“Στημένη” η πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων

“Στημένη” χαρακτήρισε ουσιαστικά την πρόσκληση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων της Δυτικής Ελλάδος ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου.

δημοτικό συμβούλιοΣτη συγκεκριμένη πρόσκληση ο δήμος Αγρινίου είχε υποβάλλει πρόταση, που τελικά δεν εντάχθηκε και αφορούσε το συγκρότημα των 11ου & 17ου Δημοτικού Σχολείου και 11ου Νηπιαγωγείου, του 3ου Γενικού Λυκείου, του 2ου και 6ου Γυμνασίου, του 5ου Γενικού Λυκείου και του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου άφησε σαφείς αιχμές κατά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη συγκεκριμένη πρόταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι συμβαίνει πολλές φορές οι προσκλήσεις να είναι “φωτογραφικές”. Όπως εξήγησε ο Γ. Παπαναστασίου ζητήθηκε σχέδιο δράσης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, κάτι που μπήκε ως “τρικάκι” -όπως χαρακτηριστικά είπε- στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ. Αποτέλεσμα ήταν η πρόταση του δήμου Αγρινίου να μην ενταχθεί και να ενταχθούν σχολεία της Πάτρας κατά κύριο λόγο. Αυτό σύμφωνα με τον Γ. Παπαναστασίου προκάλεσε τη μήνη των δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας και για τον επιπλέον λόγο ότι η πρόσκληση είχε προϋπολογισμό μόνο 3,5εκατ. ευρώ για όλα τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, γιατί -όπως τόνισε ο Γ. Παπαναστασίου- τα υπόλοιπα χρήματα πήγαν για την ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων του δη του Νοσοκομείου του Ρίου. Όλα αυτά ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι τα έθεσε και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για την προετοιμασία του επόμενου ΕΣΠΑ παρουσία των δημάρχων της περιοχής. Ο δήμαρχος Αγρινίου ανέφερε μάλιστα πως ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να υπάρξει νέα πρόσκληση, ενώ υποστήριξε πως δεν γνώρισε την απαίτηση της πρόσκλησης για το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου μάλιστα είπε με νόημα πως ο δήμος Αγρινίου έχει εντάξει έργο ενεργειακής αναβάθμισης για το κλειστό γήπεδο του ΔΑΚ Αγρινίου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και εκεί δεν ζητήθηκε αυτό το σχέδιο δράσης. Πρόσθεσε μάλιστα πως ούτε ο δήμος Πατρέων είχε ένα τέτοιο σχέδιο δράσης, απλώς πήρε μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου (κάτι που επιβεβαιώνεται και στη Διαύγεια) και κάπως τα μπουρδούκλωσαν -είπε χαρακτηριστικά- για να ενταχθεί.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αγρινίου στην προσπάθειά του να προετοιμάσει την πρόταση που υπέβαλλε σύμφωνα με τον Γ. Παπαναστασίου έκανε όλες τις απαραίτητες τακτοποίησεις (άδειες οικοδομής, τακτοποιήσεις συμβολαίων κτλ) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα σχολεία του Αγρινίου δεν ήταν καν μεταγεγραμμένα στο υποθηκοφυλάκειο…