Οι εκπαιδευτικοί εξηγούν γιατί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που αλλάζει το σύστημα διορισμών

Κλειστά σχολεία προαναγγέλουν για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου οι εκπαιδευτικοί, που διοργανώνουν νέες κινητοποιήσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου που αλλάζει το σύστημα διορισμών και τις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κήρυξε 24ωρη απεργία δασκάλων την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας είναι η Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019.Μάλιστα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου με ανοιχτή επιστολή του προς την τοπική κοινωνία εξηγεί τους λόγους της αντίδρασης των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά η επιστολή:
Αγαπητοί συμπολίτες,
Ως εκπαιδευτικοί, αναγνωρίζουμε και λυπούμαστε πολύ για την αναστάτωση που δημιουργείται στα σχολεία μας τις τελευταίες ημέρες από τις διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Θέλουμε όμως να γνωρίζετε όλοι πως ο αγώνας μας είναι αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο και ένα δικαιότερο σύστημα διορισμών. Είναι πέρα από συντεχνιακά συμφέροντα κι αφορά στο σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων, που για περισσότερο από μία δεκαετία υπηρετούν το δημόσιο σχολείο ως «αναπληρωτές», οι οποίοι προσλαμβάνονται για λιγότερους από εννέα μήνες με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα και μειωμένες μισθολογικές απολαβές σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό. Πολλοί από αυτούς είναι εκπαιδευτικοί των παιδιών σας, κάποιοι ήταν ακόμη και δικοί σας!

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, κατέθεσε πρόσφατα προς ψήφιση νομοσχέδιο όπου, με βάση τα κριτήρια υπολογισμού των μορίων (μόνιμων και αναπληρωτών), πριμοδοτείται ελάχιστα η προϋπηρεσία στην εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι πως άνθρωποι που εργάζονται στην εκπαίδευση για δέκα και δεκαπέντε χρόνια θα βρεθούν στη δυσχερή θέση να μην προσληφθούν ξανά και θα μείνουν δυστυχώς άνεργοι. Ο κ. Υπουργός ισχυρίζεται πως με το νέο νομοσχέδιο θέλει να δώσει την ευκαιρία και στη νέα γενιά αποφοίτων με αυξημένα επιστημονικά προσόντα (μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και υψηλούς βαθμούς πτυχίου) να εργαστούν. Αυτό που κρύβει είναι πως χιλιάδες άνθρωποι 35 και 45 ή ακόμη και 50 ετών, οι περισσότεροι με οικογένειες, θα χάσουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Υπουργός ισχυρίζεται πως τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα είναι δωρεάν κι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν επιπλέον σπουδές έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερα τυπικά προσόντα και επομένως μόρια. Αυτό που δε λέει είναι πως οι θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας είναι ελάχιστες και προσφέρονται κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Δεν αναφέρει ακόμη πως από το έτος 2015 και μετά μόνο το 4.5% των εκπ/κών, που κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, το απέκτησε από δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Και σίγουρα ο κ. Υπουργός δεν έχει αναφέρει το γεγονός πως η πλειονότητα των εκπ/κών που διαθέτει αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό, το απέκτησε με εξ’ αποστάσεως σπουδές από ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ιταλίας. Το κόστος κτήσης μεταπτυχιακού τίτλου ανέρχεται στο ποσό των €6.000 περίπου, τη στιγμή που ο μέσος μισθός ενός αναπληρωτή εκπ/κού δεν ξεπερνά τις €8.500 το έτος.

Ο κ. Υπουργός ισχυρίζεται πως το νέο σύστημα διορισμού στηρίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αλήθεια είναι πως οι αποφάσεις του ΣτΕ δε θέτουν περιορισμό σε σχέση με το ποσοστό μοριοδότησης του κάθε κριτηρίου, σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται είναι πως δεν μπορεί να μοριοδοτείται ως προς τον διορισμό μόνο η προϋπηρεσία. Συνεπώς η απόφασή του είναι καθαρά πολιτική. Επίσης ο κ. Υπουργός δεν λαμβάνει υπ’όψιν του και δεν αναφέρει πουθενά πως η Κυβέρνησή του συνεχίζει να αγνοεί την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην υπόθεση C-418/13 σχετικά με την μονιμοποίηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

Αγαπητοί συμπολίτες μας και γονείς των μαθητών μας,
Σε αυτό το σύστημα διορισμού που καθιερώνει η Κυβέρνηση θα ενταχθούν σε λίγα χρόνια τα παιδιά σας και τα παιδιά μας.
Εμείς ως εκπ/κοί αλλά κι εσείς ως γονείς έχετε επενδύσει ή θα επενδύσετε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσει «ΔΩΡΕΑΝ» το παιδί σας σε ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο και να αποκτήσει τα εργασιακά δικαιώματα που προσδιορίζονται από την κτήση του βασικού του πτυχίου.
Αν ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο –συνοπτικά όπως επιχειρείται- θα χρειαστεί κανείς μετά τις «ΔΩΡΕΑΝ» σπουδές του να αποκτήσει επιπλέον τίτλους σπουδών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, προκειμένου να καταφέρει να αποκτήσει προσόντα διορισμού.

Οι εκπαιδευτικοί και ειδικότερα οι αναπληρωτές εκπ/κοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν των αγώνα τους την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019, ημέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο και η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία. Χρειαζόμαστε όλους τους συμπολίτες δίπλα μας στον μακροχρόνιο αγώνα για δικαιότερο σύστημα διορισμών και ποιοτικότερο δημόσιο σχολείο.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Αγρινίου – Θέρμου