Σαφές το τι συνιστά κώλυμα, κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι της ασάφειας…

Αυτό που γίνεται στο Μεσολόγγι με την υποψηφιότητα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία δεν έχει προηγούμενο, ως φαίνεται. Πριν τοποθετηθούν οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος στο Μεσολόγγι ήρθε ο γραμματέας της Νομαρχιακής του κόμματος Κ. Ταφλανίδης να επιχειρήσει ουσιαστικά να “κόψει” την υποψηφιότητα του Π. Παπαδόπουλου χωρίς να υπάρχει κάποια απόφαση συλλογικού κομματικού οργάνου. Την ίδια μέρα σε εφημερίδα του Μεσολογγίου -διόλου τυχαία ως φαίνεται- φιλοξενούνται δηλώσεις του Παυσανία Παπαγεωργίου, Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, που ουσιαστικά προαναγγέλλεται η δική του υποψηφιότητα….

Η ιστορία υποτίθεται πως ξεκίνησε με το ερώτημα αν έχει κώλυμα ή όχι ο Π. Παπαδόπουλος για να εκλεγεί δήμαρχος, λόγω της ιδιότητάς του ως διοικητής του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας. Και είναι άραγε τόσο δύσκολο να ξεκαθαρίσει το θέμα; Είναι τόσο δύσκολο να διαβάσει κανείς προσεκτικά τον εκλογικό νόμο; Και τι παιχνίδια παίχτηκαν κεντρικά στην Κουμουνδούρου, ώστε να έρθει ένα χαρτί από το άκουσον – άκουσον νομικό τμήμα του κόμματος; Μήπως τελικά τα περί κωλύματος ήταν απλώς πρόφαση προκειμένου να προκύψει χωρίς αναταράξεις μια “αποπομπή” του Πάνου Παπαδόπουλου από τα δημοτικά δρώμενα του Μεσολογγίου; Μήπως κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι έβλεπαν πως ο Π. Παπαδόπουλος, που τον τελευταίο χρόνο ασκεί διοίκηση και στα δύο νοσοκομεία του νομού και μάλιστα -τηρουμένων των αναλογιών- σε κλίμα εργασιακής ειρήνης, “ψηλώνει” πολιτικά και άρχισαν να φοβούνται; Μήπως κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ δεν του συγχωρούν την κόντρα του με τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Δ. Μιχάλη και την αποπομπή του από το Νοσοκομείο; Το άρθρο 14 του “Κλεισθένη” που περιγράφει κωλύματα είναι σαφές και δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής στη Νομική Σχολή για να το ερμηνεύσεις… Ο Π. Παπαδόπουλος όντας ήδη εκλεγμένος στην αυτοδιοίκηση και απλώς πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του διοικητή πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές…

Νόμος 4555/2018 – ΦΕΚ Τεύχος Α’ 133/19.07.2018 – Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»
Άρθρο 14
Κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβίβαστα
…….
δ) Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα, στους δήμους στη χωρική περιφέρεια των οποίων εκτεινόταν η αρμοδιότητά τους, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών. Ειδικά για τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν μετά την ισχύ του παρόντος, τα ως άνω πρόσωπα που θέτουν υποψηφιότητα στους άλλους δήμους της χωρικής περιφέρειας του νομικού προσώπου, πλην του δήμου της έδρας αυτού, παραιτούνται από τη θέση τους, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 30 του π.δ. 26/2012, πριν την ανακήρυξη των υποψηφίων. Αν τα ως άνω πρόσωπα θέτουν υποψηφιότητα σε δήμο της έδρας του νομικού προσώπου, ισχύουν τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο.