Ενημέρωση από τον δήμο Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού

Η 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού

Η 19η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του παιδιού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συνοδεύει την 20η Νοεμβρίου η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά ορίζονται από την διεθνή σύμβαση του Ο.Η.Ε.
Οι βασικές αρχές της σύμβασης περιλαμβάνουν Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η Ελλάδα επικύρωσε την σύμβαση στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 (Ν.2101/92).
Ο όρος «Κακοποίηση/Παραμέληση του Παιδιού» είναι η σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακομεταχείριση ή παραμέληση ενός παιδιού ή παιδιών. Ορίζεται ως παιδική κακοποίηση κάθε πράξη ή σειρά πράξεων ή παράλειψη εκ μέρους του ενός γονιού ή και των δύο ή άλλου ατόμου που φροντίζει το παιδί, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη, την εν δυνάμει βλάβη ή την απειλή βλάβης ενός παιδιού. Η παιδική κακοποίηση μπορεί να συμβεί στο σπίτι του παιδιού ή σε οργανισμούς (σχολεία ή κοινότητες) όπου το παιδί δραστηριοποιείται.
Υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες παιδικής κακοποίησης: παραμέληση, σωματική κακοποίηση, ψυχολογική ή συναισθηματική κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση.
Η παιδική κακοποίηση δημιουργεί άτομα με έντονα προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις, τα οποία δυσκολεύονται να αγαπήσουν και να εμπιστευτούν, έχουν τάση προς καταχρήσεις, εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα προσαρμοστικότητας και κατάθλιψη. Επίσης, οι άνθρωποι που υπέστησαν κακοποίηση όταν ήταν παιδιά ενδέχεται να προβούν οι ίδιοι σε κακοποίηση παιδιών όταν ενηλικιωθούν.
Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, 4000 παιδιά κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο. Πάνω από 100 πεθαίνουν και πάνω από 100 μένουν σοβαρά ανάπηρα, ενώ το σύνολο των νέων περιπτώσεων πιθανολογείται ότι ξεπερνά τις 20.000.Παρά την έκταση της παιδικής κακοποίησης, ελάχιστες περιπτώσεις καταγγέλλονται και ακολουθούν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αυτό μας οδηγεί αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, ιδρύθηκε με το άρθρο 12 Ν. 3860/2010, το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.). Με το άρθρο 8 του Ν. 3961/2011 προβλέπεται η συνεργασία του Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α. με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) και τους Δήμους, για την οργάνωση ενός πλαισίου Παιδικής Προστασίας σε Εθνικό Επίπεδο.
Βάση αυτού του πλαισίου, από τον Μάιο του 2011, συστάθηκε και λειτουργεί στο Δήμο Αγρινίου η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, αποτελούμενη από κοινωνικούς λειτουργούς της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας.
Σκοπός της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α) είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης – παραμέλησης των ανηλίκων με συνεχείς επισκέψεις, συμβουλευτική στήριξη, παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες ή απομάκρυνση των παιδιών όταν αυτό απαιτείται.

Πραγματοποιεί παρεμβάσεις όταν:
• Δέχεται σχετική ειδοποίηση από την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας(Ε.Κ.Κ.Α).
• Δέχεται καταγγελία έστω και ανώνυμη για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου Αγρινίου.
• Λαμβάνει Εισαγγελική Εντολή για τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας.

Η σιωπή δε βοηθά.
Αν κάποιο παιδί κακοποιείται θα πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα στις αρμόδιες αρχές για προστατευτεί η ζωή του παιδιού:
• Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου – Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, 2641363406 (ανώνυμα ή επώνυμα)
• Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107 ή
• Εισαγγελία Ανηλίκων Αγρινίου
• Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, θα προβεί σε συμβολική επίσκεψη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου, αφού υπάρχει άμεση συνεργασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραμέλησης-κακοποίησης των ανηλίκων.