα για το ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν. Δεν φτάνουν οι γονείς και οι δάσκαλοι. Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα δίχτυ προστασίας ευρύτερο που να περιλαμβάνει όλους τους φορείς εξουσίας: Εκκλησία, Δικαιοσύνη, Αστυνομία, Δήμου και πάλι δεν φτάνουμε…” αναφέρε μεταξύ άλλων η κα Ξένη  Δημητρίου – Βασιλοπούλου, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας της μεταξύ άλλων είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Στην ημερίδα ομιλίες απηύθυναν ακόμη η Αθανασία Δημητρίου, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Οδυσσέας-ΟΚΑΝΑ» με θέμα τη Νεανική Παραβατικότητα καθώς και η Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με θέμα την επιμόρφωση των νέων σε θέματα οδικής ασφάλειας. Η ημερίδα έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.

βίντεο από την ομιλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

View post on imgur.com