Β’ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο από την ΟΣΥΝ

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν., μετά την εισήγηση και παρότρυνση πολλών τοπικών παραγόντων και οργανώσεων, αποφάσισε την οργάνωση του «Β΄ ΠΑΝΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ» που προβλέπεται να γίνει στη Ναύπακτο την 1-2/3/2019 (Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ναυπακτίας.

Σημειωτέον το Α΄ Αναπτυξιακό Συνέδριο οργανώθηκε από την Ο.ΣΥ.Ν. τον Νοέμβριο του 1988 και ακολούθησε ανάλογη Ημερίδα το Μάρτη του 2007.Μετά από 30 χρόνια και με ομογενοποιημένο το διοικητικό πλαίσιο της Ναυπακτίας είναι καιρός να εξεταστούν συνολικά τα υπάρχοντα προβλήματα και οι προοπτικές.

Στην προσωρινή προτεινόμενη θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνονται οι παρακάτω ενότητες θεμάτων :
Α. Αυτοδιοίκηση – Φορείς Ανάπτυξης Β. Τουριστική και Οικιστική Ανάπτυξη
Γ. Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Ανάπτυξη Δ. Γεωργική και Βιομηχανική Ανάπτυξη
Ε. Ποιότητα Ζωής.

Η θεματολογία είναι ανοικτή, οπότε μπορούν να προστεθούν, εάν προταθούν εγκαίρως, θέματα κατά τα ενδιαφέροντα των εισηγητών και των φορέων – συνέδρων.

Η Οργανωτική Επιτροπή, με απόφαση του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας απαρτίζεται από τους:
Πρόεδρος :Χαραλαμπόπουλος Χαρ. , πρώην Πρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν. ( 6978332724)
Μέλη : Δημαδάμα Δήμητρα , Πρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν. ( 6945425698 )
Καλαβρουζιώτης Αθαν. Αντιπρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν. ( 6947945473 )
Τσώτας Ιωάννης , πρώην Πρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν ( 6972500806 )
Δημητρόπουλος Ηλίας , Αρχισυντάκτης Ναυπακτιακής Φωνής Πατρών ( 6945563238 )
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Χαραλαμπόπουλος Χαράλαμπος

Μετά τριάντα χρόνια (Ναύπακτος 19-20 Νοεμ. 1988) από την οργάνωση του Α΄ ΠΑΝΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν. αποφάσισε να οργανώσει το Β΄ Συνέδριο στη Ναύπακτο για να δούμε, τώρα που η Επαρχία Ναυπακτίας αποτελεί ένα Δήμο, πού βρισκόμαστε, πού πάμε.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Ο.ΣΥ.Ν., την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ναυπακτίας . Θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα αναφερθούμε στο μέλλον, τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε η Ναυπακτία να πάρει τη θέση που δικαιούται μέσα στην εθνική οικονομία.Η πρώτη και προσωρινή διαμόρφωση των θεματικών ενοτήτων θα αναλυθεί παρακάτω. Η οριστική διαμόρφωση θα γίνει μετά την ανάληψη των θεμάτων από τους εισηγητές. Η προσέγγιση των θεμάτων είναι ενημερωτική και όχι δεσμευτική.

Α΄Ενότητα : Αυτοδιοίκηση – Φορείς Ανάπτυξης.
1ο ΘΕΜΑ : Γεωγραφικό – Ιστορικό – Δημογραφικό – Διοικητικό πλαίσιο – Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης « Καποδίστριας, Καλλικράτης , Κλεισθένης» .

Το θέμα είναι σημαντικό. Η ερήμωση στην ορεινή ζώνη είναι φανερή. Πώς μπορεί να σταματήσει ; Η διάσπαση του Δήμου σε πάνω από εξήντα (60) κοινότητες , που πολλές είναι έρημες, είναι λειτουργική και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί ; Η επάνοδος στη Ναυπακτία των δύο κοινοτήτων που χωρίς λόγο εντάχθηκαν στο Δήμο Θέρμου θεωρείται δίκαιη πράξη. Η σημερινή πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από το 1833 που ορίστηκαν τα όρια των επαρχιών . Η Ναύπακτος και η Ευπαλίδα (περιοχή Ευπαλίου ) έχουν πλέον κοινά συμφέροντα και πολλές δημόσιες λειτουργίες είναι κοινές. Το θέμα πρέπει να τίθεται και να συζητείται.

2ο ΘΕΜΑ : Ο ρόλος της Ο.ΣΥ.Ν. , των πατριδοτοπικών Συλλόγων και των αποδήμων στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Ναυπακτίας.
-Ήδη η Ο.ΣΥ.Ν. και οι πατριδοτοπικοί Σύλλογοι είναι μια πραγματικότητα. Ο στόχος του Πατριδοτοπικού Κινήματος είναι : 1) Συνδετικός ( στενότερες σχέσεις μεταξύ χωριανών για τους Συλλόγους και για την Ομοσπονδία η δημιουργία της συνείδησης του Ναυπακτίτη που ενδιαφέρεται για όλη την Επαρχία), 2) Πολιτιστικός ( η πολιτιστική ανάπτυξη κάθε χωριού και της Επαρχίας, η συντήρηση των παραδόσεων και η διάσωση των αντικειμένων που μας θυμίζουν το παρελθόν) και 3) Αναπτυξιακός ( η οικονομική ανάπτυξη κάθε χωριού και της επαρχίας ως ευρύτερης ενότητας ).

