Συμπαιγνία αντιπολίτευσης – ανεξάρτητων για τη μη έγκριση του προϋπολογισμού καταγγέλλει η δημοτική αρχή Θέρμου

Καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Θέρμου για το 2019 με τη δημοτική αρχή Θέρμου σε ανακοίνωσή της να μιλά για συμπαιγνία αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, με στόχο την διάλυση του Δήμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Είναι γνωστή σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον Δήμο Θέρμου την τρέχουσα δημοτική περίοδο η πάγια τακτική της κωλυσιεργίας και της καθημερινής υπονόμευσης του δημοτικού έργου, που ακολουθεί ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θέρμου κ. Κασόλας.
Αυτό όμως που συνέβη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης Ιανουαρίου 2019, κατά την οποία καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου στο σύνολό του με ψήφους 11 κατά και 10 υπέρ – πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου Θέρμου – υπερέβη κάθε όριο.
Επειδή πρέπει να πληροφορούνται οι πολίτες ότι στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ οι πέντε (5) δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης (Κασόλας Θεόδωρος, Αναγνωστάκης Κωνσταντίνος, Δάλλας Δημήτριος, Κατσαρός Αριστείδης, Κόκκοτος Δημήτριος,), ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τριανταφυλλάκης Ιωάννης και οι πέντε (5) ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι (Κομποτού – Λαγιοπούλου Γιαννούλα, Μητρομάρας Ευθύμιος, Πριόνας Αντώνιος, Παπαδημητρίου Νικόλαος, Παπαθανασόπουλος Ιωάννης), που είχαν εκλεγεί με την παράταξη του Δημάρχου, αλλά επειδή αντικαταστάθηκαν από τις θέσεις τους … καταψηφίζουν όλες τις δημοτικές υποθέσεις, αδιαφορώντας για την καταστροφή που προξενούν στο δήμο και στους δημότες.
Για να καταλάβουν οι πολίτες την εμπάθεια με την οποία λειτουργούν, ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι ο Προϋπολογισμός του έτους 2015 ήταν 4.447.452,59 ευρώ και ψηφίστηκε από τους παραπάνω, διότι τότε κατείχαν θέσεις αντιδημάρχων, θέσεις στην Οικονομική Επιτροπή και στην Προεδρία του Κέντρου Πολιτισμού, ενώ τον Προϋπολογισμό του έτους 2019 με ποσό 10.767.122,95, με αύξηση δηλαδή 150% τον καταψήφισαν, επειδή απώλεσαν τις θέσεις τους.
Κι εδώ θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους συμπολίτες μας, ότι ο προϋπολογισμός είναι το βασικότερο εργαλείο για τη λειτουργία του Δήμου και χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό αναστέλλεται στην ουσία η λειτουργία του Δήμου, αφού δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ουδεμία δαπάνη και κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη του δήμου ως αυτόνομος ΟΤΑ.
Επιδίωξη της ανωτέρω «ομάδας» είναι η αδυναμία να πραγματοποιούνται πλέον οποιουδήποτε είδους δαπάνες, μη εξαιρουμένων και των πάγιων δαπανών που αναφέρονται στις βασικές λειτουργίες του Δήμου όπως : 1) η μισθοδοσία των υπαλλήλων και των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές , 2) η κίνηση των οχημάτων και των μηχανημάτων έργου για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας, (JCB, γκρέιντερ , αλατιέρα , φορτηγά) 3) η λειτουργία των κοινωνικών δομών (όπως Βοήθεια στο Σπίτι , Παιδικός Σταθμό, ΚΔΑΠ , Κέντρο Κοινότητος ) 4) η αδυναμία προμήθειας υλικών για αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης , αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού, 5) Η αδυναμία για πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων στο νερό της ύδρευσης λόγω μη υφισταμένης δαπάνης 6) Η αδυναμία για περισυλλογή των οικιακών απορριμμάτων εξαιτίας έλλειψης καυσίμων για τα απορριμματοφόρα του δήμου .
