Όλο το σχέδιο της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων

Κούρεμα κατά μέσο όρο 70% των χρεών (κύριας οφειλής και προσαυξήσεων) των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών και, παράλληλα, εξόφληση του υπόλοιπων –μετά το κούρεμα-των χρεών τους σε έως 120 δόσεις.Αυτά είναι τα δύο βασικά σκέλη της νέας ριζικής ρύθμισης των οφειλών των μη μισθωτών προς τα ταμεία, την οποία αναμένεται να θεσπίσει η κυβέρνηση τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η ρύθμιση αυτή θα αφορά τόσο τους οικονομικά ενεργούς, όσο και εκείνους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη γιατί είναι φορτωμένοι με χρέη τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν.Μάλιστα, δεν θα προβλέπονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (όπως π.χ. προβλέπονται στον “εξωδικαστικό συμβιβασμό”) για όποιον θέλει να ενταχθεί. Το κούρεμα των ασφαλιστικών οφειλών θα προκύψει:
1. Μετά τον επανυπολογισμό του “κύριου” μέρους τους (δηλ. της κύριας οφειλής) με βάση το νέο σύστημα που ισχύει από το 2017.Κατά μέσο όρο αναμένεται διαγραφή 60% -65% της παλιάς κύριας οφειλής.
2. Με τη διαγραφή 85% των προσαυξήσεων στην κύρια οφειλή (όπως είχε προκύψει από το προ του νόμου Κατρούγκαλου σύστημα).

Ο διακανονισμός για την τμηματική εξόφληση σε έως 120 δόσεις θα αφορά το χρέος που θα προκύψει μετά το κούρεμα τόσο της κύριας οφειλής (μέσω του επανυπολογισμού της), όσο και των προσαυξήσεων στην παλιά κύρια οφειλή. Συνολικά από τα δύο παραπάνω “κουρέματα” (στην κύρια οφειλή και στις προσαυξήσεις) θα προκύψει κατά μέσο όρο “διαγραφή” του 70% της συνολικής παλιάς οφειλής. Πρέπει να τονισθεί, όπως σημειώνουν κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr, ότι θα επανυπολογισθούν και θα διαγραφούν μόνο οι οφειλές εκείνων των μη μισθωτών οι οποίοι θα ενταχθούν στο διακανονισμό τμηματικής εξόφλησης των εναπομεινάντων (δηλ. μετά το κούρεμα) χρεών τους σε έως 120 δόσεων και όχι όσων δεν ενταχθούν. Με άλλα λόγια, τα χρέη όσων δεν ενταχθούν στον διακανονισμό, δεν θα επανυπολογισθούν και έτσι δεν θα κουρευθούν.

Η σχετική ευκαιρία, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για την ένταξη των οφειλετών στην εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να υπάρχει μόνο για έξι μήνες και, συγκεκριμένα, για το διάστημα μεταξύ του ερχόμενου Μαρτίου – οπότε προβλέπεται να θεσπισθεί η εν λόγω ρύθμιση – και του Σεπτεμβρίου, χωρίς φυσικά να αποκλείεται κάποια χρονική παράταση.Μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας, δεν θα μπορεί κάποιος οφειλέτης να ενταχθεί στην εν λόγω ρύθμιση που περιλαμβάνει επανυπολογισμό –διαγραφή –τμηματική εξόφληση σε έως 120 δόσεις των οφειλών…

Σύμφωνα, με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει επανυπολογισμό των εισφορών των μη μισθωτών, προ της 1ης/1/2017 (οι οποίες συνιστούν την κύρια οφειλή), με βάση το σύστημα που ισχύει από την 1η/1/2017, δηλαδή με βάση το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα ανά κατηγορία μη μισθωτών.Ως εισόδημα θα θεωρηθεί, συγκεκριμένα, το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα του 2017, τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr.

Για τους επαγγελματίες (ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΑ) ως τέτοιο θα θεωρηθεί το ποσό των 7.032 ευρώ. Έτσι ως ελάχιστες μηνιαίες εισφορές των επαγγελματιών θα λογισθούν εκείνες των 158 ευρώ (26,9%Χ 586 ευρώ) ενώ για τους αγρότες εκείνες των 58 ευρώ (7% Χ 70% των 586 ευρώ).Μ΄άλλα λόγια θα ισχύσει το ασφάλιστρο που ίσχυε προ του 2017. Από αυτόν τον επανυπολογισμό θα προκύψει κατά μέσο όρο κούρεμα 60% -65% για τις οφειλές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr Η νέα οφειλή θα προκύψει ως αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού των μηνών τους οποίους δεν πλήρωσε ένας αυτασφαλισμένος προ του 2017 (πχ 24, 25 ) και των ελάχιστων μηνιαίων εισφορών του έτους 2017 (158 ευρώ).

πηγή : capital.gr