Προϋπολισμός 2019: Με τα “φαντάσματα” του ΕΣΠΑ και τα “ξωτικά” της ανάπτυξης

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας -όπως αναμένονταν- εγκρίθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ο προϋπολογισμός του δήμου Αγρινίου για το 2019. Η συζήτηση σημαδεύτηκε για την αντιπαράθεση του Γ. Παπαναστασίου και του Π. Μοσχολιού (για πολλοστή φορά) για τα έργα ΕΣΠΑ και του δημάρχου Αγρινίου με τον Δ. Τραπεζιώτη για την επισκεψιμότητα της πόλης σε σύγκριση με τα Τρίκαλα και τον “Μύλο των Ξωτικών”…

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε το προϋπολογισμό του 2019 έντιμο, που αποτυπώνει την πολιτική της δημοτικής αρχής στο ασφυχτικό οικονομικό πλαίσιο για τους δήμους και υπογράμμισε πως τώρα που ουσιαστικά ξεκινά να “τρέχει” το ΕΣΠΑ σε κάθε δημοτικό συμβούλιο θα εντάσσονται νέα έργα εντός του 2019 και θα υπάρξει θεαματική αύξηση των έκτακτων εσόδων του δήμου Αγρινίου. Στάθηκε επίσης στην οικονομική λειτουργία του δήμου Αγρινίου λέγοντας ότι πλέον ο δήμος εξοφλεί τιμολόγια προμηθευτών εντός μηνός και με απόφαση της δημοτικής αρχής τόνισε ότι αυτό γίνεται πλέον με σειράς έκδοσης και όχι κατ΄επιλογήν. Ακόμη τόνισε με νόημα πως στο παρελθόν εγγράφονταν έσοδα στους προϋπολογισμούς και έργα στο τεχνικό πρόγραμμα που ήταν στον αέρα και δεν γίνονταν ποτέ, ενώ η πραγματικότητα φαίνεται στους απολογισμούς…

Ο Παύλος Μοσχολιός σχολίασε την εισήγηση του δημάρχου λέγοντας πως θυμήθηκε αυτό που λέγονταν στα συνοικέσια για τον γαμπρό “φτωχός μεν, τίμιος δε”. Χαρακτήρισε επίσης την συζήτηση ως την τελευταία πράξη του δράματος της δημοτικής αρχή με τίτλο -όπως είπε- η χαμένη πενταετία. Καταλόγισε επίσης στη δημοτική αρχή μηδενική απορρόφηση από τα έργα ΕΣΠΑ και συγκρίνοτας τον προϋπολογισμό του 2015 με του 2019 και τα έργα ΕΣΠΑ του 2015 με τα τωρινά έκανε λόγο για μείωση κατά 41% του προϋπολογισμού και κατά 84% των έργων ΕΣΠΑ, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος παρέδωσε έργα 162,5 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Παπαναστασίου απαντώντας επανέλαβε πως ο Π. Μοσχολιός συγκρίνει ανόμοια πράγματα, δηλαδή το τέλος του προηγούμενου ΕΣΠΑ με την τωρινή συγκυρία, ενώ τόνισε πως η πραγματικότητα της περιόδου Μοσχολιού αποτυπώνεται στους απολογισμούς αναφέροντας πως χρονιές όπως το 2011 και το 2014 η υλοποίηση ήταν μόνο 4 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια (2013-2015) που το ΕΣΠΑ ολοκληρώνονταν.

Ο Δ. Τραπεζιώτης από την πλευρά του εκτίμησε ότι με τον προϋπολογισμό του 2019 γίνεται μια διαχείριση κατωτάτου επιπέδου που εξαντλείται σε πλακάκια και λίγο τσιμέντο και θυμίζει τη διαχείριση των τοπικών κοινοτήτων του προηγούμενου αιώνα. Υπογράμμισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δεν έχει κανένα στόχο και κανένα όραμα για την πόλη, ενώ έκανε τη σύγκριση με άλλες πόλεις που σφίζουν αυτή την περίοδο από ζωή, όπως τα Τρίκαλα, και τόνισε πως το πρόβλημα της πόλης είναι η οικονομική της απομόνωση, στην οποία η λογική της δημοτικής αρχής που εξαντλείται σε πλακάκια και λίγο τσιμέντο δεν απαντά. Επίσης ανέφερε πως ο δήμος Αγρινίου με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης εγκατέλειψε ουσιαστικά την ενδοχώρα. Ο Γ. Παπαναστασίου απαντώντας ανέφερε πως ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα έγινε την εποχή που έρρεε χρήμα και πως όταν δημοτική αρχή έφερε το θέμα της πεζοδρόμησης του κέντρου, όπως έγινε στα Τρίκαλα, η αντιπολίτευση καταψήφισε και υπογράμμισε με νόημα πως για την ανάπτυξη χρειάζεται η αντιπολίτευση να συναινεί. Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα ΒΑΑ δεν το επέλεξε ο ίδιος, αλλά το βρήκε ψηφισμένο από την προηγούμενη περιόδο για το τρέχον ΕΣΠΑ, ενώ ο ίδιος για το επόμενο ΕΣΠΑ πρότεινε στην Περιφέρεια μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία και τους ορεινούς όγκους του Παναιτωλικού και του Αρακύνθου.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Τίμος Παπανικολάου τόνισε ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι συνδεδεμένοι με τον κρατικό προϋπολογισμό και πως ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει μείωση πάνω από 700εκατ. ευρώ για τους δήμους. Επέκρινε μάλιστα τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις στην ΚΕΔΕ -που εκφράζουν τους Παπαναστασίου, Μοσχολιό και Τραπεζιώτη και ζητούν νέες αρμοδιότητες στους δήμους, όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ή τα έσοδα από τον άδικο φόρο του ΕΝΦΙΑ. Και υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι να πούμε ότι με τέτοιους προϋπολογισμούς δεν μπορούμε να έχουμε ως δήμος το κοινωνικό πρόσωπο που να ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες. Ο Στ. Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο τόνισε ότι το διακύβευμα είναι οι προϋπολογισμοί των δήμων να φύγουν από τη μέγγενη του παρατηρητηρίου και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Και πρόσθεσε πως όλοι οι προϋπολογισμοί είναι φτωχοί και έντιμοι, αλλά δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Ανέφερε επίσης ότι και εξαιτίας αυτού του πλαισίου καταγράφεται η ένδεια της δημοτικής αρχής σε όραμα, αλλά και η αντιλαϊκή της πολιτική να μην ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.