Εκείνο που επιπλέον θέλει να πλήξει η παραπάνω συμπαιγνία είναι η εκτέλεση έργων, που στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό ανέρχονται σε ποσό άνω των 7.000.000 ευρώ, πράγμα που αποτελεί βασικό ζητούμενο ειδικά για έναν ορεινό δήμο που στερείται ακόμη και βασικών τεχνικών υποδομών και ο κόσμος αναμένει εναγωνίως την υλοποίηση αυτονόητων παρεμβάσεων, που αναφέρονται σε μικρά συνήθως έργα, και αφορούν την εξυπηρέτηση άκρως απαραίτητων αναγκών τα οποία εισηγήθηκαν, οι πρόεδροι, οι εκπρόσωποι και οι φορείς κάθε τοπικής κοινότητας.
Η τακτική αυτή της μείζονος αντιπολίτευσης και των προαναφερόμενων ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων προέκυψε από συνέργεια μεταξύ τους, υπαγορεύτηκε από σκοπιμότητα και υπήρξε προσχεδιασμένη. Επιβεβαιώθηκε από την προαναγγελία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Αντώνιο Πριόνα (αντιδήμαρχο επί 12ετία) και από αυτούς που καταψήφισαν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του … προανήγγειλε επαναληπτική συνεδρίαση για το ίδιο θέμα σε δυο μήνες.
Η προσπάθεια αιτιολόγησης της στάσης τους κατά του προϋπολογισμού επ’ ουδενί πείθει, για δύο κυρίως λόγους:
Α) Αναφορικά με τις παρατηρήσεις που έγιναν εκ μέρους του κ. Κασόλα και που αναφέρονταν σε διαφωνία για επί μέρους ζητήματα του προϋπολογισμού, αυτές θα έπρεπε να έχουν τεθεί κατά τη λήψη απόφασης στη συζήτηση του εν λόγω θέματος του προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου από τα δύο μέλη του συνδυασμού του, τα οποία κατά την συνεδρίαση της απείχαν επίτηδες.
Β) Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου – που στην ουσία αποτελεί την πεμπτουσία του προϋπολογισμού, αφού σ’ αυτό περιλαμβάνεται ολόκληρη η δράση του Δήμου αναφορικά με τις επενδύσεις – ψηφίστηκε ομόφωνα σε προηγηθείσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού καταψηφίστηκε από τα προαναφερόμενα πρόσωπα, εφόσον καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο σύνολό του.
Ο σκοπός του κ. Κασόλα και της «ομάδας» των ανωτέρω προφανής.
Να σταματήσει η εξέλιξη των έργων και να ανασταλεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η λειτουργία του Δήμου το 2019 ή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με στόχο την απόδοση των ευθυνών στον Δήμαρχο και στη δημοτική πλειοψηφία προκειμένου με υπονόμευση και κατηγορίες να «αρπάξουν» την δημοτική εξουσία. Και ο νοών, νοείτω!
Η ευθύνη που διακατέχει τον Δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία δεν θα επιτρέψει τη διάλυση και κατάργηση του Δήμου. Προς αυτόν τον στόχο θα υπάρξουν άμεσες ενέργειες για να επιληφθούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως προς την ευθύνη των εμπλεκομένων με τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του Δήμου εξ’ αυτής της εξέλιξης, όπως και για τον τρόπο που θα προωθηθεί η επίλυση του ζητήματος, ώστε να επανέλθει όσο το δυνατόν συντομότερα η κανονικότητα στη λειτουργία του Δήμου.
Κλείνοντας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τον τελικό λόγο θα τον έχουν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές οι ίδιοι οι πολίτες, προκειμένου να επιβραβεύσουν ή να καταδικάσουν με την ψήφο τους αντιλήψεις, νοοτροπίες, πρακτικές καθενός προσώπου και συνδυασμού που θα λάβει μέρος σ΄ αυτές.
Είναι γνωστό στους πολίτες της περιοχής για τον καθένα από εμάς σε προσωπικό επίπεδο ή σε επίπεδο συνδυασμών, η αποτελεσματικότητα που επιδείξαμε ως δημοτική πλειοψηφία στις κάθε είδους διεκδικήσεις μας για το δημόσιο συμφέρον κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.
Διαβεβαιώνουμε ότι με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά θα κινηθούμε και στην πορεία μας προς τη νέα δημοτική περίοδο και η τελική κρίση ανήκει στους ίδιους τους πολίτες.