Δυτική Ελλάδα: Τρίτη σε όγκο υποθέσεων διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων

Η ετήσια έκθεση πεπραγμένων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης της Γενικής Επιθεωρήτριας της Δημόσιας Διοίκησης δόθηκε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, η Γενική Επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) προχώρησε στον έλεγχο 1.123 υποθέσεων μετά από τη διερεύνηση ενός υπερδεκαπλάσιου αριθμού καταγγελιών, επώνυμων και ανώνυμων, εκθέσεων – πορισμάτων ελέγχου ή εγγράφων άλλων Υπηρεσιών που τέθηκαν υπόψη της, καθώς και δημοσιευμάτων των ΜΜΕ. Αξιολογήθηκε από την ΓΕΔΔ και ελέγχθηκε περαιτέρω το 42,7% των επώνυμων καταγγελιών και το 34,7% των εκθέσεων ελέγχου άλλων Σωμάτων και Υπηρεσιών (34,7%). Οι ανώνυμες καταγγελίες ελέγχθηκαν σε ποσοστό 15,6%.

διαφθοράAξίζει να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταγράφεται το 6,1% των υποθέσεων διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων, ποσοστό που κατατάσσει τη Δυτική Ελλάδα τρίτη πανελλαδικά ως προς τον όγκο των υποθέσεων και έβδομη αναλογικά με τον πληθυσμό. Επίσης αναφορικά με τον αριθμό των ποινικών διώξεων, παραπεμπτικών βουλευμάτων και καταδικαστικών αποφάσεων που κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του ΓΕΔΔ παρέχοντας στον ΓΕΔΔ τη δυνατότητα παρέμβασης ως προς την έναρξη ή την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας τη λήψη διοικητικών καθώς και την παράσταση πολιτικής αγωγής, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου καταγράφονται 18 ανακοινώσεις διώξεων, ενώ μόλις μία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Επιθεώρησης της Δημόσιας Διοίκησης:
* Οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης αποτελούν τη βασική κατηγορία των ελέγχων που πραγματοποιούνται κάθε έτος. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως πέρσι παρατηρήθηκε μια αύξηση των ελεγκτικών υποθέσεων που αφορούν Ασφαλιστικά Ταμεία, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγηθεί από νομοθετικές αλλαγές που οι Υπηρεσίες κλήθηκαν να εφαρμόσουν.

* Οι εποπτευόμενοι ιδιωτικοί φορείς απασχόλησαν τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης σε ποσοστό 33,2%. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην ανάγκη επαρκούς εποπτείας των εν λόγω φορέων από τις εντεταλμένες προς τούτο δημόσιες υπηρεσίες. Στη δεύτερη θέση παραμένουν οι Δήμοι με ποσοστό 22,9% στο σύνολο των ελεγκτικών υποθέσεων.

* Η γεωγραφική κατανομή των υποθέσεων επικεντρώνεται στην Περιφέρεια Αττικής. Έτσι η εν λόγω περιφέρεια προηγείται κατά πολύ των υπολοίπων γεωγραφικών περιοχών λόγω της συγκέντρωσης της διοικητικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και των άλλων αστικών κέντρων. Ωστόσο, στην ίδια έκθεση τονίζεται πως μία πιο σύνθετη αναγωγή των υποθέσεων που ελέχθησαν ανά περιοχή 100.000 κατοίκων φέρνει στην πρώτη και δεύτερη θέση τις γεωγραφικές περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Νότιου Αιγαίου αντιστοίχως, με πιθανή αιτιολογία την διαπλοκή ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα εξαιτίας του οικονομικού ενδιαφέροντος που προκύπτει από την αυξημένη τουριστική κίνηση.