Συνεχίζεται το κρατικό “δεν πληρώνω” – ασφυξία σε αγορά και κοινωνία

Μετά τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης του Οκτωβρίου που έδειξαν ότι τα κρατικά “φέσια” προς ιδιώτες όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξάνονται, νέα δεδομένα του ΥΠΟΙΚ για τον κρατικό προϋπολογισμό χειροτερεύουν την εικόνα. Τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού για τον μήνα Νοέμβριο δείχνουν ότι το κρατικό “δεν πληρώνω” συνεχίζεται.

Ούτε ένα ευρώ δεν έδωσε το κράτος για “φέσια” προς την αγορά και προς τους συνταξιούχους τον Νοέμβριο. Μόνο 247 εκατ. ευρώ δόθηκαν για εκκρεμείς επιστροφές φόρων παλαιών ετών.Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ πληρώθηκαν στο 11μηνο 2,8 δισ. ευρώ για χρέη προς τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 2,64 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν:

– Για επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών στο 11μηνο διατέθηκαν 1.59 δισ. ευρώ έναντι 1.34 δισ. ευρώ στο 10μηνο και αυτή ήταν η μόνη “τροφοδότηση” προς την αγορά.
– Αντιθέτως, για τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων Γενικής Κυβέρνησης από την ειδική πίστωση το ποσό έμεινε το 11μηνο αμετάβλητο στα 765 εκατ. ευρώ (σ.σ. ίδιο με το 10μηνο).
– Το ίδιο συνέβη και με την εξόφληση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης από την ειδική πίστωση (στα 517 εκατ. ευρώ και τους 2 μήνες), αλλά και με τις επιστροφές χρηματοδοτήσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (στα 14 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι η καθαρή απομείωση των οφειλών προς ιδιώτες (μαζί με την μη δημιουργία νέων οφειλών) είναι ένα από τα 16 προαπαιτούμενα της μετά-προγραμματικής παρακολούθησης της χώρας. Η κυβέρνηση θα δώσει “λόγο” στους δανειστές που επιστρέφουν μετά τις γιορτές στην Αθήνα για την 2η αξιολόγηση.

Τρέχουν για το ΠΔΕ
Πέρα από τα “φέσια”, τα ίδια στοιχεία του ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτουν μία 2η εστία στέρησης χρηματοδότησης προς την αγορά. Δείχνουν ότι και φέτος τα αρμόδια Υπουργεία και Περιφέρειες θα τρέχουν έως την…. παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να πληρώσουν.Πρέπει να δαπανηθούν για έργα 4,26 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – ΠΔΕ μέσα σε 1 μόνο μήνα. Και τούτο για να μην μείνουν – και πάλι – λεφτά στο “ράφι”. Ο λόγος για το ποσό που δεν έχει πληρωθεί στο 11μηνο λόγω της πολύ μεγάλης υστέρησης.Συνολικά φέτος το κονδύλι είναι στα 6,75 δισ. ευρώ και στην αγορά έφτασαν 2,49 δισ. ευρώ στο 11μηνο (αντί για 4,04 δισ. ευρώ που έπρεπε σύμφωνα με τον προγραμματισμό).

Αλλά και τον Νοέμβριο το πρόβλημα συνεχίσθηκε. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 405 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 230 εκατ. ευρώ.Έτσι για τον Δεκέμβριο απομένουν 4,26 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο σχεδόν αυτού που είχε αρχικά προγραμματιστεί…. Η διαδικασία δεν είναι πρωτόγνωρη. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και πέρυσι (σ.σ. οδηγώντας τελικά σε υποεκτέλεση του ΠΔΕ που τροφοδότησε τα υπερπλεονάσματα) αλλά και πολλές φορές στο παρελθόν.

Απαιτεί πλέον εντατικότατο “μάζεμα” δαπανών από τους φορείς που εκτελούν τα έργα ώστε να γίνουν επαρκείς αιτήσεις πληρωμών στις Βρυξέλλες (για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και είναι το πιο μεγάλο μέρος του ΠΔΕ) έως το παρά… ένα της αλλαγής του χρόνου.Διαφορετικά, και φέτος, θα υπάρχει υποεκτέλεση του Προγράμματος (που έμεινε παγωμένο στον νέο Προϋπολογισμό τον οποίο καλείται να ψηφίσει την Τρίτη η Βουλή).

Τεράστια υπερσυγκράτηση δαπανών
Τα στοιχεία για τα κρατικά φέσια και τις επενδυτικές δαπάνες επιβεβαιώνουν την άτυπη στάση πληρωμών η οποία εντείνεται κάθε μήνα που περνά. Η συνολική υπερσυγκράτηση δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ στο 11μηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. Σε συνδυασμό με αυξημένα έσοδα (σ.σ. τα οποία στηρίζονται όμως και σε λιγότερες από αυτές που είχαν προγραμματιστεί επιστροφές φόρων) στηρίζουν την μεγάλη υπέρβαση στόχου στο Πρωτογενές Πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού: κατά 3,54 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 7.612 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4.071 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4.646 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

πηγή : capital.gr