Κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες και τα ομόλογα από την αυξημένη πολιτική αστάθεια

Μία μακρά προεκλογική περίοδος -με τον προσεχή Οκτώβριο να αποτελεί την τελευταία πιθανή “ημερομηνία” για τις κάλπες- εκτός του ότι εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία η οποία θα βρεθεί ουσιαστικά αντιμέτωπη με μία “χαμένη χρονιά” και διατηρεί τους επενδυτές σε στάση αναμονής και έτσι επιδρά αρνητικά στην ήδη αναιμική και ευάλωτη ελληνική οικονομία, εκτιμάται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο σε ό,τι αφορά τα σχέδια εξυγίανσης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, με το “βουνό” των NPLs να αποτελεί τον μεγαλύτερο “υπεύθυνο” για το έντονο σφυροκόπημα που έχουν δεχθεί οι τραπεζικές μετοχές από τον περασμένο Μάιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πολιτική αστάθεια ενδέχεται να κάνει πιο δύσκολη την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αυτό το έτος, τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στην άντληση έως και 7 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις ομολόγων φέτος.

Χθες η τραπεζική βουτιά που ξεπέρασε το 5%, παρέσυρε σε απώλειες το ελληνικό Χρηματιστήριο και σήμερα παρατηρείται ένα ανάλογο “σκηνικό” στην αγορά. Η πολιτική αστάθεια και η πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμα εννέα μήνες προεκλογικής περιόδου – και μάλιστα με μία κυβέρνηση η οποία διαθέτει (αν διαθέτει) ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή – με την παροχολογία για μία ακόμη φορά να “νικά” τις επενδύσεις και ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, οδηγεί τους επενδυτές μακριά από τα ελληνικά assets, ενώ ενισχύει τις ανησυχίες τους σχετικά με το κατά πόσον θα υπάρξει η αναγκαία ισχυρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των ελληνικών τραπεζών που πιέζει την κερδοφορία τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις την περασμένη Παρασκευή με μπαράζ εκθέσεών τους, διεθνείς αναλυτές -Deutsche Bank και Keefe, Bruyette & Woods (KBW) – προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις των τιμών-στόχων που δίνουν για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς και σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την κερδοφορία, υπενθυμίζοντας έτσι στους επενδυτές τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Παράλληλα, οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν πως “κλειδί” για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις – αποτελεί η σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα assets των ελληνικών τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, η χαμηλή και ευάλωτη ανάπτυξη δεν αναμένεται να βοηθήσει στην αύξηση του τραπεζικού δανεισμού ο οποίος και είναι αναγκαίος για την κερδοφορία του κλάδου. Ήδη η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αρνείται να ζητήσει νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με βασικά εμπόδια να αποτελούν τα υψηλά επιτόκια αλλά και οι “πιέσεις” που έχει δεχθεί η κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια.

Όπως σημειώνει η Continuum Economics και ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος Τζιανλούκα Ζίγκλιο, το πολιτικό θερμόμετρο έχει “ανέβει” στην Ελλάδα και η νέα πολιτική αστάθεια ενδέχεται να υπονομεύσει τα σημερινά σχέδια για την αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων των ελληνικών τραπεζών.Η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σε αυτό το εκλογικό έτος, παράλληλα με την αβεβαιότητα πολιτικής που απορρέει από ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, μπορεί να θέσει τις τρέχουσες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πρόοδο στις δημοσιονομικές πολιτικές, σε κίνδυνο, όπως επισημαίνει.

Κατά την Continuum Economics, πρώην Roubini Global Economics, μετά την αλλαγή του ονόματος στις αρχές του 2018, η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να “βαρύνει” το κλίμα στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίρπας κερδίσει αύριο την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Όπως επισημαίνει, αν και η κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιβιώσει αύριο με τη βοήθεια των ψήφων από βουλευτές των ΑΝΕΛ και είναι επίσης πιθανόν να περάσει στη συνέχεια από τη Βουλή και η συμφωνία των Πρεσπών με τη στήριξη μέρους της αντιπολίτευσης, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα αυξηθεί ενόψει των γενικών εκλογών.

Αυτό, όπως προειδοποιεί, θα υπονομεύσει τα τρέχοντα σχέδια θωράκισης των ελληνικών τραπεζών από τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, καθώς και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.Οι δημοσιονομικές πολιτικές ενόψει των γενικών εκλογών και η πιθανότητα η νέα πλειοψηφία της κυβέρνησης να θέσει προκλήσεις στους στόχους πολιτικής που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ε.Ε, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν πέρυσι, καθώς και το cash buffer.

Η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να αποβεί επιζήμια για τα σχέδια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές το 2019, προσθέτει ο κ. Ζίγκλιο. Το να μην μπορέσει να αποκαταστήσει η χώρα την πρόσβασή της στις αγορές, σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ από το cash buffer για την αναχρηματοδότησή της, αφήνοντας έτσι λιγότερους πόρους για μειώσεις του χρέους και πολιτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας παράλληλα το οικονομικό μαξιλάρι της μεταμνημονιακής επιβίωσης της χώρας. Έτσι, αναμένεται ότι η μεταβλητότητα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα αυξηθεί ενόψει των νέων εκλογών και τα spreads θα διευρυνθούν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, λόγω της μεγαλύτερης πολιτικής αβεβαιότητας.

πηγή : capital.gr