Το Πατριδοτοπικό Κίνημα (Π.Κ.) μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πόλο. Για να επιτύχει τους στόχους του πρέπει να συνεργάζεται με τους Ο.Τ.Α. Το Π.Κ. συμπληρώνει και δεν ανταγωνίζεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) .

Η Τ.Α:. διοικεί, το Π.Κ. εκφράζει γνώμη – συμπαρίσταται. Απαιτείται συνεργασία χωρίς αυταρχισμούς αλλά με πολύ διάλογο. Το Π.Κ. στερείται πόρων για να επιτελέσει τους σκοπούς του.
Απαιτείται συνεργασία με το απόδημο πατριδοτοπικό κίνημα.
Απαιτείται επισήμανση των αναπτυξιακών τομέων και κατάλληλη διαφώτιση για τη συμμετοχή των απόδημων στην προσπάθεια ανάπτυξης.
Εξέταση των προϋποθέσεων για μερική παλιννόστηση.

Β΄ Ενότητα : Τουριστική και Οικιστική Ανάπτυξη.
1ο Θέμα : Θαλάσσιος Τουρισμός – Ορεινός Τουρισμός – Αγροτουρισμός – Περιβάλλον – Ιαματικές Πηγές – Ευηνολίμνη.
Ο τουρισμός σε όλους τους τομείς του μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης της Ναυπακτίας.
– Ο καθαρισμός και η βελτίωση των ακτών Βαράσοβας – Κλόκοβας – Μακύνειας – Αντιρρίου – Πλατανίτη – Παλαιοπαναγιάς – Ναυπάκτου διευκολύνει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία τουριστικών επιχειρήσεων.
– Η ιαματική πηγή Στάχτης και η Ευηνολίμνη μπορούν αναπτυσσόμενες ν’ αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της Ναυπακτίας.
– Η παραλιακή σύνδεση κατά τους θερινούς μήνες με καΐκι της Ναυπάκτου με τη Βαράσοβα θα φέρει φτερά στον τουρισμό.
– Η ανάπτυξη του Ναυταθλητισμού διευκολύνει και την τουριστική ανάπτυξη.
– Η ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού βρίσκεται σε συνάρτηση με τη δημιουργία ενός βατού οδικού δικτύου. Τόσο το ανατολικό όσο και το δυτικό τμήμα της Ναυπακτίας προσφέρονται ιδιαίτερα για την τουριστική ανάπτυξη με προϋπόθεση την βελτίωση των αναγκαίων υποδομών και κυρίως του οδικού δικτύου . Η διατήρηση του παραδοσιακού τύπου των κατοικιών είναι απαραίτητη.
– Απαιτείται η δημιουργία προϋποθέσεων για την λειτουργία ξενώνων σε όλα τα χωριά για την ανάπτυξη του εσωτερικού – τοπικού τουρισμού. Μετατροπή των αργούντων δημοτικών σχολείων σε ξενώνες, στήριξη των ενδιαφερόμενων για λήψη δανείου για κατασκευή ενοικιαζόμενων δωματίων.
– Ανάδειξη των μνημείων της Αρχαίας, Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ναυπακτίας ( Ασκληπιεία, Κάστρο Ναυπάκτου, Κάστρο Αντιρρίου, Παναξιώτισσα κ.λ.π.)
– Αξιοποίηση των ποταμών Εύηνου, Κότσαλου και Πόριαρη για τουριστικούς σκοπούς, μονοπάτια.
– Λογικές τιμές των καταστημάτων.
– Περιβάλλον : Βιολογικός καθαρισμός, καθαριότητα των ακτών, καθαριότητα των οικισμών, κατασκευή έργων με σεβασμό στο περιβάλλον.
– Θρησκευτικός τουρισμός.
– Ανάπτυξη της ιαματικής πηγής Στάχτης και λοιπών πηγών .
– Σύνδεση της Πυλήνης με την Αποδοτία μέσω Αγίας Κυριακής.
– Σύνδεση ανατολικής – δυτικής Ναυπακτίας και στη συνέχεια με Φθιώτιδα στη διαδρομή Κλεπά-Λιβαδάκι- Μανδρινή .

2ο Θέμα : Πολεοδόμηση – Οικιστική Ανάπτυξη Ναυπάκτου, παραθαλλάσιων και ορεινών περιοχών, κυκλοφοριακό Ναυπάκτου.
– Η περιοχή από Δάφνη ως τη Μακύνεια αποτελεί ένα πολεοδομικό συγκρότημα.
– Οικιστική ανάπτυξη της πόλης με διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της.
– Επέκταση των ορεινών οικισμών, διάθεση κοινοτικών οικοπέδων, διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα.
– Το κυκλοφοριακό της Ναυπάκτου χρειάζεται ριζική λύση. Μήπως πρέπει να εξεταστεί η κατασκευή υπόγειας σήραγγας στο Κάστρο;

Γ΄Ενότητα : Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Ανάπτυξη.
1ο Θέμα : Αρχαιότητες – Μνημεία – Πέτρινα Γεφύρια, Κειμήλια ,Γράμματα , Τέχνες Τοπικός Τύπος ,Πολιτιστικά Σωματεία, Κληροδοτήματα, Δωρεές.

