Τέλη Ιανουαρίου ξεκινά τη λειτουργία του το Film Office της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του Film Office της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Το γραφείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Ιανουαρίου, στη συμβολή των οδών Αμερικής και Αιγίου στην Πάτρα και θα αποτελέσει έναν κόμβο διαχείρισης των αιτημάτων κινηματογράφησης και φωτογράφησης, καθώς επίσης διασύνδεσης των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας οπτικοακουστικής παραγωγής.
«Μέσω του Film Office φιλοδοξούμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να καταστεί ανταγωνιστική για την φιλοξενία κινηματογραφικών παραγωγών και παραγωγών σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων. Άλλωστε, το νέο θεσμικό πλαίσιο, με την παροχή κινήτρων ευνοεί την επιλογή της Ελλάδος για τέτοιες παραγωγές, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα και θετική προβολή», αναφέρει σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.
Προσθέτοντας ότι η Δυτική Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να διεκδικήσει ένα σημαντικό μέρος αυτών των παραγωγών, «κάτι που όχι μόνο θα ενισχύσει αποφασιστικά την περιφερειακή οικονομία αλλά, επιπλέον, θα βοηθήσει στην προβολή της περιοχής σ’ ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα».
Η λειτουργία Film Offices στις Περιφέρειες χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιεί παράλληλες ευκαιρίες για να προσελκύσει τους σημαντικότερους διεθνείς φορείς που επενδύουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου.
Συγκεκριμένα, αντλεί πόρους από το ευρωπαϊκό έργο CIAK, μέσω του οποίου υπάρχει ήδη ανοικτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2019 για την χρηματοδότηση 10 συνολικά ταινιών μικρού μήκους με αντικείμενο την κοινή ιστορία Ελλάδας και Ιταλίας (Memory Greece – Italy). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις υποβολής προτάσεων, αλλά και λεπτομέρειες επί του ποσού και του σχήματος χρηματοδότησης περιλαμβάνονται στην αναλυτική πρόσκληση, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο υποβολής: https://avarts.ionio.gr/memory-greece-italy/
Επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθίσταται ελκυστική στη βιομηχανία του κινηματογράφου, για έναν επιπλέον λόγο, καθώς βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση της προκήρυξης που αφορά την «Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων», μια νέα δράση που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020» με 7.800.000 ευρώ.
Η σχετική πρόσκληση εκτός των άλλων θα απευθύνεται στον κλάδο ψυχαγωγίας. Ειδικότερα, θα αφορά και επιχειρήσεις που συνδέονται με τη βιομηχανία θεάματος, τα οπτικο-ακουστικά μέσα (visual arts), τη διαφήμιση, την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και άλλους τομείς.