Σ’ όλη της Ναυπακτία υπάρχουν Αρχαιότητες για τις οποίες οι γνώσεις μας ακόμη είναι ελάχιστες. Χρειάζεται επισήμανση , απογραφή και αξιοποίηση όσων είναι δυνατόν. Απογραφή των μνημείων και των πέτρινων γεφυριών ως και απογραφή και μέτρα προστασίας των εκκλησιαστικών κειμηλίων. Τρόπος δημιουργίας πνευματικής κίνησης και ενεργοποίηση των πολιτιστικών Σωματείων.

2ο Θέμα : Παιδεία ( Τ.Ε.Ι. , Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπ/ση.
– Κτιριακό πρόβλημα Τ.Ε.Ι. και Σχολείων.
– Η χωροταξική κατανομή των Σχολείων της Δ/θμιας μπορεί να τροποποιηθεί ; Μήπως χρειάζεται Λύκειο στα ανατολικά ;

3ο Θέμα : Αθλητισμός ( Αθλητικοί Όμιλοι, Γυμναστήρια , Γήπεδα , Στάδια )
– Απογραφή ομίλων όλων των τομέων. Επισήμανση προβλημάτων. Προτάσεις λύσης τους. Απογραφή γυμναστηρίων, γηπέδων και σταδίων. Προβλήματα – προτάσεις.

Δ΄ Ενότητα : Γεωργική και Βιομηχανική Ανάπτυξη .
1ο Θέμα : Γεωργία – Κτηνοτροφία – Πτηνοτροφία – Μελισσοκομία – Δασοκομία – Πανίδα – Αλιεία – Συνεταιρισμοί.
-Εντατικοποίηση της καλλιέργειας στην πεδινή ζώνη και κατασκευή αρδευτικών έργων. Παραγωγή κτηνοτροφικών τροφών.
– Προβλήματα θαλάσσιας αλιείας.
– Καταγραφή δασών – προστασία – τρόποι εκμετάλλευσης – προστασία θηραματικού πλούτου – εκτροφεία – αναδασώσεις – δασικό οδικό δίκτυο.
-Καθαρισμός βοσκοτόπων – βοσκόδρομοι – στέγαστρα. Κίνητρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας.
– Συνεταιριστική ανάπτυξη της περιοχής .

2ο Θέμα : Οικοτεχνία – Βιοτεχνία – Βιομηχανία – Ορυκτός Πλούτος – Εργατικό Δυναμικό –
-Υπάρχει οικοτεχνία και πώς μπορεί να αναπτυχθεί ;
– Απογραφή Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας, προβλήματα και τρόποι ανάπτυξης. Επισήμανση και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Απογραφή του Εργατικού Δυναμικού – Προβλήματα – Ανεργία.
3ο Θέμα : Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ε΄ Ενότητα : Ποιότητα Ζωής.
1ο Θέμα : Οδικό δίκτυο – συγκοινωνία, Τηλεπικοινωνίες – Επικοινωνίες, Τηλεοπτική κάλυψη – Διαδίκτυο.
– Ασφαλτοστρωμένες βασικές οδικές αρτηρίες (24, 25, 26 ) Βατό ενδιάμεσο ακτινωτό δίκτυο. Σύνδεση Δυτικής με Ανατολική Ναυπακτία ( Πλάτανος – Άνω Χώρα – Πυλήνη , Κλεπά – Λιβαδάκι – Μανδρινή ).
– Οργάνωση συγκοινωνιών με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.
– Επικοινωνία με νέα μέσα – Διαδίκτυο.

2ο Θέμα : Περίθαλψη – Πρόνοια – Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Ύδρευση – Αποχέτευση.
– Ορθολογική λειτουργία Κέντρων Υγείας – Περιφ. Ιατρείων – Αγροτικών Ιατρείων .
– Βρεφονηπιακοί σταθμοί, περίθαλψη αναπήρων – απόρων . Στεγαστικό.
– Αντιμετώπιση προβλημάτων ύδρευσης.
– Αποχέτευση παραθαλάσσιων οικισμών. Προγραμματισμός για τους λοιπούς οικισμούς.

Αυτή είναι μία πρόχειρη προσέγγιση και ανίχνευση των προβλημάτων. Οι εισηγητές θα συμπληρώσουν και θα εμβαθύνουν οι δε σύνεδροι θα προσφέρουν τη δική τους εμπειρία. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ως εισηγητές καλούνται να αποστείλουν στην Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου συμπληρωμένο το συνημμένο Δελτίο Συμμετοχής μέχρι 15-01-2019.

Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Χαρ. Χαραλαμπόπουλος